Tien jaar op de bres voor het Oude Dorp

n Buurtactief viert tweede lustrum

jubileum n Stichting Buurtactief Het Oude Dorp viert zaterdag 13 oktober een feestje. De belangenvereniging voor bewoners van de Kerkwijk, de Oranjewijk, Achthoven, Doesplant en het Doeskwartier bestaat tien jaar en nodigt daarom alle inwoners van het oude deel van Leiderdorp uit om tussen 15.00 en 17.00 uur langs te komen in buurthuis 't Oude Dorp aan de Oranjegalerij voor een hapje en een drankje.

Door: Corrie van der Laan

De officiƫle oprichtingsdatum is 17 oktober 2008. "Op die dag werden we een stichting, maar in feite waren we al veel langer bezig", zegt voorzitter Jaap Timmermans, die vanaf het eerste uur betrokken was bij Buurtactief. Het begon allemaal eind jaren negentig, kijkt hij terug. "Ambtenaren van de gemeente Leiderdorp kwamen toen in het kader van het wijkgericht werken eens per maand met een keet op een centrale plek in het Oude Dorp staan. Bewoners konden dan langskomen met op- en aanmerkingen, zorgen of complimenten. Al gebeurde dat laatste niet zo heel veel. Meestal ging het over groenonderhoud dat te wensen overliet." Een klein clubje betrokken bewoners groeide zo als vanzelf in de rol van gesprekspartner van de gemeente. "Rennie Kramer was de eerste. Zij haalde mij erbij en ook Clemens van Soest en Han Kapsenberg sloten aan. Mensen wisten ons te vinden als hen iets dwars zat, en wij gaven dat dan weer door aan de betreffende ambtenaren."

spreekbuis

In 2008 besloten ze hun status als spreekbuis van het Oude Dorp te formaliseren. "We vonden dat belangrijk, te meer omdat de verbreding en verdieping van de A4 eraan kwam", vertelt secretaris Tenny Jonkers, die er een jaar of twaalf geleden bij kwam. "We wilden gesprekspartner van de gemeente blijven en rechtspersoon zijn. Toen hebben we ook de naam 'Buurtactief Het Oude Dorp' bedacht."

Lees verder op P3