Wethouder Willem Joosten van Wonen mocht vorige week tweemaal aan de bak, links bij Brittenstein, rechts bij Bij de Zijl. | Foto's: J.P. Kranenburg
Wethouder Willem Joosten van Wonen mocht vorige week tweemaal aan de bak, links bij Brittenstein, rechts bij Bij de Zijl. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Officiële aftrap 2 bouwprojecten

Woningbouw n Twee woningbouwprojecten in Leiderdorp beleefden vorige week hun officiƫle aftrap. Op dinsdagmiddag 25 september was eerst Bij de Zijl aan de beurt, donderdag 27 september rond het middaguur volgde Brittenstein.

Bij de Zijl

Het werk voor het toekomstige wijkje Bij de Zijl, dat verrijst op het voormalige ROC terrein op de hoek van de Engelendaal en de oude Spoorbaan, is al een eindje onderweg. Op 16 juli gingen hier de eerste heipalen in de grond. Het officiƫle moment werd dan ook niet gevierd met een eerste paal, maar met het storten van een kubel beton in de bekisting van de fundering.

Vink Bouw en Didi Vastgoed realiseren in Bij de Zijl in totaal 182 woningen. Een woontoren van 73 meter hoog biedt plek aan 104 middeldure huurappartementen. In een appartementengebouw van deels 3 en deels 4 verdiepingen hoog komen 36 huurappartementen in de sociale sector. Bovendien komen er nog 42 eengezins koopwoningen. De appartementen in de woontoren zijn gekocht door Aegon, de sociale huurwoningen worden verhuurd door woningcorporatie Rijnhart Wonen. Allereerst worden nu de woontoren en het appartementengebouw gebouwd. In november start de bouw van de koopwoningen. De oplevering van de eerste appartementen is naar verwachting in 2020.

Brittenstein

De nieuwbouw van Brittenstein komt op de plek waar tot 2013 het seniorencomplex Brittenstein stond. De eigenaar, woningcorporatie Rijnhart Wonen, besloot dit te slopen omdat het verouderd was. In de zomer van 2015 besloot de gemeenteraad, na veel discussie, dat op deze locatie 56 woningen gebouwd mogen worden. Het uiteindelijke bouwplan kreeg groen licht in maart 2017. Dat omvat twee appartementengebouwen waarvan er een deels drie en deels vier verdiepingen hoog wordt en het andere deels vier en deels vijf verdiepingen. De 56 appartementen vallen allemaal in de sociale huursector. Het laagste gebouw, met 23 woningen, komt te staan aan de straat Brittenstein, het hoogste gebouw, met 33 woningen, haaks daarop, pal aan de gracht die loopt langs de Tollenaersingel. Naar verwachting wordt het kleinere gebouw eind 2019 opgeleverd, het andere gebouw begin 2020.

Brittenstein wordt een duurzaam, energiezuinig en gasvrij gebouw. Het wordt aangesloten op de Warmterotonde, een pijplijn die heet water vanuit het Rotterdamse Havengebied naar Leiden transporteert. Op de daken van de twee gebouwen komen meer dan 170 zonnepanelen.

Protesten

Tegen beide bouwprojecten zijn heel wat protesten geweest. In het geval van Bij de Zijl richtten die zich op de woontoren. Met name de bewoners van de naastgelegen wijk Driegatenbrug voelden zich bedrogen toen ze hoorden dat de flat 73 meter hoog zou worden. Toen ze hun woningen in 2005 kochten, was er weliswaar al sprake van de bouw van de flat, maar die zou maximaal 45 meter hoog worden.

Omwonenden van Brittenstein, verenigd in Klankbordgroep Brittenstein, vinden het bouwplan dat nu uitgevoerd gaat worden ondanks een aantal aanpassingen nog steeds veel te groot. Ook zijn ze van mening dat er teveel groen moet wijken en vrezen ze geluids- en verkeersoverlast. Ook nu de bouw daadwerkelijk gaat starten, hebben ze hun verzet nog niet opgegeven; in november dient een bodemprocedure bij het hooggerechtshof.

Afbeelding