Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan.
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. Foto: Corrie van der Laan

Ria van Diepen en Nico van Jaarsveld, betrokken Leiderdorpers en oud-gemeenteraadsleden voor het CDA, krijgen veel vragen van ongeruste dorpsgenoten over de plannen voor de voormalige kerk de Menswording aan het Heelblaadjespad.

Vorig jaar oktober werd bekend dat het bisdom de Menswording verkocht heeft aan een projectontwikkelaar die op de locatie appartementen wil bouwen. De verkoop is onder voorwaarde

dat de bestemming van het terrein kan worden gewijzigd van 'maatschappelijk' naar 'wonen'. Voormalige parochianen en omwonenden zouden liever zien dat het gebouw een maatschappelijke functie houdt. Met de stichting 'De Wens die Regeert' is er een potentiële koper met precies die intentie. Maar een bod van de stichting werd afgewezen als veel te laag.

Van Diepen en Van Jaarsveld hebben veel contact gehad met het parochie

bestuur waarbij zij ervoor hebben gepleit te kiezen voor een maatschappelijke invulling van het gebouw. Met onderstaande bijdrage, willen ze de Leiderdorpers zo goed mogelijk op de hoogte stellen van de stand van zaken. "Vooral omdat de Leiderdorpse samenleving tot nu toe buiten spel is gezet. Er komt wel mondjesmaat informatie naar buiten, maar altijd achteraf als er een besluit was genomen", zo laat Van Diepen weten.

Hoe staat het met De Menswording

Wat gaat er met het gebouw de Menswording aan het Heelblaadjespad gebeuren? Wat is de huidige stand van zaken? Wat ging er aan vooraf?

Het bestuur van de HH Petrus en Paulusparochie maakte in november 2017 bekend dat zij het voormalige kerkgebouw de Menswording onder voorwaarden aan een projectontwikkelaar had verkocht. De bedoeling van deze projectontwikkelaar werd in de gemeenteraad van 11 december 2017 openbaar gemaakt. Het plan omvat : het gebouw de Menswording slopen en een appartementencomplex neerzetten. Daarbij wordt voorbijgegaan aan de maatschappelijke bestemming die op deze locatie van toepassing is. Voor velen een complete verrassing en grote teleurstelling; een donderslag bij heldere hemel.

Een tweede plan van de Stichting Wens Die Regeert, met een brede maatschappelijke invulling, werd ook op 11 december 2017 toegelicht door de secretaris, maar werd in de wacht gezet als mogelijk volgende koper. Dit plan omvat: het gebouw behouden en inrichten als buurtkamer, met ontmoetingsmogelijkheden voor ouderen en jongeren, uit de omliggende straten en wijken in Leiderdorp. De invulling van activiteiten zullen in overleg met buurt en belangstellenden verder vorm gaan krijgen.

Tegen plannen voor de afbraak van het gebouw was direct grote weerstand. Het had tot gevolg dat de buurt en ook (oud)parochianen zich bij de gemeente melden op 22 januari 2018 voor inspraak in de gemeenteraad. Zij willen de Menswording met de maatschappelijke invulling voor de buurt en Leiderdorp te behouden. Verder hebben zij bij het ophalen van (honderden) handtekeningen veel negatieve reacties gehoord op de plannen om de Menswording af te breken.

Op basis van bovengenoemde reacties en de vele contacten met mensen die teleurgesteld zijn, hebben we aan het parochiebestuur onze zorgen geuit. In maart 2018 ontvingen we als antwoord een brief met toelichting op het lopende verkooptraject van de kerk. Daarin lazen we toch aanknopingspunten voor vervolgvragen. In augustus 2018 hebben we opnieuw een brief naar het parochiebestuur gestuurd om duidelijk te maken dat de bestemming maatschappelijk juist in deze tijd heel belangrijk is.

Intussen is in de troonrede duidelijk gesproken dat we niet naast, maar met elkaar moeten leven. Daarvoor heb je een huiselijke en laagdrempelige omgeving nodig. Ook in de Leiderdorpse politiek was dit bij een van de partijen een thema, thuis in Leiderdorp. Verder heeft geen enkele politieke partij na de raadsverkiezingen in maart 2018 dit tegengesproken. Wij gunnen iedereen een thuisgevoel dat veel parochianen in het gebouw de Menswording mochten ervaren, maar wat nu, zonder kerkelijke vieringen in dit gebouw, ook nog heel goed mogelijk is.

In de brief aan het parochiebestuur hebben we de raadspresentatie en de inspraakreacties toegevoegd omdat dit andere mogelijkheden duidelijk maakt en de betrokkenheid van veel mensen prima wordt verwoord.

Daarnaast willen we onnodige leegstand van het gebouw beëindigen en verwaarlozing van de omgeving voorkomen. Omdat er ook geld beschikbaar moet zijn, hebben we kunnen melden dat er hiervoor nu wel een substantieel bedrag beschikbaar is.

Inmiddels is telefonisch contact geweest met de vicevoorzitter van het parochiebestuur. De vicevoorzitter zit in een lastig pakket. De verkoopprocedure van de kerk was niet openbaar en het uitgangspunt van een maatschappelijke bestemming kwam onder druk te staan door de hogere kosten van de verbouwing van de Meerburgkerk. Het bestuur heeft zich door de gebouwenadviseur laten overtuigen dat een projectontwikkelaar voor het geld de beste oplossing was, tenzij er nog aanvullende middelen beschikbaar kunnen worden gesteld voor een maatschappelijke invulling. Daarover is echter nooit een gerichte vraag gesteld, zelfs op verhoogde biedingen vanuit de maatschappelijke hoek werd niet meer gereageerd.

De verkoop onder voorbehoud kan, zo bleek uit het gesprek, nog niet worden gestopt omdat de potentiële koper de kans moet krijgen een projectplan te presenten. Mocht dit door de gemeenteraad worden afgekeurd dan is een volgende bieder pas aan de beurt. Wij maken ons geen zorgen dat dit plan groen licht krijg van de gemeenteraad: allereerst is het afbreken van dit solide kerkgebouw kapitaalvernietiging. Bovendien past een appartementencomplex totaal niet in deze omgeving . Daarnaast heeft deze ontwikkelaar nog meer plannen in voorbereiding in Leiderdorp waarbij wèl verbetering van de woonomgeving kan worden bereikt . Wij denken dat het parochiebestuur de verantwoordelijkheid voor maatschappelijke taken alsnog kan vormgeven voor de oud parochianen en de vele andere belanghebbenden in Leiderdorp. Wij werken graag mee aan deze herkansing van het parochiebestuur, waarbij we ervan uitgaan dat er geen nieuwe projectontwikkelaar 'in de wacht staat'.

Tenslotte hebben we aan het parochiebestuur gemeld dat wij onze zorgen over deze ontwikkelingen in Leiderdorp onder de aandacht van onze bisschop in Rotterdam brengen. Deze brief is eind augustus verzonden.

Gelet de vele eerdere positieve reacties om het gebouw de Menswording te behouden verwachten wij ook nu weer veel bijval!

Ria van Diepen en Nico van Jaarsveld

Nico van Jaarsveld