Samen nadenken over aardgasvrije Oranjewijk

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Maar doe het dan wel goed, gaf Santibanez mee. "Als je de vloer isoleert, ga dan voor een dikkere laag isolatiemateriaal. Dat kost misschien 200 euro extra voor een oppervlakte van 50 vierkante meter, maar geeft een veel beter resultaat." Hij had nog meer tips. Zoals gaan voor triple glas als toch je ramen gaat vervangen. Is dat te duur voor de hele woning, dan in ieder geval op de benedenverdieping. En hou wel in de gaten dat in een goed geïsoleerde woning de ventilatie goed blijft, gaf hij mee.

Opvallend was dat verreweg de meeste bezoekers van de ochtend ruim 50-plus waren. "Ik denk dat het gasvrij maken van de wijk bij de jongere bewoners minder vragen oproept, dat ze het eigenlijk wel vanzelfsprekend vinden", vermoedt een van de weinige dertigers in de zaal. "Zestig jaar geleden moest iedereen aan het gas, nu gaan we er weer vanaf. Bovendien is de financiële kant misschien minder een struikelblok voor de jongeren, zeker als ze van plan zijn nog lang in hun huis te blijven wonen."

Een 76-jarige buurtgenoot kijkt er inderdaad anders tegenaan. "Aardgasvrij maken van de buurt is op zich een goed idee, maar je moet wel de tijd nemen om de geesten rijp te maken, En dan die investeringen; met nog zo'n tien gezonde jaren voor de boeg gaan wij dat er niet meer uit halen."

De gemeente gaat de informatie die binnenkwam tijdens de inspiratiebijeenkomst en de evaluatie verwerken tot een procesvoorstel. Wordt dus vervolgd.

Kijk voor meer informatie op www.leiderdorp.nl (doorklikken naar 'Inwoner', 'Projecten' en 'Revitalisering Oranjewijk').


Unity.NU: één naam voor radio, tv en internet

Naam n Vergeet Unity TV en Unity FM. De streekomroep voor de Leidse regio presenteert zich sinds maandagmiddag 1 oktober onder één naam; Unity.NU. De omroep gaat verder onder die naam uitzenden op radio, televisie en online.

Maandagmiddag werd de vernieuwde omroep in aanwezigheid van diverse gasten gelanceerd bij AREA071 in Leiderdorp. Met de nieuwe naam komen de namen Unity FM en Unity TV te vervallen.

Unity.NU brengt dagelijks uitzendingen via internet, radio en televisie en richt zich daarbij op de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest. Naast nieuwsuitzendingen zijn er ook entertainmentprogramma's.

Overigens blijft Unity NL, de zender met Nederlandstalige muziek, wel actief bestaan.


Open Podium bij Theater Toverlei

Talenten n Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het Open Podium dat de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei op zaterdag 6 en zondag 7 oktober organiseert in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Artiesten uit Leiderdorp tonen hun talenten op het gebied van dans, zang, toneel, cabaret, film en meer.

Er zijn zaterdag optredens van Raymon Rodenburg, duo Bel Cante (Spaans-sefardische liederen), de Portugese gitarist/zanger Joaquim Rosa, theatergroep Tot Ieders Genoegen en danseres Giselle Joosten. Zondag is het toneel voor het duo Opium (old songs), zangeres Lisanne, acteurs Lot en Mark en popkoor Heart & Soul. Ook wordt de film Leugenland gepresenteerd. Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar via openpodiumleiderdorp@gmail.com of tel. 06-27151335.