Voorzitter Joop van Huut van de schooltuinen toont de oorkonde, om hem heen staan de onmisbare vrijwilligers van schooltuinencomplex De Sterrekers. | Foto: J.P. Kranenburg
Voorzitter Joop van Huut van de schooltuinen toont de oorkonde, om hem heen staan de onmisbare vrijwilligers van schooltuinencomplex De Sterrekers. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bijzondere waardering voor schooltuinen

certificaat n Leiderdorp greep op 20 september net naast het goud bij de verkiezing van de groenste gemeente gemeente 2018. Toch keerde groenwethouder Jeff Gardeniers (CDA) terug van de Nationale Groendag met een heel bijzondere oorkonde. Deze was door de jury van Etente Florale toegekend aan de Stichting Schooltuinen Leiderdorp "vanwege hun indrukwekkende continuïteit dankzij vrijwilligers en omdat ze alle scholen in Leiderdorp bereiken". Woensdagochtend 10 oktober kwam de wethouder naar schooltuinencomplex De Sterrekers in park De Bloemerd om het 'Certificaat van Waardering ' te overhandigen aan de vrijwilligers.

Leiderdorp werd eind 2017 door de stichting Etente Florale uitgenodigd mee te doen aan de jaarlijkse verkiezing van de groenste gemeente. In totaal namen er zeven gemeenten deel aan de Nationale Groencompetitie Entente Florale, zoals de officiële naam luidt. Leiderdorp nam het in de categorie grote gemeenten op tegen Huizen, Wageningen en Edam-Volendam. De andere drie gemeenten, Bronkhorst, Zuidwest Friesland (kern IJlst) en Voorst (kern Twello), deden mee in de categorie 'kleine steden en dorpen'. De uitnodiging op zich was al een compliment; Etente Florale kiest daarvoor alleen gemeenten die op een goede manier omgaan met groen. Daarbij gaat niet zozeer om de hoeveelheid groen maar vooral om de kwaliteit van het groen en het groenbeleid. Ook belangrijk is de relatie van het groen met cultuurhistorie, recreatie, duurzaamheid en klimaat.

De deelname kostte de gemeente zo'n 20.000 euro. Daarvan waren 5.000 euro inschrijfkosten, de rest ging grotendeels op aan het maken van een beleidsboekje. Volgens het college was de investering zeker de moeite waard omdat de jury het groenbeleid in alle aspecten beoordeeld en conclusies en aanbevelingen geeft die kunnen helpen het groenbeleid de komende jaren verder te verbeteren.

Op 20 september werden de eindscores bekend gemaakt. Leiderdorp kreeg een 7,4, net wat minder dan winnaar Wageningen, dat een 7,6 scoorde. De gemeente moest dus genoegen nemen met zilver, maar het Certificaat van Waardering voor de schooltuinen was een mooie troost.

Wethouder Gardeniers leest voor uit het juryrapport. | Foto: J.P. Kranenburg