Investeren in gescheiden riolering

begroting n De komende jaren gaat Leiderdorp 10,5 miljoen euro investeren in de aanleg van een gescheiden rioolstelsel. Om dat te kunnen betalen, gaat de rioolheffing komend jaar omhoog met 5,5 procent. Dat is een stuk meer dan de overige lokale belastingen, die alleen worden verhoogd met de inflatiecorrectie van 2,5 procent.

De aanpak van de riolering is hard nodig, vertelde wethouder Jeff Gardeniers vorige week bij de presentatie van de gemeentelijke begroting voor 2019. De meeste wijken hebben nog een gemengd riool, waarbij regenwater door dezelfde buis stroomt als vuil water (bijvoorbeeld uit het toilet). Bij heftige regenbuien, die als gevolg van de klimaatsverandering steeds vaker voorkomen, kan het riool al dat water niet aan. Om overstromingen in straten en huizen te voorkomen, treedt dan een overstort in werking waarbij rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd wordt. Wat vanzelfsprekend leidt tot vervuiling van het oppervlaktewater.

Bi een gescheiden riool wordt het probleem van overbelasting opgelost doordat het regenwater apart wordt afgevoerd.


Flink wat woningen erbij in Leiderdorp

bouwplannen n Leiderdorp krijgt er in de komende jaren nog flink wat woningen bij, zo meldde wethouder Willem Joosten (VVD) vorige week bij de presentatie van de programmabegroting 2019.

Momenteel wordt gebouwd aan de Brittenstein en op het voormalige ROC-locatie aan de Leidsedreef. Binnenkort moet de eerste paal de grond in op de Driemasterlocatie en naar verwachting start volgend jaar de bouw van de Lidl plus woningen aan het Amaliaplein. In totaal staan er zo 355 woningen, veelal appartementen, op stapel. 313 daarvan zijn huurwoningen waarvan 161 in de sociale huursector en 152 in de middensector.

Maar er zit nog meer in de pen. Zo zijn er plannen voor woningen op de plek van het politiebureau aan de Hoogmadeseweg. Het terrein is al gekocht door een projectontwikkelaar. Opleidingsinstituut LOI overweegt haar vestiging aan de Leidse Dreef in Leiderdorp af te breken en op de vrijkomende plek woningen te bouwen. En de eigenaar van de kantoorgebouwen aan de Statenhof wil hier 208 appartementen voor internationale studenten realiseren.

Voor bedrijventerrein De Baanderij wordt momenteel een nieuwe gebiedsvisie ontwikkeld, waarin ook gekeken wordt naar de mogelijkheid om hier meer woningen te realiseren.

Tot slot komt er nieuwbouw op de plek van de Pinksterbloem. De appartementengebouwen die er nu staan, zijn zo slecht van kwaliteit dat eigenaar Rijnhart Wonen ze wil afbreken. Er komen dan appartementengebouwen terug met minimaal evenveel (72) woningen als er nu zijn.