Op het Hemaplein zorgde Young@Heart voor muziek bij de koffie. | Foto: J.P. Kranenburg
Op het Hemaplein zorgde Young@Heart voor muziek bij de koffie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Laatste Pluspunt winkelochtend

ouderen n Het was woensdagochtend razend druk in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. De door Stichting Pluspunt georganiseerde winkelochtend voor ouderen en mensen met een beperking trok ruim 700 bezoekers. Maar hoe gezellig het ook was, er leefde ook wel wat melancholie. Want deze achttiende editie was de allerlaatste waarbij Pluspunt de kar trok. Per 1 januari neemt Incluzio het welzijnswerk in Leiderdorp over en houdt Pluspunt op met bestaan. Of Incluzio doorgaat met het jaarlijkse winkelfeestje, is afwachten.

Door: Corrie van der Laan

Ondanks die schaduw genoot de doelgroep volop. Op de twee pleinen in het winkelcentrum waren terrassen opgesteld waar eigenaar Wereldhave van het winkelcentrum de bezoekers trakteerde op koffie met een gebakje. Een coverband, het ouderenkoor Young@Heart en de traditionele accordeonist zorgden voor muziek en een goochelaar voor extra entertainment.

Leden van de Lions Club Leiderdorp en leerlingen van het Visser 't Hooft Lyceum boden de helpende hand aan bezoekers die dat nodig hadden. Winkeliers hadden speciale aanbiedingen en er stonden diverse kramen met informatie op gebied van zorg en welzijn.

Pluspunt had voor iedereen alvast een klein afscheidscadeautje: een zakje bijvriendelijk bloemenzaad met de opdruk: 'Bedankt voor uw waardering en vertrouwen'.


Onderzoek naar inzameling luiers

Door: Corrie van der Laan

politiek n De Leiderdorpse gemeenteraad wil dat er een onderzoek komt naar mogelijkheden om luiers apart in te zamelen. Bob Vastenhoud en Geert Schipaanboord van respectievelijk GroenLinks en de ChristenUnie-SGP vroegen daar tijdens de begrotingsvergadering van 9 november om in een motie. Met uitzondering van de VVD gingen alle fracties akkoord.

Volle luiers maken het afval flink zwaar, zo weten de jonge vaders Vastenhoud en Schipaanboord uit ervaring. Dat maakt het extra lastig om de hoeveelheid restafval per inwoner in 2020 te beperken tot 100 kilo, zoals het landelijke streven is. Vastenhoud zou graag zien dat op een aantal plekken in Leiderdorp inzamelcontainers voor vieze luiers komen. Hij verwacht dat veel ouders bereid zullen zijn mee te werken aan de gescheiden inzameling.

Voor het verwerken van ingezamelde luiers is momenteel de allereerste fabriek in Nederland aan het proefdraaien. Die staat bij afvalverwerker ARN bij Weurt in Nijmegen. Hier worden de vuile luiers in een reaktor onder hoge druk en bij 250 graden Celcius omgezet in vier herbuikbare producten: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa.