Evenals vorige keren leidt Huibrecht Bos het gesprek. | Foto: PR
Evenals vorige keren leidt Huibrecht Bos het gesprek. | Foto: PR Foto: PR

Reiniging grondwater onder Kerkwijk start op 12 oktober

sanering n Afgelopen zomer zijn diep onder een aantal straten in de Leiderdorpse Kerkwijk filters en allerhande leidingwerk aangelegd. Dit systeem gaat het vervuilde grondwater onder de woonwijk saneren door grondwater rond te pompen en te voorzien van voedingsstoffen en bacteriën die de verontreinigingen afbreken. Vrijdag 12 oktober wordt daadwerkelijk gestart met het schoonmaakproces.

Door: Corrie van der Laan

De bodemverontreiniging is een erfenis van een chemische wasserij die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gevestigd was aan het Van Leeuwenpark. De vervuilde grond pal achter het bedrijf is in 1985 al tot een diepte van twee meter afgegraven. Maar daarmee was niet alles verdwenen. Achtergebleven schadelijke stoffen zijn in de loop der jaren tientallen meters in de grond weggezakt. Ze vormen geen gevaar voor de gezondheid van de mensen die erboven wonen, maar verspreiden zich wel steeds verder in het grondwater. Een grondwateronderzoek uit 2008 liet zien dat de vervuilde plek diep onder de grond zich langzaam bleef uitbreiden in zuidoostelijke richting. In 2015 bleek uit een nieuw onderzoek dat de vlek al tot aan de A4 kwam. Dat was reden voor de Omgevingsdienst West-Holland om te gaan saneren in het gebied onder het Van Leeuwenpark, de Hoogmadeseweg, de Koningstraat en de Dr de Bruijnestraat. Daarbij worden bacteriën gebruikt die van nature ook al aanwezig zijn in de bodem en die in staat zijn de vervuiling 'op te eten'. Om ze een goede start te geven, krijgen ze stoffen mee om hun groei te stimuleren.

Het reinigingsproces zal ruim een half jaar in beslag nemen. Daarna wordt nog een aantal jaren gevolgd of de bacteriën hun werk doen.


Het draait om geluk in derde dilemmadebat

gesprek n Gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Maar waar zit geluk in? Zit geluk in kleine dingen, of toch ook in geld? Kun je er zelf voor zorgen dat je gelukkig bent, of is het iets dat je overkomt? Om deze en andere vragen draait het in de derde editie van het Leiderdorps Dilemmadebat, op donderdag 18 oktober in de Dorpskerk.

Geluk heeft veel met levenskunst te maken. Filosoof en columnist Bert Keijzer vertelt tijdens deze bijeenkomst over twee vormen van levenskunst die hij onderscheidt. De ene vorm is: zelf je leven goed aanpakken, zo goed dat niks mislukt. De andere vorm: alle tegenslagen die je treffen aankunnen en overeind blijven. Beide vormen lijken onmogelijk. Maar hoe zit het dan met geluk?

Ook de Leiderdorpers Hans en Angelique Gestman komen aan het woord. Zij verwezenlijkten hun droom en richtten in Leiderdorp een Thomashuis op, een huis voor jongeren met een verstandelijke beperking. Ze vertellen over hoe ze dit deden en welk geluk het hen bracht. De derde bijdrage komt van Wouter Jukema, als hoogleraar cardiologie verbonden aan het hart-longcentrum van het LUMC. Hij spreekt als arts over de relatie tussen leven, ziektes en geluk.

Tijdens het dilemmadebat worden de aanwezigen uitgedaagd na te denken over dit onderwerp, en zich af te vragen: wat vind ik er zelf van? Door middel van vragen en stellingen raken mensen met elkaar in gesprek. "Als je komt, weet je na afloop beter een afweging te maken van wat voor jou belangrijk is", zegt Huibrecht Bos, mede-organisator en presentator van het debat.

De bijeenkomst wordt opgeluisterd met live muziek. Jolanda Swart zingt liedjes over het leven. Cornéline Lanooy begeleidt haar op de piano.

De dilemmadebatten zijn een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. De eerste bijeenkomst ging over voltooid leven, het tweede over de zorg voor elkaar. Met het organiseren van deze debatten wil de kerk mensen helpen om zich een mening te vormen, of je nu gelovig bent of niet. "De kerk is bedoeld als een plek waar iedereen die dat wil kan nadenken over het leven", zegt Bos.

De bijeenkomst duurt van 20.15 tot 21.30 uur. De Dorpskerk is vanaf 19.45 uur open en de bijeenkomst is vrij toegankelijk. Na afloop kunnen aanwezigen napraten onder het genot van een drankje.