Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

Wethouder Willem Joosten

Hij twijfelde ooit tussen een carrière in het zakenleven of op het toneel. De weegschaal sloeg door naar het eerste. Naast zijn werk als ondernemer is hij sinds zijn jonge jaren actief voor de Leiderdorp VVD-afdeling. Twaalf jaar lang was hij gemeenteraadslid en op 28 mei dit jaar werd Willem Joosten (51) benoemd tot wethouder van onder meer sport, verkeer, werken & wonen en duurzaamheid. Wat de aanleiding was om hem te vragen zijn favoriete boeken uit te stallen in de glazen vitrine in de bibliotheek.

Willem Joosten is een geboren en getogen Leiderdorper. Een telg uit een echt ondernemersgezin. "Mijn moeder heeft een balletschool (Giselle, genaamd naar zijn zus die tegenwoordig mede-eigenaar is, red.) en daarnaast hadden we twee winkeltjes in balletspullen, één in een kiosk op winkelcentrum Santhorst en één en in de Leidse binnenstad." Het lag voor de hand dat hij na de basisschool doorstroomde naar het Rijnlands Instituut voor Ondernemersonderwijs, waar hij ook zijn vestigingsdiploma haalde. Daarna sloeg hij even een heel andere richting in. Hij deed auditie voor de Kleinkunstacademie. "Van de vierhonderd kandidaten werden er veertig toegelaten tot het eerste jaar, en daar was ik er één van", vertelt hij. Toch bleek dat het niet helemaal te zijn. "Ik had al zo mijn twijfels toen ik halverwege dat jaar werd gebeld door een docent van het RIO, die me wees op een leuke baan in Aalsmeer. Daar ben ik aan de slag gegaan als assistent bedrijfsleider op de logistieke afdeling van een groothandel in vleeswaren. Met het idee dat ik altijd nog wel de kant van de kleinkunst uit kon gaan." Na acht jaar stapte hij over naar Uniekaas waar hij ook de logistiek regelde. Maar eigenlijk wilde hij voor zichzelf beginnen. Op een franchisebeurs kwam hij in contact met het familiebedrijf Simon Lévelt, specialist in koffie en thee. Toen in 1996 een plek vrij kwam in Leiden, greep hij samen met echtgenote Renate de kans om daar franchisehouder te worden. Het was hard werken, maar ze hadden echt hun plek gevonden daar aan de Botermarkt. "Onze kinderen, nu 19 en 13 jaar oud, zijn er min of meer opgegroeid. Toen ze klein waren gingen ze gewoon mee naar de winkel. Lagen ze in de Maxi-Cosi achter de toonbank."

In zijn vrije tijd is hij altijd sociaal actief geweest in Leiderdorp. Zo kijkt hij met plezier terug op de tijd dat hij lid was van de Raad van Elf van de – al jaren geleden ter ziele gegane – lokale carnavalsvereniging De Rijnschuimers. Waar zijn acteertalent goed van pas kwam. "Bij bezoeken aan bejaardentehuizen imiteerde ik de vieze man van Kees van Koten, succes verzekerd", lacht hij.

Via vrienden en kennissen raakte hij ook al jong betrokken bij de VVD in Leiderdorp. "Sinds mijn negentiende heb ik altijd meegeholpen bij alle verkiezingscampagnes. En in 2006 kwam ik voor het eerst in de gemeenteraad."

Dat hij de stap naar het wethouderschap gezet heeft, is volgens hem "een optelsom van factoren". "Twaalf jaar in de raad vond ik lang genoeg, maar ik heb nog lang niet genoeg van de politiek. De positie van wethouder kwam in beeld omdat Kees Wassenaar (jarenlang VVD-wethouder in Leiderdorp, red.) ermee wilde stoppen. En de nieuwe fractievoorzitter, Bart Hoenen, zag mij graag als zijn opvolger. Tegelijkertijd vroeg ik me af of ik nog wel twintig jaar door wilde gaan met koffie verkopen. Het is nu mogelijk om een stap terug te doen in de winkel omdat Renate bereid is om meer tijd in de zaak te steken. Wat dat betreft is het relaxed voor mij: ik heb geen baan hoeven opzeggen om wethouder te worden. Wel ben ik driekwart jaar bezig geweest om alles goed te regelen."

Zijn werk als wethouder heeft een grote weerslag op zijn boekenkeuze voor de glazen vitrine. Zo staan er de boeken Klimaat, energie en ruimte en Energie en ruimte, allebei gekregen van Olaf McDaniel, zijn PvdA voorganger als wethouder Duurzaamheid. "Bedoeld om deze VVD-er even bij te spijkeren", zegt hij, waar hij meteen aan toevoegt: "Ik heb ze helemaal gelezen."

Verhoudingen tussen mensen in de politiek en de manier waarop het politieke spel gespeeld wordt komen aan de orde in de boeken Mannen op het Binnenhof van Wouke van Scherrenburg en De Koning kun je niet spelen van Boris van der Ham. Wat drijft mensen en waarom doen ze zoals ze doen? Het is iets wat Joosten enorm interesseert. Daarom staat ook het boek 50 psychologische klassiekers van Tom Butler-Bowdon op een prominente plek in de glazen vitrine.

Maar natuurlijk bestaat de wereld van Willem Joosten niet uit politiek alleen. Hij heeft, naast vrouw en kinderen, een grote liefde: zijn Volkswagen cabriolet uit 1971. Die laat zijn sporen na in de vitrine via het boek Het kleine wonder. Hoe de Volkswagen Kever de wereld veroverde van Andrea Hiott. Het prentenboek Ons vrolijke wereldje is een herinnering aan de tijd dat Joosten met veel fantasie zijn kinderen voorlas. Een grote favoriet uit zijn eigen kindertijd is De Schipper van de Kameleon van H. de Roos.

En dan ligt er nog de bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson. "Dat heb ik op vakantie gelezen. Want om eerlijk te zijn, lees ik verder zelden of nooit voor mijn plezier. Ik moet al zoveel lezen voor mijn werk, dus als ik wil ontspannen pak ik geen boek maar zet ik liever een muziekje op."

                        Tekst: Corrie van der Laan, foto: J.P. Kranenburg