Op vrijdag 23 november kunnen kinderen leren tekenen met een 3-D pen. | Foto: Henk Ashman LAFV
Op vrijdag 23 november kunnen kinderen leren tekenen met een 3-D pen. | Foto: Henk Ashman LAFV Foto: Henk Aschman LAFV

Vloggen, hacken, 3D- printen én computerles

digitaal n Van 16 tot en met 23 november 2018 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: 'Heb jij het onder de duim?' BplusC organiseert in de bibliotheek aan de Leidse Nieuwstraat allerlei activiteiten, om de digitale vaardigheden en kennis van jong én oud te vergroten.

Zo kun je op zaterdag 17 november in een speciale CoderDojo (7 t/m 17 jaar) leren hacken. Na uitleg over hacking, privacy en social engineering ga je praktisch aan de slag: websites hacken, geheime boodschappen ontcijferen. Uiteraard wordt ook verteld wat een hacker wel en niet mag. Daar zal ethisch hacker Jurre Groenendijk vervolgens in een lezing nog meer over vertellen. Jurre (4vwo) heeft een grote liefde voor computers en programmeren. Hij ontdekte dat het netwerk op zijn middelbare school in Hellevoetsluis niet zo veilig was als de schoolleiding dacht. Zijn verhaal gaat over hoe ethisch hacken de wereld veiliger kan maken.

Op dinsdag 20 november kunnen kinderen (9 t/m 14 jaar) in het i-Lab leren vloggen. Ze maken kennis met een vlogger, die tips geeft hoe ze zelf mooie, leuke en grappige vlogs kunnen maken.

Voor peuters en kleuters is er op woensdag 21 november een speelochtend van de Jonge Ouder Academie in BplusC Het Leidse Volkshuis. De ochtend draait om Cubetto, een vriendelijke, houten robot die peuters en kleuters kennis laat maken met programmeren. Zonder beeldscherm, maar mét blokjes.

Op vrijdag 23 november kun je, zoals elke week, zelf aan de slag met o.a. 3D-printers, robotica, computerprogramma's en filmapparatuur tijdens de Vrije werkplaats in het i-Lab. Op zondag 25 november zijn er twee workshops: Tekenen met de 3D-pen (7-9 jaar) en 3D-printen (10-12 jaar).

Hulp en computerles

Volwassenen die beter willen leren omgaan met de computer en internet of vragen hebben over digitale apparaten, zijn van harte welkom in de bibliotheek. Er zijn elke week inloopspreekuren en je kunt computerles volgen. Klik & Tik bijvoorbeeld is een oefenprogramma voor mensen die (bijna) nooit met een computer hebben gewerkt, dat je onder begeleiding kunt volgen in bibliotheeklocaties Leiderdorp, Het Gebouw en Nieuwstraat. Als je een vraag hebt over je computer, je tablet of je smartphone, kun je langskomen bij het Digitaal spreekuur in bibliotheeklocaties Nieuwstraat, Merenwijk en Leiderdorp. De vrijwilligers weten ook alles over het lenen van e-books. Tot slot is er op maandagmiddag ook een Formulierenhulp in bibliotheek Nieuwstraat, voor iedereen die het lastig vindt om (digitale) formulieren in te vullen.

Inschrijven en kosten

Voor de meeste activiteiten geldt dat ze gratis zijn en dat vooraf opgeven niet nodig is. Behalve voor de volgenden:

• Workshop Hacken, inschrijven via www.coderdojo-leiden.nl (gratis);

• Workshops Vloggen, 3D-printen, Tekenen met de 3D-pen, inschrijven via www.BplusC.nl (kosten: € 12,50);

• Speelochtend, aanmelden via www.deleidseaanpak.nl (gratis).

Haal voor meer informatie de programmaflyer in de bibliotheek of kijk op www.BplusC.nl.


Open huis in twee keramiekateliers

kunstweek n Tijdens de Nationale Kunstweek vindt op 17 en 18 november het Landelijk Atelierweekend plaats. Meer dan 400 beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren voor het publiek. Belangstellenden kunnen op die manier een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van een kunstwerk. Ook in Leiden en Leiderdorp doen kunstenaars mee.

Margreet Roorda van Atelier De Lange Akker aan de rand van de Heemtuin in Leiderdorp en Odette Frijters van Atelier Odette in Leiden behoren ook tot de deelnemers. Beiden zijn keramist en maken gebruiksgoed en kunstobjecten. Tijdens het atelierweekend is iedereen welkom om hun werk te bekijken of te kopen en is er informatie te krijgen over lessen en kinderfeestjes.

Informatie over het Landelijk Atelierweekend is te vinden op www.landelijkatelierweekend.nl. Daar staat ook het actuele overzicht van alle locaties die tijdens het Landelijk Atelierweekend te bezoeken zijn.

Margreet Roorda, Wim Kanbier en Jos Nijhof bij de opening van Atelier De Lange Akker in 2013. | Archieffoto