Sinterklaas en zijn helpers samen met de pietenband.
Sinterklaas en zijn helpers samen met de pietenband. Foto: PR

Nieuws van de LVU

educatie n Ook deze laatste maand van het jaar is er weer veel te leren en ontdekken bij de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU). Hieronder een greep uit het aanbod:

Maak een Vilten Kerstdecoratie

Uit wol, water en zeep maakt u onder begeleiding van docente Petra v.d.Berg een unieke en persoonlijke creatie voor in de kerstboom of op de kersttafel. Maandag 10 december, 19.30 - 22.00 uur.

Bali – Welcome to Paradise?

Verdiepend museumbezoek aan Museum Volkenkunde

Bali: hindoeïstische tempels, spirituali­teit alom, vriendelijke bevolking, prach­tige stranden, een paradijs? Helaas is er ook een minder fraaie kant. Hedendaagse problemen, zoals verste­de­lijking en veel afval, en de verzwegen koloniale geschiedenis horen ook bij Bali. Tijdens dit museumbezoek hoort en ziet u de paradijselijke, maar ook de minder fraaie kanten van Bali. Vrijdag 14 december, 10.30 - 12.30 uur.

Het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp

Een cyclus van drie lezingen over de archeologische opgravingen in 2013

De afgelopen decennia zijn in Leiderdorp archeologische opgravingen verricht, de laatste in 2013 op het Samsonveldje. Deze leverden vooral vondsten op uit de vroege middeleeuwen. Leiderdorp is een belangrijke vindplaats van resten uit die periode. In samenwerking met het Leiderdorps Museum organiseert de LVU drie lezingen, waarin de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ingaan op die vondsten en hun betekenis. De eerste lezing, 'Nieuw licht op het vroegmiddeleeuwse Leithon' door Arno Verhoeven, biedt een inleiding op de tentoonstelling die het Leiderdorps Museum na de voorjaarsvakantie van 2019 organiseert. Op basis van vroegmiddeleeuws afval en jaarringonderzoek van de houten palen die voor de beschoeiingen zijn gebruikt, is de ontwikkeling van Leithon goed te schetsen en nauwkeurig te dateren. Woensdag 19 december, 19.30 – 21.00 uur.

De twee andere lezingen zijn op woensdag 30 januari en woensdag 13 maart 2019. U kunt zich aanmelden voor deze eerste lezing, maar ook voor alle drie samen.

Het Weihnachtsoratorium van Bach

Aukelien van Hoytema behandelt in haar lezing het Weihnachtsoratorium in de zes delen die Bach heeft geschreven voor de zes officiële feestdagen, van Eerste Kerstdag tot Driekoningen, waarop de geboorte van Christus wordt gevierd. Een flink deel van de muziek is als het ware 'hergebruikt', maar desondanks heeft hij van het oratorium een schitterend op elkaar afgestemd geheel gemaakt. Woensdag 19 december, 20.00 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).


Sinterklaas op de Baanderij

bezoekje n Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten brachten zaterdagochtend een bezoek aan woonboulevard De Baanderij in Leiderdorp. Om 9.00 uur waren de Sint en zijn gevolg al aanwezig bij het winkelgebied. De pietenband zorgde voor een gezellig sfeer op het terrein, terwijl Sinterklaas de winkels bezocht. Hij ging daarbij met kinderen op de foto en deelde snoep en cadeautjes uit.

Deze maand organiseert De Baanderij nog een aantal acties. Op zaterdag 22 december deelt de kerstman cadeautjes uit aan de kinderen en op zaterdag 29 december worden er oliebollen uitgedeeld aan het winkelend publiek.