Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse

ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. Inmiddels is Job Buddy ook actief in Zoeterwoude.

De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van Promo071.nl. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Deze maand duikt Astrid in het fenomeen 'inspriatie' en vertelt ze wat haar inspireert.

Inspiratie

Afgelopen week bezocht ik de inspiratiedag van het UWV in Leiden. De ochtend was voor werkzoekenden, ze volgden workshops en deden mee aan netwerkactiviteiten. In de middag was er ook een programma voor werkgevers. Aan het einde van de middag kwamen beide groepen bij elkaar voor een gezamenlijk plenair programma en een netwerkborrel. Een goed georganiseerde dag die zeker tot inspiratie heeft geleid voor alle bezoekers, onafhankelijk van hun achtergrond.

Het was Martin Luther King die voor een ware revolutie zorgde met de woorden I have a dream, die hij uitsprak aan het eind van een vredesmars in 1963. Voor de vele duizenden aanwezigen een zeer inspirerende speech. Maar waar haalde hij de inspiratie vandaan om zulke inspirerende woorden te spreken? Inspiratie is een ongrijpbaar begrip, het komt op of het komt niet op, iemand inspireert je of juist niet.

Als je een andere baant wilt of werkloos bent en op zoek bent naar een andere baan, zul je inspiratie nodig hebben om tot het maken van bewuste keuzes te komen. Je wilt tenslotte een baan waar je je happy in voelt en die je voor langere tijd kunt uitoefenen. Een UWV inspiratiedag, een gesprek met je buddy of het bezoeken van een loopbaancoach kan voor de nodige inspiratie zorgen. Je wordt uitgedaagd om na te denken over 'wat kan ik – wat wil ik – wat is mijn droom'?

Ook kun je zelf voor inspiratie zorgen; inspiratie kun je opdoen door een wandeling langs het strand te maken, muziek te luisteren, in bad te gaan of een inspirerend boek te lezen. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

We hadden het al over Martin Luther King, maar wie zijn de inspiratiebronnen van nu? Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, de man achter Facebook en de vele wereldwijde revoluties die niet hadden plaatsgevonden zonder zijn illustere Facebook. En Bill Gates; Gates bracht ons Microsoft en zonder dit systeem waren wij vanmorgen ons bed niet uitgekomen. Verder geeft hij ook nog eens miljarden weg aan goede doelen. Dan is er ook nog Nick Vujicic een motivational speaker, zonder armen en benen. Hij laat zien dat het ondanks zo'n handicap het leven de moeite waard kan zijn.

Mijn inspiratiebronnen, maar ik doe mijn inspiratie vooral op door het werken met mensen. Ieder levensverhaal met de daaruit voorkomende wensen en verlangens zijn mijn inspiratiebron. Ik ben een denker in oplossingen en pak graag aan. Mijn inspiratie om tot Job Buddy te komen was het lezen van een artikel over het nut van een maatje. Direct legde ik de link naar mensen die vastlopen in hun loopbaan of op zoek zijn naar werk. Niet iedereen krijgt van zijn werkgever een outplacement traject aangeboden, dan sta je er echt helemaal alleen voor. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die bereid zijn om anderen te helpen. Deze mensen met elkaar in contact brengen, vond ik een mooie uitdaging. Mijn gedrevenheid en enthousiasme heeft een inspirerende werking op anderen. Dat krijg ik vaak terug en blijkt ook uit de resultaten die we met en door Job Buddy bereiken.

Voor 2019 zijn er weer volop inspiraties opgedaan om door te gaan. Op 11 december aanstaande ontvangen we sponsors, deelnemers en buddy's in Area071 voor een sponsoravond. Een feestelijke avond waarin we met elkaar de successen vieren en vooruit kijken naar het nieuwe jaar.

Wil je meer informatie over Job Buddy? Kijk dan eens op de website www.jobbuddy.org


Drinkwater iets duurder

prijsverhoging n In 2019 kost 1000 liter drinkwater bij Oasen 1,16 euro (€1,158). Dat is 2 cent meer dan in 2018. Ook het vastrechttarief stijgt in 2019, van 75,68 euro naar 77,83 euro. Oorzaak van beide stijgingen is de verhoging van het btw- tarief van 6% naar 9%. Zonder de belasting zou het kubieke meter tarief een cent dalen en het vastrechttarief gelijk blijven. De dalende kostprijs was mogelijk door slimmer en efficiënter te werken. Door de prijsverhoging in 2019 betaalt een gemiddeld gezin voor de waterrekening van Oasen op jaarbasis 4,93 euro meer dan in 2018. De 24 gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden het nieuwe tarief op dinsdag 27 november goed.

Investering in infrastructuur

Het drinkwaterbedrijf verving dit jaar opnieuw 50 kilometer oude waterleidingen, waardoor de kwaliteit van de infrastructuur verbeterde. Ook op het gebied van duurzaamheid timmert Oasen aan de weg. Met het plaatsen van openbare drinkwatertappunten wil Oasen het hergebruik van flessen en bidons stimuleren en de plastic afvalberg van flesjes verminderen. Deze tappunten worden veel gebruikt en inmiddels staat de teller op 32. De komende jaren wil Oasen het aantal uitbreiden tot 100 openbare tappunten.