Nieuwe Ronald McDonald Daktuin in LUMC

opening n Op 19 september opende de directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, Renate Westerlaken-Loos, samen met een aantal kinderen de nieuwe Ronald McDonald Daktuin (onderdeel van de Ronald McDonald Huiskamer) in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Op de 'Daktuin' zijn patiëntjes van alle leeftijden even weg van hun ziekenhuiskamer en kunnen ze spelen met broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes.

Een grote reorganisatie binnen het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (kinderafdeling LUMC) had gevolgen voor de oude Daktuin, die vijftien jaar geleden is gestart. De nieuwe afdelingen kwamen op een andere locatie, waardoor de oude Daktuin te ver weg lag van de kinderen. Gelukkig stelde het LUMC 200 vierkante meter beschikbaar op een nieuwe locatie, in het hart van de kinderafdeling.

Interieurontwerpbureau Mirato en Van Schie Architecten kwamen met het verrassende ontwerp voor de nieuwe Daktuin en hebben dit in samenwerking met Interieurbouwer Intos gerealiseerd.

Geen gewone speelplek

De Daktuin moest geen gewone speelplek zijn. Het moest een plaats worden om even weg te kruipen, te ravotten, te spelen en te leren. Het concept is geïnspireerd op de lagen uit een tuin, met zijn holletjes, bomen, beestjes en open ruimte. Het resultaat is een plek waar kinderen van alle leeftijden zich kunnen vermaken op klauter- en glijspeelgoed, schommels, in de knutsel- en snoezelhoeken, in de gamehoek en op de nieuwe buitenspeelplaats. De kleuren en materialen zijn zorgvuldig uitgezocht zodat zij voldoen aan alle hygiëne- en veiligheidsregels binnen het ziekenhuis, en de ruimte toch een plezierige, gezellige en kindvriendelijke uitstraling heeft.