Het kunstwerk Gratis Orde van VGTO dat drijft in de vijver bij Waterschapsheuvel. | Foto: PR
Het kunstwerk Gratis Orde van VGTO dat drijft in de vijver bij Waterschapsheuvel. | Foto: PR Foto: PR

Gedichten bij beelden

poëziemiddag n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert op zaterdag 27 oktober een poëziemiddag in de Leiderdorpse Heemtuin in park De Houtkamp. Zeven dichters uit Leiden en Leiderdorp presenteren dan ter plekke de gedichten die ze speciaal bij de kunstwerken in de Heemtuin hebben gemaakt. De middag is vrij toegankelijk voor wie geïnteresseerd is in poëzie en kunst.

Mieke van den Berg, Wilco van der Kamp, Joke Schrijvers, Egon Snelders, Frans Terken, Leni Venne en Marianne van Velzen, de nieuwe stadsdichter van Leiden, lieten zich deze zomer inspireren door de kunstwerken in de Heemtuin. Zij maakten ieder een of meerdere gedichten. Deze delen zij graag met u in de bijzondere omgeving van de Heemtuin.

Programma

Na ontvangst om 14.30 uur bij de ingang van de Heemtuin bij de kinderboerderij start de wandeling langs de kunstwerken om 15.00 uur. De dichters dragen hun gedichten voor en projectleider Aris de Bakker van stichting Kunst in de Heemtuin geeft een toelichting op de beelden. De afsluiting is rond 16.00 uur met een drankje. Belangstellenden kunnen zich opgeven door een mailtje te sturen aan info@kunstindeheemtuin.nl, maar vooraf opgeven is niet verplicht. Deelname is gratis, een bijdrage aan de Stichting is van harte welkom.

De tentoonstelling 'Heemtuin Verbeeld XI' wordt georganiseerd door Stichting Kunst in de Heemtuin in de Leiderdorpse Heemtuin in park De Houtkamp. Dit jaar heeft de fentoonstelling als thema 'Chaos in orde'. Dertien kunstenaars exposeren hier hun werken, passend bij dit thema. Beelden en natuur versterken elkaar, wat een bezoek aan de Heemtuin een unieke ervaring maakt. Zaterdag 27 oktober is een van de laatste dagen dat de huidige beeldententoonstelling in de Heemtuin te zien is. Meer informatie op kunstindeheemtuin.nl.


Waardebonnenactie voor boek over Leithon

uitgave n Het Leiderdorps Museum komt met een boek over de vroegmiddeleeuwse nederzetting Leithon. Om de uitgave van dit boeiende, rijk geïllustreerde boek mogelijk te maken, verkoopt het museum vanaf 25 oktober waardebonnen van 10 euro. De prijs van het boek is nog niet bekend maar bij aankoop van het boek kan de waardebon als gedeeltelijke betaling worden gebruikt.

Het boek komt begin 2019 uit ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' die het Leiderdorps Museum organiseert in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling gaat over de in 2013, in het gebied de Plantage (ook bekend als 'het veldje van Samsom'), opgegraven nederzetting Leithon. Deze nederzetting stamt uit de 7de en 8ste eeuw en lag aan het riviertje 'Leitha'.

Over de mensen

Het boek, 'Nieuw Licht op Leithon, Leiderdorp in de Vroege Middeleeuwen', geschreven door dr. Menno Dijkstra, gaat over de mensen die in de Merovingische en Karolingische tijd in deze nederzetting woonden. Dijkstra beschrijft hun cultuur, hun woningen en hun kleding en sieraden en ook de manier waarop zij zich staande hielden in het waterrijke landschap. Ook gaat het boek in op het voedsel dat de mensen nuttigden en de bereidingswijze hiervan, de ambachten die zij beoefenden en de handel die werd gedreven in Noordwest-Europa.

Dijkstra is medeauteur van het 880 pagina's tellende wetenschappelijke rapport 'Nieuw Licht op Leithon' en was medeverantwoordelijk voor de opgravingen in 2013.

De waardebonnen zijn voor €10 per stuk te koop gedurende de openingsuren van het museum (woensdag van 14.00 – 17.00 uur, zaterdag van 10.30 – 12.30 uur, zondag 14.00 – 16.00 uur en dinsdagochtend van 10.00 – 12.00 uur). Het Leiderdorps Museum bevindt zich in gebouw De Sterrentuin gelegen aan de Van Diepeningenlaan 110.


Toneelworkshops voor volwassenen

Toneelspelen n In de Leiderdorpse Willem de Zwijgerschool start op maandagavond 29 oktober een serie van acht toneelworkshops voor volwassenen, die worden gegeven door een professionele theaterdocent.

Je bent nooit te oud om te leren acteren. Sylvia Sonnenberg uit Leiderdorp weet daar over mee te praten. "Voordat ik meedeed met de toneelworkshops heb ik nooit geweten dat er zoveel verschillende personen in mij huizen. Samen, stap voor stap, een toneelstuk opbouwen en meemaken dat je rol tot leven komt en ervaren hoe je door de toneellessen los kunt komen van je dagelijkse wereld. Heerlijk om je fantasie optimaal in te zetten", aldus Sylvia.

Ervaring met toneelspelen is niet van belang voor deelname. Het gaat om spelplezier, samen in een groep met andere volwassenen, waarbij meteen naast verschillende toneelspeltechnieken allerlei andere vaardigheden opgepikt worden. De workshops zijn steeds van 20.00 tot 21.30 uur. De Willem de Zwijgerschool ligt aan de Bernhardstraat 1. Mail naar info@theaterplaats.nl of bel 06 53306688 voor aanmelden en meer informatie.