Louise Drabbe (links) en Nelly van der Does op het balkon van de huiskamer van Hospice de Mare.
Louise Drabbe (links) en Nelly van der Does op het balkon van de huiskamer van Hospice de Mare. Foto: Corrie van der Laan

Hospice de Mare wil leemte vullen in Leiderdorp

Verhuizen naar Leiderdorp. Dat is de grote wens van Hospice De Mare, dat momenteel gevestigd is op de eerste verdieping van verpleeghuis Hofwijck in Oegstgeest. Onderzoek heeft uitgewezen dat in Leiderdorp zeker behoefte is aan een hospice, een plek waar terminaal zieken zo comfortabel en prettig mogelijk hun laatste dagen, weken of maanden kunnen doorbrengen. Toen De Mare ruim een jaar geleden officieel zelfstandig werd, was het de verwachting dat de verhuizing binnen twee jaar een feit zou zijn. Maar het is niet gemakkelijk een geschikt pand te vinden, hebben manager Nelly van der Does en coördinator Louise Drabbe van De Mare ervaren. Wel zijn ze, in afwachting van de overstap, alvast op zoek naar Leiderdorpse vrijwilligers. Het Leiderdorps Weekblad nam onlangs een kijkje bij het hospice.

Gastvrij

Brede gangen gedecoreerd met fraaie prenten. Zes gastenkamers, van alle gemakken voorzien, die uitkijken op water en groen. Een gezellige, ruime huiskamer met een groot, zonnig balkon. Hospice de Mare ademt een sfeer van licht en gastvrijheid. Dat moet ook, zegt Louise Drabbe. "De reden dat iemand hier komt, is niet leuk. Maar als het even kan, willen we ervoor zorgen dat onze gasten hier nog een mooie tijd hebben."

Die tijd varieert van een dag tot een maand of vier, met een gemiddelde van drie tot vier weken, vertelt Nelly van der Does. "Een hospice is alleen bedoeld voor mensen die echt in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. Voor opname gelden harde criteria; er moet een medische verklaring zijn dat de levensverwachting maximaal drie maanden is. De mensen die hier komen, moeten zich ook realiseren dat ze hier zullen overlijden. En dat ze alleen nog palliatief behandeld worden."

Hoe lang iemand in het hospice verblijft, is nooit in te schatten. "Het komt regelmatig voor dat gasten heel snel na aankomst overlijden. Dan zie je dat er een bepaalde rust komt waardoor ze kunnen loslaten. Maar het omgekeerde zie je ook vaak, dat mensen een opleving krijgen door het goede eten en alle aandacht en gezelschap."

'Op zoek naar een locatie en naar vrijwilligers

Onmisbare vrijwilligers

In het hospice is zeven dagen per week, 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig. Daarnaast is er een palliatief kaderarts/specialist ouderengeneeskunde beschikbaar en/of de eigen huisarts. Zij komen regelmatig langs en beide zijn oproepbaar als het nodig is. Van 8 uur 's ochtend tot 21.00 uur 's avonds zijn er bovendien geschoolde vrijwilligers in het hospice. Samen doen ze er alles aan om het de gasten naar hun zin te maken. Regels zijn er zo weinig mogelijk, de wensen van gasten zijn leidend.. "De regie blijft bij de gasten. In feite moet je het hospice zien als een vorm van intensieve thuiszorg, maar dan op een andere plek", legt Drabbe uit.

Van der Does en Drabbe benadrukken dat de vrijwilligers onmisbaar zijn voor het hospice. Zij zorgen dat het huishouden op rolletjes loopt, dat er een prettige sfeer is met een vers bloemetje op tafel en verse koffie en thee in de huiskamer. Maar ze doen nog veel meer. Ze bieden een luisterend oor aan de gasten en hun bezoekers, lezen desgewenst een boek voor, zorgen dat ze 'er gewoon zijn' op momenten dat daar behoefte aan is. Elke vrijwilliger draait diensten van vier uur die altijd een uur overlappen voor afstemming en overdracht. Inroosteren doen ze zelf via een speciale website.

Drabbe: "Momenteel hebben we veertig vrijwilligers, maar we hebben er eigenlijk nog meer nodig." "Nu zijn er nog een aantal diensten waarbij maar één vrijwilliger aanwezig is, ons streven is altijd twee vrijwilligers ter plekke te hebben. Dan kan je nog beter aansluiten bij de wensen van de gasten", vult Van der Does aan.

Nieuwe vrijwilligers worden geschoold in de zorg voor en begeleiding van terminaal zieken. Wie wel wat wil betekenen voor het hospice maar liever niet rechtstreeks met zorg bezig is, is ook welkom. Er zijn bijvoorbeeld ook kookvrijwilligers nodig die verse maaltijden verzorgen, vrijwilligers op technisch gebied die helpen met klussen en vrijwilligers die helpen met administratieve taken.

Wensen- en eisenlijstje

Enige tijd terug heeft het hospice in deze krant een oproep gedaan voor Leiderdorpse vrijwilligers. Wat een aantal reacties heeft opgeleverd. Van der Does en Drabbe zijn daar dolblij mee, ook al is de zo gewenste verhuizing naar Leiderdorp nog niet in zicht. Het juiste pand is nog altijd niet gevonden. "We hebben ook een uitgebreid wensen- en eisenlijstje", zegt Van der Does. "Er zijn zes gastenkamers met badkamer nodig, twee huiskamers, kantoorruimte, een grote keuken en opslagplek voor tilliften en dergelijke. Helemaal mooi zou een grote tuin zijn, zodat gasten met mooi weer naar buiten kunnen, zo nodig met bed en al."

Het bestuur van het hospice, dat voor het overgrote deel uit Leiderdorpers bestaat, blijft hard op zoek naar een bestaand pand of bouwlocatie. Tips zijn zeer welkom, benadrukken Van der Does en Drabbe. Zij zijn te bereiken via, 06-23267137 (Louise Drabbe) of 06-41347827 (Nelly van der Does) of e-mail info@hospicedemare.nl. Ook wie belangstelling heeft om zich in te zetten als vrijwilliger wordt uitgenodigd contact op te nemen.

Zie de website www.hospicedemare.nl voor meer informatie.

        Tekst en foto: Corrie van der Laan