Bestuursleden Tenny Jonkers en Jaap Timmermans van Buurtactief in 't Buurthuis. | Foto: C. v.d. Laan
Bestuursleden Tenny Jonkers en Jaap Timmermans van Buurtactief in 't Buurthuis. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

'Park rond verdiepte A4 is aan ons te danken'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Buurtactief liet duidelijk van zich horen. De kersverse stichting spande een procedure aan tegen Rijkswaterstaat omdat ze vond dat de A4 in een lange tunnel door het dorp moest lopen in plaats van in een halfopen tunnelbak. Begin 2010 gaven ze de juridische strijd op in ruil voor een stevige vinger in de pap bij de inrichting van de omgeving van de rijksweg. Wat de aanleiding was voor de oprichting van de Omgevingsgroep A4 Leiderdorp, waarin ook andere belanghebbenden zoals de Belangenvereniging A4 een plek kregen.

maandelijks overleg

Het werk aan de A4 startte in september 2009 en werd officieel afgerond in juni 2015, Die hele periode had Buurtactief het er razend druk mee. Timmermans: "We overlegden elke maand met aannemer BAM en met de gemeente. Waarbij het veelal ging over de verkeersveiligheid en de overlast door de bouw. We vonden het ook belangrijk dat de omwonenden betrokken waren, dat ze wisten wat er ging gebeuren."

Toen de weg klaar was, moest de stichting vol aan de bak om de gedroomde parkinrichting aan weerszijde van de verdiepte ligging voor elkaar te krijgen. "Dat het parkje rond de A4 er is gekomen, is dankzij ons", zegt Jonkers. "De gemeente wilde eigenlijk bouwen aan de Resedastraat en de Van Geer straat. Hadden we al die jaren een weg voor onze neus gehad, en dan zou die vervangen worden door een flat! Dat hebben we gelukkig om weten te buigen naar groen."

"Er is maar één ding niet gelukt: een goede inrichting van het kruispunt van de Erialaan, Willem-Alexanderlaan, Mauritssingel en Van Geerstraat. We hebben de gemeente nog dringend geadviseerd om dat meteen goed te doen, op kosten van Rijkswaterstaat. Maar daar werd niet naar geluisterd. En het is niet te ontkennen dat het nu wel een heel raar punt is geworden", vult Timmermans aan.

't Buurthuis

Toen het A4 project was afgerond, brak even een rustiger periode aan. Maar al snel kwamen er nieuwe plannen. Jonkers: "We hadden al heel lang de wens voor een buurthuis maar het ontbrak aan een plek en aan geld. De gemeente wist dat we iets zochten en kwam begin dit jaar met het aanbod om het pand aan de Frederik Hendriklaan 4 te beheren en in te richten als buurthuis. Wat we natuurlijk met beide handen aangrepen."

't Buurthuis, zoals het is gedoopt, werd geopend in april en loopt prima. Met onder meer koffieochtenden waar vooral ouderen komen, chillmiddagen voor de jeugd en voorleesuurtjes voor de kleintjes. Op de koffieochtenden komt de wijkagent regelmatig langs en ook bijvoorbeeld mensen van groenvoorziening laten er hun gezicht zien. Er wordt nauw samengewerkt met organisaties als Pluspunt en het Sociaal Cultureel werk en natuurlijk met de gemeente.

"We zouden nog veel meer activiteiten kunnen en willen organiseren, maar daar missen we de menskracht voor. Meer vrijwilligers zijn dus welkom", doet Jonkers meteen een oproep.

Ook voor de Kerkwijk

De bezoekers van 't Buurthuis komen vooral uit de Oranjewijk en het Doeskwartier. Kerkwijkers hebben meer moeite om deze ontmoetingsplek te vinden. "Het zou mooi zijn als zij ook langskomen op 13 oktober, dit buurthuis is nadrukkelijk ook voor de Kerkwijk bedoeld", zo nodigen Timmermans en Jonkers uit.

Meer informatie over Buurtactief Het Oude Dorp is te vinden op de website www.buurtactiefleiderdorp.nl.


Aanmeldingen welkom voor Leiderdorpse sportverkiezingen

nominaties n De voorbereidingen voor de 24ste editie van de Leiderdorpse sportverkiezingen zijn in volle gang. De financiën zijn geregeld, de accommodatie is gereserveerd en nu moeten de nominaties gaan binnenstromen. Alle Leiderdorpers kunnen kandidaten voor de sportprijzen aanmelden.

De jury is al lang bezig zich op de hoogte te stellen van de in het afgelopen jaar geboekte resultaten in de diverse categorieën: sportvrouw, sportman, sporttalent, sportvrijwilliger, sportteam en sportvereniging van het jaar. Maar één ding wordt node gemist, namelijk meldingen van Leiderdorpers zelf over behaalde prestaties van bekenden, buren, kinderen of kleinkinderen.

Afgelopen jaren waren er altijd weer verrassende nominaties van 'onbekende' sporters zoals een deltavlieger, rolstoeldanser, kleiduivenschieter, frisbeeër, vechtsporter en een paaldanseres. Daarom deze oproep: verras de jury en de Leiderdorpse sportwereld met zo'n melding van een sportprestatie die in de afgelopen periode onvoldoende in het nieuws is geweest. Want een van de charmes van de lokale sportverkiezingen is om niet alleen de bekende sport of sporter in het zonnetje te zetten, maar ook die niet zo bekende. Denk daarbij ook eens aan jonge en aanstormende talentjes.

Reacties kunnen gestuurd worden naar secretariaat van de Stichting Sportpromotie Leiderdorp, sportduif@gmail.com. Doe dat wel zo snel mogelijk en beslist voor 24 oktober.

De winnaars van de sportverkiezingen worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond op vrijdag 30 november in het zalencomplex A4 aan de Elisabethhof 5.