Aan de slag met de miniworkshops. | Foto: Valerie Kuypers
Aan de slag met de miniworkshops. | Foto: Valerie Kuypers Foto: Valerie Kuypers

Mini-workshops om ideeën voor de buurt om te zetten in plannen

inspiratiecafé n Professioneel geholpen worden bij het formuleren van plannen om jouw buurt nuttiger, mooier of gezelliger te maken. Op dinsdag 25 september maakten de inwoners van Leiderdorp hier graag gebruik van tijdens het door fonds 1818 georganiseerde Verrijk je Buurt inspiratiecafé in Brasserie Park.

Zeker 47 enthousiaste buurtbewoners namen deel aan mini-workshops. Ze lieten zich adviseren door projectadviseurs van Fonds 1818 en inspireren door succesvolle voorbeelden en ervaringen van buurtbewoners die al eens eerder een maatschappelijk project opstartten en daarvoor donatie vroegen. Verrijk je Buurt helpt bewoners een start te maken en de weg te vinden naar het fonds. Het is een initiatief waarmee Fonds 1818 het 200-jarig bestaan viert en met inspiratiecafés de regio bezoekt om minimaal 200 groepjes bewoners te trakteren op begeleiding en advies.

Verrijk je Buurt Toolbox

Om het 200-jarig bestaan van Fonds 1818 én het cadeau aan de bewoners van Leiderdorp symbolisch te markeren is er een Verrijk je Buurt Toolbox uitgedeeld aan wijkregisseur Carla Rijling van de gemeente Leiderdorp en aan Robert van Egmond van het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp. Hiermee kunnen buurtbewoners zelf brainstorms organiseren. De box bevat ook informatie over voorbeeldprojecten en contactgegevens van het fonds. "Want ook als we straks weer weg zijn gaat onze hulp door'', vertelt Marjet van Os, projectleider van Verrijk je Buurt. Tijdens de inspiratiecafés krijgen betrokken buurtbewoners met een goed idee voor hun buurt, extra begeleiding en advies zodat ze hun idee kunnen omzetten in een plan. Alles wat straten en buurten veiliger, nuttiger of gezelliger maakt, komt in aanmerking. Denk aan het opzetten van een buurtkoffie voor connectie met de bewoners, een kruidentuin om kinderen te leren over tuinieren of een gierzwaluwpaal zodat gierzwaluwen ook veilig kunnen leven in de buurt.
Naast de regiotour met de inspiratiecafés heeft Fonds 1818 een speciale website gelanceerd. Op verrijkjebuurt.fonds1818.nl staan handige tools, zoals een voorbeeldbegroting, een projectsjabloon en concrete tips.


Kliederkerk: speelse kinderviering

scheppingskerk n De Protestantse Gemeente Leiderdorp organiseert zaterdag 6 oktober voor de tweede keer de 'Kliederkerk', een speelse gezinsviering voor kinderen en hun (groot)ouders.

De viering vindt dit keer plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2. Het thema is David en Goliath.

De bijeenkomst begint met een speels gedeelte met verschillende activiteiten, dat ongeveer drie kwartier duurt. Daarna is er een viering van zo'n twintig minuten. Tenslotte volgt een gezamenlijke maaltijd. Kliederkerk begint om 16.00 uur en is rond 18.00 uur afgelopen.

Voorganger is dominee Esther de Paauw. "Heel veel ouders werken door de week en willen in het weekeinde niet gescheiden zijn van hun kind, maar samen iets doen", zegt zij. "Dan is Kliederkerk heel geschikt. Het is speels en vrij. Kinderen ontdekken het thema aan de hand van allerlei activiteiten."

De toegang is gratis, wie wil kan een vrijwillige bijdrage geven.

Het is de bedoeling dat er zo'n vijf maal per jaar een Kliederkerk georganiseerd wordt. De volgende keer is de Kliederkerstviering op maandag 24 december in de Dorpskerk.


Ontdek paddenstoelen in Leiderdorp

Excursie n Voor iedereen die meer wil ontdekken over zwammen en hun leefwijze is er op zondagmiddag 7 oktober een herfstwandeling met dit thema in park De Houtkamp.

De excursie start om 14.00 uur bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) en is gericht op alle leeftijden, met een aparte excursiegroep voor kinderen en 'beginners'.

De wandeling wordt begeleid door gidsen van het IVN regio Leiden. Er wordt actief gespeurd naar paddenstoelen langs de route, maar ook andere opvallende herfstverschijnselen komen aan bod. Het is altijd weer een verrassing om de soms vreemd gevormde zwammen te ontdekken. Sommige hebben opvallende kleuren of geuren. Over veel soorten zijn leuke weetjes te vertellen of zelf te ontdekken, over hun eigenschappen en manier van leven en waarom ze zo belangrijk zijn.

De wandeling duurt maximaal anderhalf uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Een handige tip: neem een spiegeltje mee om onder de hoedjes van paddenstoelen te gluren.

Het MEC is te vinden in gebouw De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110(e) in Leiderdorp.

Meer informatie op www.natuureducatie.nl.

Een vuurzwammetje. | Foto: PR