Rechts opruimers in actie, links een deel van de 'oogst'. | Foto's: PR
Rechts opruimers in actie, links een deel van de 'oogst'. | Foto's: PR Foto: PR

Verbazing over wat op straat gegooid wordt

n Veertig zakken afval geraapt bij Cleanup Bloemerd

opruimen n Zo'n 45 Leiderdorpers hebben zaterdag afval geraapt in sportpark De Bloemerd, wat een 'oogt' opleverde van zo'n 40 vuilniszakken vol zwerfvuil. Organisator Marieke van Leeuwen is razend trots op alle deelnemers van de Cleanup, en belooft eind februari of begin maart weer een opruimactie in het dorp te organiseren.

Zelf is Van Leeuwen al een tijdje bezig met zwerfafval opruimen in haar dorp, iets waar ze regelmatig verslag van doet op haar blog (zie www.fairhups.nl) maar zij blijft zich verbazen. "Hoe kan dat nou toch dat er mensen zijn die al dit afval op straat laten slingeren? Stiften, pennen, rietjes, blikjes, ballen en heel veel glas."

Ook de ploeg van GroenLinks Leiderdorp, die maandelijks zelf een opruimactie in een steeds wisselende wijk organiseert maar nu bij de Cleanup van Van Leeuwen aanschoof, keek op van alle rotzooi in het sport- en recreatiepark. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud kamde de omgeving van de fietsenstalling bij voetbalclub RCL grondig uit. "Het is ongelofelijk wat er allemaal in de bosjes ligt", zegt hij. "De sporen van McDonald's zijn tot hier zichtbaar: bekers, flesjes, plastic, alles kwakken mensen in de struiken. Het is geweldig dat zo veel Leiderdorpers andersmans rommel willen opruimen, maar eigenlijk zou De Bloemerd altijd vrij van afval moeten zijn."

Bij de organisatie van de Cleanup kreeg Van Leeuwen de steun van hockeyclub Alecto en van de gemeente Leiderdorp. Alecto stelde zijn kantine beschikbaar als verzamelpunt, de gemeente zorgde voor koffie/thee/limonade en een stukje taart voor de noeste afvalprikkers.

Zoals Van Leeuwen op het website www.fairhups.nl benadrukt, wil ze mensen met de opruimacties laten ervaren dat samen afval opruimen niet alleen nuttig is maar ook gezellig en best leuk. En ze wil haar steentje bijdragen aan een dorp dat schoner wordt en ook blijft. "Ik hoop dat er door deze acties ook een stukje gedragsverandering zal komen. Dat mensen zich bewust zijn van het vuil dat er ligt en vooral hoe lang dat er ligt", aldus Van Leeuwen in haar blog. Met name het vele plastic dat zwerft in de natuur baart haar zorgen. "Wij zien nu niet alle gevolgen maar het is wel nog het enige moment dat we verandering aan kunnen brengen. We kunnen veel bijdragen als we met z'n allen af en toe wat uurtjes doorbrengen in de natuur en deze schoonhouden. En boven alles vooral niet meer vervuilen."