Kinderen en volwassenen mogen meehelpen om een 'Kunstig huis' te maken in de Heemtuin. | Foto: PR
Kinderen en volwassenen mogen meehelpen om een 'Kunstig huis' te maken in de Heemtuin. | Foto: PR Foto: PR

Workshop en poëzie in Leiderdorpse Heemtuin

kunstroute n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert op 22 en 23 september twee bijzondere activiteiten in de Leiderdorpse Heemtuin.

Op zaterdagmiddag maken Natascha Morsink en Petra Knötschke een 'Kunstig huis'. Iedereen die het leuk vindt, van jong tot oud, kan hieraan meewerken. Zondagmiddag is een poëziemiddag. Dan presenteren zes dichters uit Leiden en Leiderdorp de gedichten die ze speciaal bij de kunstwerken in de Heemtuin hebben gemaakt. De activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Kunstroute Leiden die dit weekend plaatsvindt. De Leiderdorpse beeldententoonstelling maakt hier ook deel van uit. Daarom is de Heemtuin dit weekend extra lang open voor bezoekers: op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.

Workshop 'Kunstig huis'

Op zaterdagmiddag 22 september vanaf 13 uur tot 17 uur verzorgen Natascha Morsink en Petra Knötschke van OPEN 'bondgenootschap in de kunst' een workshop. Onder de noemer 'Kunstig huis' bouwen zij een kunsthuis van allerlei materialen. "We weten niet hoe het eruit gaat zien, maar wel dat het aan de wensen en dromen van de bouwers voldoet." Kinderen en volwassenen zijn van harte uitgenodigd om mee te helpen timmeren, boren en plakken en zo een groot kunstwerk te

maken voor mens en dier. De workshop vindt plaats bij de 'gouden boom' op de

Waterschapsheuvel, vlak achter de gerenoveerde speeltuin in park de Houtkamp. Aanmelden kan via info@kunstindeheemtuin.nl maar is niet verplicht.

Poëziemiddag

Wilco van der Kamp, Joke Schrijvers, Frans Terken, Leni Venne, Mieke van den Berg en Marianne van Velzen, de nieuwe stadsdichter van Leiden, hebben een gedicht gemaakt speciaal bij de kunstwerken in de Heemtuin. Zondagmiddag 23 sepember dragen ze die voor bij de kunstwerken. Deze poëziemiddag start om 16.00 uur en is toegankelijk voor alle belangstellenden. Na ontvangst bij de ingang van de Heemtuin ter hoogte van de kinderboerderij start een wandeling langs de kunstwerken. Daar zijn niet alleen gedichten te horen, maar projectleider Aris de Bakker van stichting Kunst in de Heemtuin geeft ook een toelichting op de beelden. De afsluiting is rond 17.30 uur met een drankje.

Kunstroute

Tijdens de Kunstroute Leiden is op 76 locaties in en rond Leiden beeldende kunst in alle soorten en maten te bezichtigen. In de Leiderdorpse Heemtuin is onder andere werk te zien van de Leidse kunstenaar Mary Geradts.


Kunst en talen bij de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt dit najaar een aantal cursussen op gebied van kunst en talen. Hieronder een greep.

Bezoek aan tentoonstelling Hans von Bartels in het Katwijks Museum - Hans von Bartels schilderde vanaf 1887 jaarlijks in Katwijk, geïnspireerd door in kleurrijke klederdracht gestoken bewoners van het vissersdorp. Het Katwijks Museum laat ca. 75 werken van von Bartels zien, die het harde werken en de zorgen van vooral de vissersvrouwen tonen. Lezing, koffie/thee en rondleiding, vrijdag 28 september, 10.30 – 12.30.

Lezingencyclus Leonardo da Vinci - Leven en werken van Leonardo da Vinci staan centraal in een cyclus van drie lezingen. Leonardo was niet alleen een zeer begaafd kunstenaar, maar hij wordt ook gezien als wegbereider van de moderne wetenschap. Na een brede inleiding over zijn leven en werken in de eerste lezing, worden zijn Laatste Avondmaal en andere muurschilderingen besproken, terwijl in de derde lezing zijn aantekenboeken en tekeningen op de agenda staan. Donderdag 4 en 18 oktober en 1 november, 19.30 – 21.00 uur.

Origami - Leer in twee workshops de basistechnieken van deze subtiele Japanse vouwtechniek, waarmee u, met gebruik van speciaal origamipapier, praktische kunstwerkjes vouwt. De workshops zijn op donderdag 4 en 18 oktober, 10.00 – 12.00 uur.

Engels en Frans - De LVU biedt cursussen Engels en cursussen Frans aan voor beginners, gevorderden en zeer gevorderden.De cursussen Engels starten op maandagochtend 24 september (Pre-Intermediate) en donderdagmiddag 27 september (beginners en Conversatie voor gevorderden). De cursus Frans Intensief voor beginners start op dinsdag 2 oktober, 13.30 – 15.30 uur. Het is altijd mogelijk aan te sluiten bij de al lopende cursussen Frans voor gevorderden en zeer gevorderden op donderdagavond.

Chinees voor beginners - Geïnteresseerd in China, de nieuwe wereldmacht? Dan is de cursus Chinees voor beginners een aanrader. Cursisten leren de taal, het Mandarijn, goed genoeg luisteren en spreken om eenvoudige gesprekjes te voeren. Ook de karakters schrijven komt aan de orde. Daarnaast is aandacht voor de Chinese cultuur en samenleving. De eerste van twaalf lessen is op donderdag 27 september, 19.30 – 21.00 uur.

Dutch for foreigners - Op het programma van de LVU staan ook cursussen Nederlands voor buitenlanders, zowel beginners als gevorderden. Op de site staat dat aanbod in het Engels.

Informatie en aanmelding: www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).