Mevrouw van Egmond kreeg de taart, met daarop een beeltenis van haar huis in vroegere tijden, van wijkmedewerker Constantijn Callenbach.
Mevrouw van Egmond kreeg de taart, met daarop een beeltenis van haar huis in vroegere tijden, van wijkmedewerker Constantijn Callenbach. Foto: Corrie van der Laan

Taart Rijnhart Wonen voor langstzittende huurder

n Mevrouw van Egmond woont al 58 jaar in de Tuinstraat

herinneringen n De 95-ste verjaardag van mevrouw van Egmond-van Leeuwen uit de Tuinstraat in Leiderdorp kreeg donderdag 4 oktober een bijzonder staartje. Remko Adema, manager Wonen bij Rijnhart Wonen en wijkmedewerker Constantijn Callenbach kwamen langs met een fraaie taart. Niet dat Rijnhart Wonen al haar jarige huurders bezoekt, zelfs niet degenen die zo'n achtenswaardige leeftijd bereiken. Maar mevrouw van Egmond neemt een aparte positie in. Zij verhuisde in april 1960 naar de toen gloednieuwe woning in de Tuinstraat en is daar inmiddels met afstand de langstzittende huurder.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Zondag 30 september, op haar echte verjaardag, was het feest al gevierd met de hele familie, maar vier van de vijf kinderen, een van de acht kleinkinderen en twee van de zeven achterkleinkinderen waren er donderdag ook nog even bij. Om samen herinneringen op te halen aan de 58 jaar in de Tuinstraat.

verhuizing

Het gezin Van Egmond verruilde de Resedastraat voor de Tuinstraat omdat de nieuwe woning pal tegenover het bedrijf van mijnheer van Egmond lag, de handelskwekerij Vegmo Plant. Het was voor een kweker belangrijk om min of meer op zijn terrein te wonen, benadrukten de kinderen, want bij een aantal werkzaamheden, zoals het stomen van de grond, moest je 24 uur per dag beschikbaar zijn.

De verhuizing viel mevrouw van Egmond aanvankelijk niet mee. In die tijd had ze al vier kleine kinderen en de nieuwe woning was een stuk kleiner dan de vorige. Het was passen en meten, zeker omdat in de beginjaren ook het kantoor aan huis was. De nieuwbouw had bovendien wat kuren. "Er hing in het begin een hele vieze lucht, ik schaamde me dood als er mensen langskwamen", kijkt mevrouw van Egmond terug. "Hoe je ook schoonmaakte, het hielp niet. Na een jaar bleek dat het riool per ongeluk niet was aangesloten. De bouwer, Noorlander, heeft dat gelukkig wel netjes opgelost."

zoete inval

Het was een razend druk maar gezellig leven, daar aan de Tuinstraat. Het kleine hoekhuis van de familie van Egmond was echt een zoete inval. De kwekerij had aanvankelijk nog geen kantine dus het vrouwelijk personeel maakte gebruik van het toilet in het woonhuis. De koffie voor op het bedrijf werd door mevrouw van Egmond persoonlijk gezet waarna een mandje met thermosflessen naar de overkant ging. "Op een gegeven moment kocht mijn man een koffieautomaat voor op de kwekerij en toen was ik eigenlijk nog beledigd ook", lacht ze. Op drukke momenten kookte ze eindeloos veel pannen soep gekookt voor de werkers en als er 24-uurs diensten gedraaid moesten worden, werden er in de Tuinstraat extra bedden klaargezet voor degenen die niet naar huis konden. "Bij dat alles hadden we ook nog honden en katten, ik snap nu niet meer hoe ik het allemaal gedaan heb", zegt mevrouw van Egmond.

Vegmo Plan is in 1997 naar Rijsenhout verhuisd, op het bedrijfsterrein verrees een woonwijk. Toch is het echtpaar van Egmond nooit verhuisd. Ook nadat haar echtgenoot twaalf jaar geleden overleed bleef mevrouw van Egmond in de Tuinstraat wonen. "Ik heb het hier naar mijn zin en wil nooit meer weg", zegt ze stellig.

Haar kinderen zijn razend trots op haar, benadrukt de jongste dochter Yvonne. "Ze heeft altijd hard gewerkt, veel meegemaakt. Lichamelijk gaat het wat moeilijker maar ze staat heel positief en wilskrachtig in het leven en heeft volop interesse in de mensen om haar heen."


Optreden 't Joppekoor in Verpleeghuis Leythenrode

zeemansliederen n 't Joppekoor uit Warmond (foto) treedt donderdag 18 oktober van 19.30 tot 21.15 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) op in de Pyramide van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode. Het vijftig man sterke koor zingt zeemansliederen in het Nederlands en Engels. Voor bewoners van Leythenrode is de entree gratis, bezoekers betalen €3,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie van Verpleeghuis Leythenrode aan de Hoogmadeseweg 55.

Afbeelding