Anne van Eindhoven aan de bal met  links Rose Breedveld en rechts Mathilde Dezitter. | Foto: J.P. Kranenburg
Anne van Eindhoven aan de bal met links Rose Breedveld en rechts Mathilde Dezitter. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Alecto-vrouwen pakken volle winst in wisselvallige wedstrijd

hockey n Na het verlies van vorige week had Alecto dames 1 keihard gewerkt aan de voorbereiding voor de wedstrijd van zondag 21 oktober tegen Wageningen. Na een slappe eerste helft herpakten de Leiderdorpse hockeysters zich, wat resulteerde in een 2-1 overwinning.

Door: Annick Weterings

Op eigen terrein in De Bloemerd had Alecto moeite om op gang te komen. Wageningen begon juist ijzersterk. De bezoeksters kregen kans na kans en aasden op de 0-1. Alecto-keepster Annick Weterings hield haar goal lang schoon maar uit een strafcorner kon Wageningen toch een voorsprong nemen.

In de rust kregen de Alecto speelsters een stevige preek die het gewenste positieve effect had. Bij de start van de tweede helft stond er weer een team dat drie punten wilde pakken. De gastvrouwen begonnen fel en namen de overhand. Hierdoor kregen ze steeds meer kansen, hoewel het maar niet lukte de strafcorners die zij meekregen te verzilveren.

Pas in de 52e minuut kon Alecto de stand gelijk trekken. De bal werd naar voren gespeeld en bereikte Nine Spoorendonk. Zij had alle ruimte en maakte daar ook gebruik van. Met een slag belandde de bal achter de keepster van Wageningen in het goal.

Dit gaf Alecto vleugels, want vijf minuten later maakte verdedigster Demi van As een prachtige actie over de achterlijn, waar zij werd neergehaald. En dat kon maar één ding betekenen: een strafbal. Anne van Eindhoven, de strafbalspecialist, mocht de bal gaan nemen. Beheerst pushte zij de bal in het doel en zo bracht zij Alecto op een 2-1 voorsprong. Hierna speelde de thuisploeg de wedstrijd rustig uit.

Het was een wat rare wedstrijd, waarin niet echt mooi hockey werd gespeeld. Voor de dames maakte het verloop van de wedstrijd niet uit, want met de drie punten zijn zij weer gestegen naar de 5e plek op de ranglijst. Volgende week zondag mag Alecto naar Boxtel om daar tegen MEP hopelijk weer de winst te pakken.

Man-meer situatie helpt RCL niet

Voetbal n Na een half uurtje spelen kreeg DSO speler Stefan Stam rood na een grove charge op de enkels van Nick van Bemmel. Dat gaf extra hoop in de harten van de roodwitten om de opponent eronder te krijgen. RCL had tot dan toe zeer behoorlijk gevoetbald en de overtalsituatie moest haast wel tot doelpunten leiden. Zoals zo vaak echter kon ook het elftal van RCL niet omgaan met de overtalsituatie. Vlijmscherpe counters hadden zelfs voor winst van DSO kunnen zorgen. Beide ploegen kregen zaterdag in Leiderdorp met een punt wat ze verdienden.

RCL kon terugkijken op een zege op DoCoS en een knap gelijkspel tegen Berkel. Zaterdag hoopte de thuisploeg dan ook op drie punten. Thom Wijnalda leek de roodwitten al rap aan een voorsprong te helpen, maar de vingertoppen van keeper Rodger Takken voorkwamen dat. De Leiderdorpse spits schoot later nog eens rakelings voorlangs. Dreiging voorin dus. Dat kwam mede doordat de Leiderdorpers hun huiswerk goed gedaan hadden. De verdediging van DSO werd vroeg onder druk gezet en daar wist men bij de bezoekers lang niet altijd goed raad mee met als gevolg balverlies.

Dat wil niet zeggen dat DSO een speelbal van RCL was. Keeper Andrew Bontje was steeds paraat en redde meer dan eens bekwaam.

In meerdere opzichten was de rode kaart van de DSO speler een breekpunt. De mannen van Faizel Soekhai wisten zich in een overtalsituatie, maar wat nu? De vlotte combinaties verdwenen en er werd erg traag opgebouwd, slordig ook, want er werd met regelmaat onnodig balverlies geleden. DSO begreep beter wat hen te doen stond. Messcherpe counters leverden kansen op voor onder andere Hagi en Jeffrey Flohr, maar ook die werden niet benut.

In de tweede helft meer van hetzelfde, uitgezonderd in de eerste vijf minuten. Toen stond de thuisploeg hevig onder druk. Lesley van den Berg dook als een duveltje uit een doosje op tussen de verdediging en Bontje, maar schoot rakelings naast. Een minuut later raakte hij met een schuiver zelfs de binnenkant van de paal. RCL stelde daar in de rest van de tweede helft te weinig tegenover. Uiteindelijk gingen alle ballen hoog richting Wijnalda die dan maar koppend voor een oplossing moest zorgen. Van Bemmel voor RCL en Kevin Cameron van DSO in de laatste minuut waren er nog wel dichtbij, maar ook hun inzetten verdwenen naast of over het doel.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl, Ruud Fray