US valt aan, Wendy Verweij en Dianne van der Eijk van Leython DC zetten een blok. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Valse start voor RCL tegen nieuwkomer

voetbal n In de afgelopen overschrijvingsperiode meldde zich een aantal veelbelovende spelers bij RCL en er kwam in de persoon van Faizel Soekhai ook een nieuwe trainer. Er werd dan ook voorzichtig wat meer succes verwacht dan in de afgelopen jaargang. Echter, na de drie gespeelde bekerwedstrijden moest dit enthousiasme al worden bijgesteld. En helemaal na de eerste confrontatie dit seizoen in Wateringen tegen het gepromoveerde VELO. Het werd namelijk een kansloze 2-0 nederlaag voor de Leiderdorpers.

Wel moet worden opgemerkt dat RCL nog een aantal selectiespelers mist, zoals Sander Blijleven, Sem Overduin, Leroy van Westrienen en Robin Brasker. Deze week voegde Melvin van Gent zich met een enkelbreuk bij de uitvallers.

De wedstrijd begon stroef van beide kanten. De eerste noemenswaardige actie viel pas na dertien minuten te noteren toen de gastheren een eerste schot op doel konden lossen. Beide teams werden nauwelijks gevaarlijk, waarbij VELO wel het beste van het spel had. RCL stelde daar vrijwel niets tegenover.

Rond de 45e minuut, toen de meegereisde RCL- aanhang dacht dat er met een 0-0 ruststand het maximale was bereikt, kende scheidsrechter Roozeboom VELO een vrije trap toe. Aanvoerder Jessie van der Burg zou zich daarmee gaan belasten en zijn schot leek een niet al te moeilijke klus voor keeper Andrew Bontje te gaan worden. Tot totale verbijstering van alles en iedereen miste hij de laag geplaatste bal en was de ruststand plotseling 1-0.

Direct na de aftrap in de 2e helft leek het of de Leiderdorpers nog steeds ontdaan waren over dat doelpunt in de slotminuut, want na dertig seconden lag de bal al voor de tweede keer in het doel. Gelukkig voor RCL was er buitenspel geconstateerd.

Hierna ontstonden er diverse hectische momenten voor het RCL-doel. Veel overtredingen, misverstanden en blessures kwamen het spel niet ten goede. Vooral RCL-aanvoerder Thom Wijnalda was daarvan het slachtoffer. Het toppunt was omstreeks de 56ste minuut. Bij een zeldzame Leiderdorpse uitval ging Wijnalda kansrijk richting het Wateringse doel en werd ten val gebracht, maar de scheidsrechter van dienst deed of zijn neus bloedde. Kort daarop was de wedstrijd gespeeld toen Mick van Elswijk op doel schoot en keeper Bontje opnieuw mistastte (2-0). De ongelukkige Bontje maakte het daarna een heel klein beetje goed, toen hij met een goede redding zijn doel wist schoon te houden. De enige aanvallende actie daarna was voor Wijnalda, maar hij zag zijn schot naast gaan. Zo eindigde de wedstrijd in een 2-0 zege voor de gastheren.

Met de 2-0 nederlaag kwam RCL achteraf nog goed weg, want VELO was gewoon op alle fronten de betere ploeg. Trainer Soekhai had dit wel aan zien komen. "Ik ken VELO van verleden jaar en wist dat het een goede ploeg was, die waarschijnlijk hoge ogen gaat gooien dit jaar. Wij missen daarentegen teveel spelers die wat met de bal kunnen. Wel ben ik tevreden met mijn verdedigers. Zij deden het goed. Aanvallend was het echter onder de maat. We missen gewoon de extra kwaliteit in de voorhoede. Middenvelders heb ik voldoende. Ik wanhoop zeker niet na deze nederlaag."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Jan Vos

Leython drukt niet door

Volleybal n Na een gedegen voorbereiding en een goede start in de bekerstrijd hoopte Leython DC dames 1 op winst in de eerste competitiewedstrijd. Het liep zaterdag anders. Tegenstander US uit Amsterdam bleek uiterst taai en ging er uiteindelijk met de winst vandoor (1-3).

Tot ver in de derde set leek het eerste damesteam van Leython DC onderweg te zijn naar een goed resultaat. De eerste set werd weliswaar verloren met 21-25, maar de Leiderdorpse volleybalsters toonden zeker potentie.

In de tweede set werd die helemaal waargemaakt. "We zetten veel servicedruk, de verdediging was goed en de aanval liep prima", kijkt trainer-coach René Leeflang terug. Het leverde een 25-15 setwinst op.

In de derde set ging Leython aanvankelijk op dezelfde voet verder. Maar toen US zich vanuit een 21-13 achterstand toch naar de setwinst wist te knokken, was het over en uit voor de Leiderdorpse volleybalsters. Ze verloren de laatste set met 14-25 en de wedstrijd met 1-3.

Voor Leeflang is het verlies geen reden voor pessimisme. "Er ligt werk aan de mentale kant; je zag het team verkrampen toen US terugkwam. We moeten leren punt voor punt te spelen, en niet teveel naar de stand te kijken. Dat vergt wat tijd. Maar met dit team moeten we zeker een plek in de top 5 kunnen halen."