Jeugddienst én Taizéviering in Scheppingskerk

vieringen n Kies je voor een sfeervolle meditatieve viering waarin je de drukte van alledag kunt ontvluchten? Of bezoek je liever een energieke kerkdienst waarin jongeren een hoofdrol spelen? Op zondag 25 november zijn er in de Scheppingskerk in Leiderdorp twee bijzondere, totaal verschillende kerkdiensten: een jeugddienst om 10.00 uur, en een Taizéviering om 17.00 uur.

De ochtenddienst om 10.00 uur is mede voorbereid door de jongeren van de Jeugdkerk. Deze middelbare scholieren komen om de week op zondagochtend bij elkaar, de ene keer in de Scheppingskerk, de andere keer in de Dorpskerk. Zij kozen het thema 'Dit is het einde': hoe kun je op een goede manier een einde aan iets maken? Hoe rond je iets af? Een punt achter iets kunnen zetten is belangrijk, want dan ontstaat er ruimte voor iets nieuws. De jongeren stelden hierover vragen aan hun ouders. Van deze interviews worden in de dienst fragmenten vertoond. De band Creative & Friends zorgt voor de muziek en wordt aangevuld met jongere muzikanten. Voorganger in deze dienst is dominee Stephan Kurtzahn.

Ook in de Taizéviering om 17.00 uur klinkt muziek van Creative & Friends. De band speelt dan muziek uit de Franse oecumenische kloostergemeenschap in Taizé. Deze gemeenschap werd in 1944 gesticht door Frère Roger en trekt jaarlijks duizenden jongeren die een week met de broeders meeleven. De muziek uit Taizé is meditatief en sfeervol en de coupletten in verschillende talen worden vaak herhaald. Tussendoor zijn er stiltes, bestemd voor meditatie. Ook wordt er uit de bijbel gelezen. Dominee Hester Smits verleent haar medewerking aan de dienst, die een klein uur duurt. De Protestantse Gemeente Leiderdorp houdt al minstens vijftien jaar lang een paar keer per jaar zulke Taizévieringen.