Kleurrijke keramische fluitjes. | Foto: J.P. Kranenburg
Kleurrijke keramische fluitjes. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Keramische fluitjes

Expositie n Aan de lopende 'Potpourri tentoonstelling', een tentoonstelling met verzamelingen van medewerkers, in het Leiderdorps Museum is een nieuwe collectie toegevoegd die bestaat uit keramische fluitjes van Barbara Gorter.

In vele landen hebben keramische fluiten een oude en rijke traditie, in het bijzonder als geluidsspeelgoed voor kinderen. Keramische fluitjes in de vorm van een vogel zijn heel populair in Luxemburg maar ze zijn er ook in de vorm van andere dieren, insecten, personen, kannetjes en fantasieschepsels.

Barbara Gorter verzamelt al vele jaren keramische fluitjes. Haar collectie omvat er 280, afkomstig uit alle delen van de wereld. De oudste

fluitjes zijn bijna 1000 jaar geleden gemaakt. Ze werden gevonden tijdens de opgravingen op het eiland Maya Jaina (Mexico) en Tumaco La Tolita (Columbia). Een deel van de uitgebreide en kleurrijke collectie is momenteel te bezichtigen in het Leiderdorps Museum. Op zondagmiddag 18 november en op zondagmiddag 9 december van 14.00 uur tot 16.00 uur is Barbara aanwezig in het museum om haar verhaal over de keramische vogeltjes te vertellen.

Het Leiderdorps Museum bevindt zich in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Openingstijden: woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en zondag van 14.00 tot 16.00. De toegang is gratis.


Nieuws van de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt ook in de laatste anderhalve maand van dit jaar nog een gevarieerd programma. Hieronder een greep:

Zevende Groot Leiderdorps Dictee: donderdag 22 november, 20.00 uur

Neem deel aan het Groot Leiderdorps Dictee in de Raadzaal van het gemeentehuis op donderdag 22 november, 20.00 uur. Mail vóór dinsdag 20 november, 16.00 uur, naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Glassieraden maken

Met glazen kralen kunt u in heel korte tijd een heel leuk sieraad maken. Tijdens deze workshop maakt u een korte halsketting van glaskralen of een lange veterketting. De docente heeft diverse modellen beschikbaar waaruit U kunt kiezen. Daarbij heeft u een geheel vrije keuze uit de vele kleuren glaskralen, hangertjes, draad en onderdelen die zij meebrengt.

Diverse technieken komen voorbij, zoals rijgen, afwerken, kettelen en oogjes aanzetten. Woensdag 21 november, 19.30 – 21.30 uur.

Vilten telefoonhoesje maken

Met wol, warm water en zeep maakt u zelf vilt, die u kunt versieren met gekleurde schapenkrullen en zijden vezels en stoffen. U kunt bijna iedere vorm uit vilt maken. In deze workshop leert u de basistechnieken en maakt u een telefoonhoesje. Maandag 26 november, 19.30 – 22.00 uur.

Eigen website bouwen

De LVU biedt een korte cursus van drie lessen aan, waarin u leert hoe u met Elementor in Wordpress zelf een eenvoudige en mooie website maakt. De lessen zijn op woensdag 28 november, 12 en 19 december, 19.30 – 21.30 uur.

Robotica

Robots en kunstmatige intelligentie zijn allang geen toekomstmuziek meer. Robots spelen een steeds grotere rol in economie, zorg, huishouden, verkeer. Wat betekent dit voor de werkgelegenheid en het sociale verkeer? Moeten we waakzaam zijn of zijn onze zorgen onterecht? Nemen robots ons werk over en kunstmatige intelligentie ons denkwerk? Al deze vragen komen aan de orde in de lezing 'Robotica' op woensdag 28 november, 19.30 – 21.30 uur.

Whisky alleen Schots?

Schotland is wel de bakermat van de whisky, maar een flink aantal andere landen, zoals Ierland, de VS of ook Japan produceren heel goede whiskies. Maak kennis met zeven karakteristieke whisky's uit zeven verschillende landen in de workshop 'Whiskyproeverij – de wereld in' op donderdag 29 november van 19.00 tot 22.00 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).