Wethouder Jeff Gardeniers opent de speelplaats, samen met enkele buurtkinderen. Naast Gardeniers applaudisseert voorzitter Frank Versteegen van buurtvereniging Op Dreef. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Jeff Gardeniers opent de speelplaats, samen met enkele buurtkinderen. Naast Gardeniers applaudisseert voorzitter Frank Versteegen van buurtvereniging Op Dreef. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Samen spelen en tuinieren bij Op Dreef

burendag n De Leiderdorpse buurtvereniging Op Dreef greep Burendag aan om de vernieuwde speelplaats annex moestuin tussen de Reviusdreef en Luykendreef officieel te openen. Wethouder Jeff Gardeniers (Openbare Ruimte) onthulde zaterdag 22 september samen met enkele jonge buurtbewoners het naambord van de buurtvereniging.

Door: Corrie van der Laan

De verrommelde speelplaats heeft een ware metamorfose ondergaan. Waar een kaal stuk plein lag, worden nu groenten en kruiden gekweekt in moestuinbakken. Het speeltuingedeelte is voorzien van een nieuwe laag houtsnippers en de verwilderde zijkant is veranderd in een kleine boomgaard. Dat allemaal door de inzet van de begin dit jaar opgerichte buurtvereniging Op Dreef die de speelplek in februari officieel geadopteerd heeft.

De inrichting is nog niet af, vertelde voorzitter Frank Versteegen. "Er komt nog een vierde moestuinbak bij en het oude speelhuisje wordt vervangen door een mooi houten exemplaar." Daarnaast zijn er nog een aantal wensen, zoals een tafeltennistafel en een schuurtje voor het tuingereedschap, maar daar moet nog financiering voor gevonden worden.

De buurtvereniging staat open voor bewoners van de woningen aan de Luyckendreef, een deel van de Reviusdreef en een deel van de Vossiuslaan. "Eigenlijk alle huizen die je vanaf de speelplaats kan zien", licht Versteegen toe. "In totaal zijn het 48 huishoudens, die allemaal lid zijn."

De buurt, die een mooie mix heeft van jong tot hoog bejaard, was al aardig hecht en dat is na de adoptie van de speelplaats alleen maar versterkt. Zo heeft een team van dertig bewoners afgelopen voorjaar de grote moestuinbakken bebouwd en ingezaaid. Wat al een prima oogst heeft opgeleverd. "We hebben er de hele zomer met z'n allen van gegeten, niet normaal hoeveel eraf kwam", zegt Versteegen enthousiast.

Burendag werd de zaterdag hele dag gevierd op de speelplaats van Op Dreef. 's Ochtends was er een koffietafel speciaal voor de senioren in de buurt. Zij konden zo meteen de noeste werkers in de gaten houden die een boombank in elkaar zetten rond de appelboom midden tussen de moestuinbakken. Versteegen: "Het was een beetje te nat om nu te doen, maar op de bank komen nog alle namen van de kinderen in de buurt te staan, dat zijn er momenteel een stuk of dertig. En als er eentje bij komt, voegen we die toe."

's Middags was een receptie met de officiƫle opening gevolgd door een buurtbarbecue. Die dankzij de grote partytenten ondanks de regen gewoon kon doorgaan.


GroenLinks prikt natte straten schoon

opruimen n Zonder helpende handjes van de plaatselijke jeugd heeft GroenLinks toch een deel van de Leyhof schoongemaakt. Op zaterdag 22 september, Burendag, regende het dat het goot, maar dat weerhield de kleine groene brigade er niet van om enkele zakken afval te verzamelen.

Voor bewonersvereniging Leyhof betekende de ingekorte wijkactie een pleister op de wonde. Het kletsnatte springkussen voor de jeugd, een lokkertje, stond er verlaten bij. Als kinderen zo'n attractie - begrijpelijkerwijs - al links laten liggen, dan komen zij helemaal hun huizen niet uit om de straten te ontdoen van zwerfafval. "Het is niet anders'', verzucht secretaris Harry Visseren van de bewonersvereniging. "Niemand had zich aangemeld, dus we kunnen niemand iets kwalijk nemen."

De harde kern van GroenLinks liet zich echter niet kennen. Gemeenteraadslid Marlies van Beek greep de uitnodiging van de gastvrije buurtbewoners aan om onder een waterdicht tentzeil uitgebreid bij te praten. Ondertussen werden de stoepen, straten en struiken rond supermarkt Hoogvliet zienderogen schoner door de inspanningen van enige partijgenoten.

De koffie, thee en gezelligheid onder de luifel vergoedden veel, vond ook Marlies van Beek. "Mocht GroenLinks volgend jaar weer een uitnodiging krijgen, dan reken ik erop dat het dan droog en druk is. Want het lijkt me leuk als ook de jeugd aan zo'n schoonmaakactie meedoet."

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met GroenLinks fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of tel. 06-38030152).

GroenLinks-raadslid Marlies van Beek (links) in gesprek met enige Leyhof-bewoners

GroenLinks-raadslid Marlies van Beek (links) in gesprek met Leyhof-bewoners. | Foto: PR