Afbeelding
Foto: PR

Muzikaal Tuynieren met CoverTrain

muziek n Zondag 25 november is er weer Muzikaal Tuynieren in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. Dit keer staat de middag in het teken van party/coverband CoverTrain.

CovertTrain heeft een herkenbare playlist van recente hits, classics, pop, rock, disco en Nederlandstalig en maakt van elk optreden een feestje.

Het optreden is van 16.00 tot ca. 18.00 uur. De toegang is gratis.

Zoals gebruikelijk kan na afloop van het optreden genoten worden van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd voor slechts € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit chili con carne, stokbrood en gemengde salade. Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst .

De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.


De versierde tempelschrijn in de tuin van een huis op Bali. | Foto: PR

Feestkleding voor tempels en goden

college n Het Pluspunt college op donderdagmiddag 29 november gaat over feestkleding voor tempels en goden op Bali.

Het college wordt gegeven door conservator Francine Brinkgreve van de afdeling Indonesië van het Museum Volkenkunde in Leiden. Aanleiding is de tentoonstelling 'Bali - welcome to Paradise' die nog tot en met mei 2019 te zien is in het museum. Brinkgreve is gespecialiseerd in de kunst en cultuur van Bali.

De lezing gaat in op de religie van Bali, het Hindoeïsme, en met name de kleurrijke tempelfeesten die worden gehouden in de talloze tempels die het eiland rijk is. Tijdens zo'n tempelfeest worden de goden tijdelijk op aarde uitgenodigd om offers in ontvangst te nemen. Zij dalen uit de hemel neer in kleine beeldjes, die hiervoor prachtig worden 'aangekleed'. Ook de verschillende schrijnen in de tempel worden in mooie doeken gewikkeld, alsof zij mensen zijn die feestkleding aantrekken.

Brinkgreve gaat vooral in op de lamak, langwerpige doeken waarvan de motieven allemaal een speciale betekenis hebben. Deze lamak, de 'borstdoek' van de tempelschrijn, is eigenlijk een brug tussen hemel en aarde. Tijdens de lezing zal zij een aantal voorbeelden van lamak laten zien uit haar eigen collectie.

Het college van 29 november vindt plaats in de grote zaal van Pluspunt aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. De aanvang is 14.30 uur. De entree bedraagt € 3.- inclusief koffie/thee. Vooraf aanmelden is niet nodig.