RCL kansloos in Kikkerpolder

voetbal n De 2-0 uitslag van de derby UVS-RCL geeft wellicht nog enige spanning aan, maar die was er zaterdagmiddag niet in de Kikkerpolder. Op de openingsfase na was UVS de baas in eigen huis en een hoger uitgevallen uitslag zou de verhoudingen beter hebben weergegeven. RCL was kansloos tegen de Leidse ploeg, die al sinds december vorig jaar ongeslagen is.

De start was opvallend genoeg voor de ploeg uit de Bloemerd. Er werd vlot gecombineerd en vooral de ruimte voor het opkomen van Mitchel de Kroon was opmerkelijk. Doelman Jesse Haak kon evenwel niet serieus getest worden in het eerste kwartier. Na de sterke start van de ploeg van Faizel Soekhai namen de gastheren de regie in handen. Het middenveld werd gedomineerd door Bart van der Weijden, Sloos, Ruben Leugering en Ayoub El Houari.

Gaandeweg was het wachten op de openingstreffer. Die kwam er ook. Een combinatie tussen Thom de Vries en Berend Verdoes leek op niets uit te draaien, maar Ruben Leugering pikte de bal op en haalde verrassend uit. RCL keeper Andrew Bontje was volstrekt kansloos op de inzet van de in de laatste weken uitstekende middenvelder. Ook daarna had RCL weinig tot niets te vertellen. Een vlagsignaal van de clubgrensrechter werd overgenomen bij een volgende situatie voor de neus van Bontje. El Houari strandde nog op de sluitpost, maar daarna prikte Verdoes binnen. Niemand dacht aan buitenspel, maar tweederde van het arbitrale trio dacht daar dus anders over. Net voor de rust volgde echter alsnog een Leidse treffer. Van der Weijden slingerde een vrije trap de zestien in en daar stak Spierdijk hoog boven iedereen uit. Daarmee bekroonde de speler uit het Leidse verdedigingsblok zijn sterke optreden met een treffer.

Na de rust was er van enige oogstreling geen sprake in de matte derby. UVS liet het gas los, maar controleerde het duel volledig. RCL probeerde het met plaagstootjes, maar het duurde tot de slotminuut alvorens Thom Wijnalda een schuiver losliet, die betrekkelijk eenvoudig kon worden gepakt door Haak. Het gaf de onmacht van de nu nummer voorlaatst aan. Wijnalda moet zich Remi hebben gevoeld aan het front. Van enige bijval was geen sprake geweest immers. Noch van zijn kompaan voorin, noch van de middenvelders. RCL kon eigenlijk slechts figureren tegen een degelijk spelend UVS.

Een zorgelijke ontwikkeling voor RCL, want de bezieling en beleving leken achter te zijn gebleven op het eigen sportpark of in de kleedkamer. En dat in een derby, waarvan verwacht mag worden dat je die speelt met het mes tussen de tanden.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Hennie Kanbier