De laatste versie van het inrichtingsplan voor het vernieuwde Milieu Educatief Centrum.
De laatste versie van het inrichtingsplan voor het vernieuwde Milieu Educatief Centrum. Foto: PR

MEC vijf maanden dicht voor verbouwing

renovatie n Het Milieu Educatief Centrum (MEC) in Leiderdorp gaat op 1 november vijf maanden dicht. In die periode wordt de ruimte in gebouw De Sterrentuin ingrijpend verbouwd.

De gemeenteraad heeft afgelopen zomer 95.000 euro uitgetrokken om het MEC aan te passen aan de eisen van deze tijd. De binnen- en buitenkant van het centrum worden gerenoveerd (kosten ca. 60.000 euro) en het onderwijsaanbod wordt verbreed en verfrist (kosten ca, 35.000 euro).

Natuur naar binnen

Het idee is dat park De Houtkamp, de 'achtertuin' van het MEC, en de lokale natuur straks gaan doorlopen naar de binnenruimte. In het MEC moet dan alle informatie over de vijf thema's van duurzaamheid – water, energie & klimaat, voedsel, afval & grondstoffen en natuur & diversiteit – op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd worden.

Als het centrum begin april 2019 weer open gaat, moet het een plek zijn waar jong en oud graag binnenlopen om rond te kijken, zich te verwonderen en meteen wat kennis en informatie tot zich te nemen.

Bewonersmarkt

Wie nieuwsgierig is naar de verbouwplannen, kan ze bekijken op woensdag 14 november van 15.00 tot 19.00 uur. Dan gaat het MEC nog een middag open voor een bewonersmarkt die als thema heeft 'duurzaamheid en groeninitiatieven'. Op de markt staan onder meer stands van de gemeente Leiderdorp, Goed Leiderdorp, IVN Groen Dichterbij en Naturalis. De toegang is gratis.


Winkelochtend voor ouderen en mensen met een beperking

pluspunt n Alweer voor de achttiende keer organiseert Stichting Pluspunt in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof een speciale winkelochtend voor ouderen en mensen met beperking. De winkelochtend is op woensdag 7 november van 9.30 uur tot 12.00 uur.

Bezoekers die behoren tot de doelgroep krijgen ook dit jaar weer wat lekkers aangeboden door de winkeliers van Winkelhof. Uiteraard is er ook muziek - onder andere van het koor Young@Heart - en entertainment. Winkeliers hebben speciale aanbiedingen. Het Visser 't Hooft Lyceum verkoopt weer marsepein en andere lekkernijen. En voor informatie op gebied van zorg, wonen, vrijetijdsbesteding en welzijn kunnen de bezoekers terecht bij de informatiekramen van verschillende organisaties.

Leerlingen van de derde klassen van Visser 't Hooft Lyceum Leiderdorp bieden tijdens de winkelochtend de helpende hand, bijvoorbeeld door rolstoelen te duwen. Leden van serviceclub Lions Leiderdorp begeleiden groepjes leerlingen bij het halen en brengen van mensen vanuit Leythenrode. Pluspuntvrijwilligers begeleiden leerlingen bij het halen en brengen van bewoners van de Ommedijk en zijn aanwezig in Winkelhof als aanspreekpunt. De Winkelochtend wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 1818 en Fonds Sluyterman van Loo.

Wie gebruik wil maken van begeleiding door een leerling in Winkelhof of wie door een vrijwilliger van Pluspunt gehaald en thuisgebracht wil worden (tegen betaling van een onkostenvergoeding aan de vrijwilliger) kan tot en met 5 november contact opnemen met Pluspunt. Pluspunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (071) 5413536 of e-mail info@pluspuntleiderdorp.nl.


Joop van der Hoogt overleden

Op maandag 22 oktober is Joop van der Hoogt overleden, een maatschappelijk zeer actieve Leiderdorper. Afgelopen zomer werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij is 66 jaar geworden.

Joop van der Hoogt werd zestien jaar geleden bestuurslid van de lokale partij BurgerBelangenLeiderdorp (BBL) waarvoor hij ook jarenlang burgerraadslid en raadslid was. Sinds 2013 is hij actief voor de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), de opvolger van BBL die hij hielp oprichten.

Ook buiten de politiek deed hij veel vrijwilligerswerk. Hij zette zich ruim vijftien jaar in voor Tracks Travel, een organisatie die begeleide vakantiereizen verzorgt voor mensen met een verstandelijke beperking. Van der Hoogt was ook actief voor de Marechaussee vereniging en voor het Leiderdorps Museum. Sinds enkele jaren was hij bestuurslid van Buurtvereniging Zijlkwartier. Hij was ook jarenlang kookvrijwilliger bij hospice Issoria in Leiden, het hospice waar hij zijn laatste weken heeft doorgebracht.

Op 26 april dit jaar ontving Van der Hoogt, als waardering voor zijn vele vrijwilligerswerk, de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Joop van der Hoogt, echtgenoot, zoon, (schoon)vader en opa, zal door velen zeer gemist worden.