Prei, wortels, uien, peterselie en selderij. Hop uit de tuin in de soep. | Foto: J.P. Kranenburg
Prei, wortels, uien, peterselie en selderij. Hop uit de tuin in de soep. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Soeples rondt schooltuinenseizoen af

groenten n Het Leiderdorpse schooltuinencomplex De Sterrekers in De Bloemerd begint alweer aardig kaal te worden. Het schooltuinenseizoen 2017-2018 is in Leiderdorp bijna afgelopen. De laatste oogst wordt deze weken van de tuintjes gehaald. Zoals traditie is, wordt een deel daarvan gebruikt om een heerlijke groentesoep te maken.

Vorige week kookte vrijwilliger Bram Wijnmalen elke dag grote pannen soep, waarin eigengeteelde prei, knolselderij, worteltjes, uien en andere groenten en kruiden werden verwerkt. Op de foto laat Bram aan groep 7 van de School Kastanjelaan zien hoe de groenten gesneden moeten worden.

Zes van de leerlingen gingen vervolgens aan de slag met het kleinmaken van de ingrediënten voor de soep terwijl hun klasgenoten de tuintjes opruimden. Daarna werd gezamenlijk van heerlijke mokken soep genoten.


Allebei 30 jaar opticien

n Philip de Jong en Kees Saton vieren jubileum

samenwerking n Ze werkten op 1 oktober 2018 al 30 jaar samen, hebben in die tijd een oneindig aantal ogen gezien en zijn nog net zo enthousiast over hun vak als toen ze er aan begonnen. Beiden zijn ze Katwijker en tevens passievol opticien. Hun samenwerking startte 1 oktober 1988 in Winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp. Philip de Jong als kersverse vader van zijn eerste kind met zijn diploma contactlensspecialist en Kees Saton net afgezwaaid uit dienstplicht in Korps Mariniers met zijn diploma opticien op zak.

In die tijd was een diploma optiek een vereiste om brillen te mogen verkopen. Helaas is dat tegenwoordig anders en moet de klant dit proefondervindelijk ervaren. Maar gelukkig niet bij Philip en Kees!

Het klikte direct, de mannen spraken dezelfde taal, het werd een gezellige sollicitatie avond bij familie Saton thuis. Team Saton Optiek Leiderdorp was een feit en opende al snel de deuren, de winkel groeide als kool.

In Leiderdorp besloot Kees Saton al snel de opleiding tot optometrist te gaan volgen waardoor de winkel daar meer en meer die van Philip werd. En dat is nu na al die jaren nog steeds zo. Na het behalen van het HBO diploma Optometrie was het de beurt aan Philip om zijn Optometrist titel te behalen. Samen met Kees Saton senior reed Philip menig avond naar Hogeschool Utrecht en enige jaren later behaalden zij samen hun felbegeerde titel.

Nominatie LOP

Behalve het behalen van diploma's staat hun 30-jarige carrière bol van evenementen en werden er de nodige landelijke prijzen in de wacht gesleept. Hun eerste activiteit was een Kinderfeest met Bart 'Boos' de Graaff. Vervolgens volgde diverse mode en strandshows en wonnen ze samen ook de Retail Jaarprijs Service 2007. Een kroon op hun levenswerk en erkenning waarvoor ze al die jaren schouder aan schouder werkten. In 2011 werd Saton Optiek uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf van het Jaar en vervolgens Philip genomineerd tot beste Leermeester van het Jaar. Aansluitend volgde een Nominatie Leiderdorpse Ondernemersprijs (LOP) 2013.

Saton is een familiebedrijf en de familie heeft de neiging de medewerkers als familieleden te beschouwen. Er wordt meegeleefd met het wel en wee en de betrokkenheid is groot. Kees Saton gelooft heilig in zijn mensen op de werkvloer. Goede werknemers, een goede werksfeer, gezamenlijke ambities, geen negen-tot-vijf mentaliteit, de wil om te winnen en een gezonde mix van deskundigheid, ervaring, kwaliteit, innovatie, ondernemersgeest, ongekende service en echte interesse in de klant hebben Saton Optiek gebracht tot waar het nu staat.

Diezelfde ingrediënten vormen ongetwijfeld ook de basis voor een gezonde toekomst. De mannen willen daar nog lang deel van uitmaken en hebben plannen en ideeën genoeg. Als team waren ze de afgelopen jaren heel succesvol en hebben ze elkaar aangevuld en versterkt. Ze hebben hun vak zien ontwikkelen en de winkels getransformeerd tot echte Oogzorg Centra waarin de zorg voor de gezondheid van de ogen centraal staat.

De ontwikkelingen gaan snel en Saton Optiek wil altijd voorop lopen. Dat vraagt naast voortdurende investeringen, ook veel energie en flexibiliteit van de medewerkers maar daar krijgen ze ook veel voor terug. Zien is misschien wel ons belangrijkste zintuig en goed zien een geweldig cadeau van Moeder Natuur. Daar zijn ze zich bij Saton Optiek terdege van bewust en zo gaan ze ook met de ogen van hun klanten om. Die mentaliteit doorgeven aan een nieuwe generatie vakmensen is misschien wel de grootste en mooiste uitdaging voor de toekomst.

Philip (links) en Kees tijdens de uitreiking LOP 2013. | Foto: PR