Links een fietspad langs het Engelendaal, met losliggende tegels, rechts het met Easypath betonplaten vernieuwde fietspad langs de Persant Snoepweg. | Foto's: J.P. Kranenburg
Links een fietspad langs het Engelendaal, met losliggende tegels, rechts het met Easypath betonplaten vernieuwde fietspad langs de Persant Snoepweg. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto:

Fors bedrag aan extra kosten voor onderhoud fietspaden door droogte

politiek n Alleen al voor de fietspaden langs de Engelendaal heeft de gemeente afgelopen zomer 30.000 euro extra aan onderhoudskosten moeten aftikken. Dat meldde wethouder Jeff Gardeniers (CDA) onlangs aan de gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

De hoge kosten zijn het gevolg van de aanhoudende extreme droogte waardoor de tegels steeds los komen te liggen. Niet alleen door de verdroogde ondergrond maar ook doordat de boomwortels op zoek naar water steeds verder reiken en de grond omhoog duwen. "Ik ben benieuwd wat de totale schadepost voor Leiderdorp wordt", zei Gardeniers, die ook aangaf dat de gemeente goed moet nadenken over hoe je het beste kunt omgaan met dit soort effecten van de klimaatsverandering.

De onderhoudskosten kwamen aan de orde naar aanleiding van vragen van fractievoorzitters Olaf McDaniel (PvdA) en Jeroen Hendriks (D66). Zij wilden weten wanneer de fietspaden langs de Engelendaal, het stukje Persant Snoepweg achter het benzinestation en de Van der Valk Boumanweg worden aangepakt. Volgens de twee fractievoorzitter zijn deze paden in zo'n slechte staat dat vervanging noodzakelijk is, en dat kan wat hen betreft niet snel genoeg gebeuren.

Gardeniers legde uit dat de fietspaden langs de Engelendaal even in de wacht zijn gezet in verband met de komst van de warmterotonde van het Warmtebedrijf Rotterdam. Momenteel wordt gewerkt aan pijpleidingen die heet water vanuit de Rotterdamse haven naar Langegracht in Leiden vervoeren. Het traject loopt door Leiderdorp, waar de leidingen straks onder het fietspad aan de westkant van de Engelendaal komen te liggen.

Het idee van McDaniel en Hendriks om in afwachting van de warmterotonde alvast betonplaten te leggen die gemakkelijk weer opgetild kunnen worden als de leidingen eronder moeten, vond de wethouder niet handig. Niet alleen omdat het de kwaliteit van het fietspad niet te goede komt als je de platen weer oplicht maar ook omdat het "een heel fors bedrag" scheelt; het Warmtebedrijf heeft namelijk aangeboden om met de aanleg van leidingen meteen het fietspad in orde te maken.

De suggestie van Hendriks om dan in ieder geval vast het fietspad aan de oostkant van de Engelendaal aan te pakken, viel in betere aarde. Gardeniers beloofde in januari te komen met een voorstel. Wellicht komen hier ook de Easypath betonplaten die afgelopen zomer bij de Persant Snoepweg zijn gebruikt. Duurder in aanschaf maar goedkoper in onderhoud, aldus de wethouder.

Het laatste stukje van het fietspad langs de Persant Snoepweg zit al in de planning, het fietspad lang de Van der Valk Boumanweg wordt voorlopig alleen goed in de gaten gehouden.


EnergieAmbassadeurs geven uitleg

informatiebijeenkomst n Leiderdorpers die meer willen weten over mogelijkheden om hun woning te verduurzamen, zijn welkom tijdens de informatiebijeenkomst die de EnergieAmbassadeurs van de wijken Buitenhof en Leyhof organiseren op dinsdagavond 30 oktober

De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur in het Leiderdorpse gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan. Wie erbij wil zijn wordt gevraagd zich aan te melden via e-mail eas2@goedleiderdorp.nl.

De gemeente Leiderdorp werkt in het kader van de Duurzaamheidsagenda samen met inwoners die zich vrijwillig inzetten als EnergieAmbassadeurs. In elke wijk zijn enkele EnergieAmbassadeurs actief. Zij doen hun best om hun dorpsgenoten te informeren over en enthousiasmeren voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Tijdens de informatieavond worden niet alleen tips gegeven maar vertellen ook enkele Leiderdorpers over hun persoonlijke ervaringen bij de verduurzaming van hun woning. Verder is er onder meer aandacht voor de zonnecoöperatie die in Leiderdorp wordt opgericht.

Meer informatie over het werk van de Leiderdorpse EnergieAmbassadeurs is te vinden op de website www.goedleiderdorp.nl.


150 psalmen zingen in 4 dagen

challenge n Alle 150 psalmen achter elkaar zingen. Het is een uniek muzikaal evenement dat van 31 oktober tot 3 november plaatsvindt in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Leiderdorp.

Het zingen van al deze eeuwenoude Bijbelverzen op rijm kost meer dan tweeëntwintig uur. Het initiatief komt bij een groep Leidse studenten vandaan. In de liederen wisselen vreugde en verdriet, hoop en twijfel elkaar af. Op de website psalmenprojectalle150.wordpress.com staat meer informatie over het project.

De kerk aan de Hoofdstraat 73 is open voor iedereen. Op de avonden van 31 oktober, 1 en 2 november wordt er gezongen vanaf 19.00 uur. Op zaterdagmorgen gaat het gebouw zelfs al om half zeven 's morgens open om de challenge te doen gelukken. Elke inwoner van Leiderdorp of Leiden is van harte welkom om een poosje mee te zingen of gewoon te komen luisteren.

Op zaterdag 3 november staat in gebouw Irene, tegenover de kerk, de tafel gedekt voor de lunch of een eenvoudige avondmaaltijd voor een klein bedrag (opgave voor de maaltijd via psalmenprojectalle150@gmail.com). Gedurende het hele programma is altijd koffie of thee te koop.

Voor het goede doel

Tijdens het project is er een collecte voor het goede doel. De helft van de opbrengst gaat naar een kerk in Jordanië die Syrische vluchtelingen een thuis biedt. De andere helft is voor de opleiding van predikanten in Frankrijk (theologische faculteit in Aix-en-Provence).


Afbeelding