Uiterste concentratie bij het schilderen van iconen. | Foto: PR
Uiterste concentratie bij het schilderen van iconen. | Foto: PR Foto: PR

Iconen schilderen: een rustgevende inspanning

workshop n Opperste concentratie afgelopen zaterdag in de Dorpskerk in Leiderdorp. Een groep van vijftien mensen werkte uiterst ingespannen aan een eigen icoon met bladgoud en verf op basis van eidooier. Deze workshopdag iconen schilderen was een opmaat voor de populaire iconencursus die op 15 februari weer begint.

De Protestantse Gemeente Leiderdorp biedt de cursus iconen schilderen al meerdere jaren achter elkaar aan. Er is veel animo voor deze activiteit. Tine de Witt en Loes Schrama zitten gebogen over hun werk. Zij deden al diverse keren mee aan de cursus. Schrama: "Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Je bent de hele dag intensief bezig met kleuren. De rest vergeet je. Je hebt geen telefoon bij je, er staat rustige muziek aan en je zit in de kerk, wat een bijzondere sfeer geeft." De dames schilderen laag over laag. "Bij het schilderen van een icoon moet je minstens vijf kleuren gebruiken", vertelt De Witt. Schrama: "Je schildert van donker naar licht. Het is een mooie vergelijking met het echte leven. Als het donker is, zoek je naar licht.'' Ze zijn in het voorjaar weer van de partij. "Iconen schilderen is verslavend.''

Iconen zijn afbeeldingen van Jezus, Maria of een heilige en komen van oorsprong uit de oosters-orthodoxe kerk. De Dorpskerk is een mooie entourage voor deze bijzondere cursus, vinden de deelnemers. De cursussen zitten elk jaar snel vol. Deelnemers worden begeleid door docente Thea van Haarlem en enkele andere deskundigen. "We zien steeds nieuwe mensen komen, naast de mensen die elke keer terugkeren'', vertelt Mary van 't Woud namens de organisatie. "Het zijn zowel mensen die zondags naar de kerk gaan, als mensen die nooit in de kerk komen.''

De cursus wordt in 2019 gegeven op zes vrijdagen: 15 en 22 februari, 8, 15 en 29 maart en 5 april van 9.30 tot 16.30 uur. De kosten bedragen

€ 240,- per persoon voor zes dagen. Dit is inclusief € 50,- voor een voorbewerkte plank en € 20,- voor pigmenten en goud en inclusief koffie, thee en lunch. Er is plek voor twaalf deelnemers. Aansluitend worden de gemaakte iconen tot en met Pasen in de Dorpskerk geëxposeerd. Daarna kan iedereen zijn eigen icoon mee naar huis nemen. Aanmelden kan bij Mary van 't Woud, 071-5411290 of marypiet@hotmail.com.


Songs2Sing brengt eigentijdse en traditionele kerstliederen

koorzang n Leiderdorpers kunnen ook dit jaar weer hun hart ophalen bij de sfeervolle kerstconcerten van het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing.

Songs2Sing, onder leiding van dirigent Annemiek de Groot en begeleid door de eigen liveband Music2Play, zingt eigentijdse en traditionele kerstliederen als onderdeel van de derde editie van de Leiderdorpse kerstafette (meer informatie via kerstafette.nl).

Het koor treedt op in de stemmige Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp op zaterdag 15 december en zondag 16 december. Aanvang van het concert is zaterdag om 20.30 uur, en zondag om 15.00 uur. De zaal gaat een half uur voor aanvangstijd open.

Kaarten zijn vanaf 22 november voor 10 euro per stuk te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof en natuurlijk op 15 en 16 december aan de zaal. De kaarten voor de kerstconcerten zijn meestal snel uitverkocht dus wacht niet te lang te wachten met kopen.

Meer informatie op de website www.songs2sing.nl.


Popkoor Songs2Sing.  | Foto: PR