Het bouwterrein gezien vanaf de Tollenaersingel. | Foto: J.P. Kranenburg
Het bouwterrein gezien vanaf de Tollenaersingel. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Eerste paal Brittenstein 27 september de grond in

bouwproject n De voorbereidingen voor de bouw zijn al enkele weken geleden begonnen en komende donderdag, 27 september, gaat de officiƫle eerste paal de grond in. Op het terrein waar tot 2013 het Leiderdorpse seniorencomplex Brittenstein stond, verrijzen dan twee flatgebouwen met bij elkaar 56 sociale huurappartementen.

De project Brittenstein kent een lange voorgeschiedenis. Woningcorporatie Rijnhart Wonen kwam in 2012 met het plan het verouderde seniorencomplex in de wijk Ouderzorg te vervangen door sociale huurappartementen voor ouderen en starters. Om dat enigszins rendabel te maken, moest de nieuwbouw wel een stuk groter worden dan wat er stond. Waar de omwonenden van de bouwlocatie, verenigd in de klankbordgroep Brittenstein, niet blij mee waren. De eerste plannen werden door de gemeenteraad afgeschoten als te groot en massaal. In juli 2015 besloot de raad dat de Rijnhart Wonen op het terrein twee gebouwen van maximaal vier respectievelijk vijf verdiepingen hoog met plek voor 56 woningen neer mocht zetten. Het uiteindelijke bouwplan kreeg groen licht in maart 2017.

Dat tot ongenoegen van de klankbordgroep. Die vond de gebouwen nog steeds te groot en was van mening dat er teveel groen moet wijken voor de nieuwbouw. De gemeenteraad had daar wel begrip voor, maar liet het belang van de bouw van sociale huurwoningen, waaraan een groot gebrek is in Leiderdorp, zwaarder wegen.

De bouw wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Meerburg uit Leiderdorp.


Hondenwassen voor Hundertwasser

sponsoractie n Je hond laten verwennen door een unieke wasbeurt in de stijl van de beroemde Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser? Dat kan op zondag 30 september tussen 11.00-14.00 uur in het park van Swetterhage in Zoeterwoude.

Op deze locatie van de Gemiva-SVG Groep wonen en werken 320 mensen met een verstandelijke beperking. Onder het motto 'Hondenwassen voor Hundertwasser' zetten de bijzondere bewoners van Swetterhage zich in om geld in te zamelen voor hun nieuwe Hundertwassergebouw, dat dienst gaat doen als dagbestedingscentrum.

Het idee werd ingediend naar aanleiding van de documentaire 'Hundertwasser in ons Groene Hart', die TV West op 25 augustus uitzond. De plannen voor een Hundertwassergebouw op Swetterhage en de positieve effecten van zo'n gebouw op mensen met een verstandelijke beperking werden hierin belicht. Een aantal bewoners van Swetterhage speelden hierin een prachtige hoofdrol. Onder wie Gertruud, die de kunstenaar Hundertwasser had omgedoopt tot 'Hondenwassen'.

Het plan voor het sprookjesachtige gebouw, ontworpen naar een idee van Friedensreich Hundertwasser, is een stuk duurder dan normaal. Normaal kost een dagbestedingsgebouw voor 120 cliƫnten ongeveer 8 miljoen euro, dat uit de reguliere gelden voor huisvesting wordt betaald. Voor dit gebouw is zo'n 2 miljoen euro extra nodig. De meerkosten wil de Gemiva-SVG groep niet betalen uit de zorggelden, maar middels crowdfunding, fondsen en sponsoring bij elkaar halen.

De opbrengsten van de actie 'Hondenwassen voor Hundertwasser' (5 euro per hond) komen eveneens helemaal ten goede aan het unieke Hundertwassergebouw. Omdat Hundertwasser in het jaar 2000 is overleden, wordt dit waarschijnlijk het laatste Hundertwassergebouw wereldwijd. Een uniek stukje architectuur, dat met allerlei activiteiten en faciliteiten de bewoners van Swetterhage verbindt met de samenleving en andersom.

De bewoners van Swetterhage verheugen zich erop om de honden een speciale wasbeurt te geven, op zondag 30 september tussen 11.00-14.00 uur in het park van Swetterhage aan de Blankaartweg 2 in Zoeterwoude (aanmelden is niet nodig). Meer informatie over het Hundertwassergebouw op Swetterhage: www.gemiva-svg.nl/Hundertwasser

Maquette van het Hundertwassergebouw voor Swetterhage.