Het terrein waar tot twee jaar geleden afvalverwerkingsbedrijf Vliko (nu Renewi) was gevestigd.
Het terrein waar tot twee jaar geleden afvalverwerkingsbedrijf Vliko (nu Renewi) was gevestigd. Foto: Corrie van der Laan

Pas eind november duidelijkheid over vervuiling voormalig Vlikoterrein

Tekst en foto: Corrie van der Laan

politiek n Milieuwethouder Jeff Gardeniers (CDA) verwacht dat het tot eind november zal duren voordat meer duidelijkheid komt over de vervuiling van het oude locatie van Vliko op het Leiderdorpse bedrijventerrein Lage Zijde. Momenteel wordt uitgezocht hoe ernstig die vervuiling is, hoe duur het wordt om de bodem weer schoon te krijgen en wie dat moet gaan betalen.

Vorige week vertelde Gardeniers de Leiderdorpse politiek dat asbest is aangetroffen in de grond waar het afvalverwerkingsbedrijf, dat inmiddels is opgegaan in de firma Renewi, decennia lang gevestigd was. Een onverwachte tegenvaller, aldus de wethouder; toen Vliko twee jaar geleden verhuisde naar Zoeterwoude en de grond overdroeg aan Leiderdorp, ging dat vergezeld van een zogeheten schone grond verklaring. Waardoor het best eens lastig zou kunnen worden om de saneringskosten op het bedrijf te verhalen.

Tijdens de raadsvergadering van maandag 17 september bleek dat het toch iets anders ligt. "Ik heb de term 'schone grond verklaring' te snel gebruikt", meldde Gardeniers. Wel is er in 2017 een bodemonderzoek gedaan waaruit bleek dat er geen veranderingen waren ten opzichte van eenzelfde onderzoek in 2013.

Geruststellend

VVD-raadslid Martine Breedveld vond dat geruststellend. "In ieder geval is de situatie niet veranderd nadat Vliko vertrokken is. Volgens mij was de afspraak dat wanneer er sprake zou zijn van verontreiniging, Vliko daarvoor zou opdraaien. Dus ik heb goede hoop dat dat de uitkomst zal zijn."


n Leerkrachten De Leeuwerik waarschuwen:

Het onderwijs loopt in de soep!

actie n Woensdag 12 september was het de beurt aan de basisscholen in Zeeland en Zuid-Holland om te laten zien hoe zij denken over de huidige situatie binnen het basisonderwijs. Veel scholen gingen dicht om met de leerkrachten mee te lopen in een protestwandeling in Rotterdam. Daltonschool de Leeuwerik in Leiderdorp hield de deuren open maar de leerkrachten organiseerden wel een ludieke actie die duidelijk maakt hoe zij er over denken. Op het schoolplein deelden ze aan kinderen, ouders en andere belangstellenden soep uit met de boodschap: het onderwijs loopt in de soep!

Om 5 voor 12 stopten alle lessen en verzamelden de klassen op het schoolplein. De kinderen en leerkrachten brachten een protestlied ten gehore, waarna één van de leerkrachten een statement namens de leerkrachten voorlas: "Dat wij niet staken wil zeker niet zeggen dat we ons geen zorgen maken over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van het beroep leraar." De leerkrachten hebben een hele serie van zorgpunten: Zijn er nog genoeg mensen die er voor kiezen om les te gaan geven? Zijn er in de toekomst ook nog mannen voor de klas? Hoe aantrekkelijk is het om voor de klas te staan?

Ze weten ook waar ze naar toe willen: Het beroep van leraar moet weer een soep worden die mensen willen eten, mensen moeten weer juf en meester willen worden omdat het een mooi beroep is, dat gewaardeerd wordt door de maatschappij met een passend salaris.


'Rookvrij! Ook jij?' biedt hulp bij stoppen met roken

groepstraining n De kans om succesvol te stoppen met roken is met professionele begeleiding en steun tot acht keer hoger dan bij stoppen zonder hulp. Voor wie begeleiding wil, start op 11 oktober de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?' in Leiderdorp.

De training bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur bij Activite, Simon Smitweg 8, in Leiderdorp.

De training wordt georganiseerd door de GGD Hollands Midden, SineFuma en Activite. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. Kijk voor contactgegevens, voorwaarden en aanmelding op www.rookvrijookjij.nl of bel SineFuma via (076) 889 51 95.

In de rij voor de soep bij basisschool De Leeuwerik. | Foto: PR