Ümit Arslan in zijn zaak in winkelcentrum Winkelhof.
Ümit Arslan in zijn zaak in winkelcentrum Winkelhof. Foto: Frans Brocken

'Alles uit de kast gehaald voor veiligheid fietsers'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Daarin vroeg ze B en W op korte termijn, zonder lange onderzoeken vooraf, maatregelen te treffen om de veiligheid voor fietsers op en rond de Zijlbrug te verbeteren.

Verkeerswethouder Willem Joosten gaf aan dat in Leiderdorp al "alles uit de kast is gehaald wat we op korte termijn kunnen realiseren". Hij zei er ook alle vertrouwen in te hebben dat zijn Leidse college, GroenLinks-wethouder Martine Leewis, eveneens doet wat mogelijk is.

Voor Hofman was dat geruststellend genoeg om de motie weer in te trekken.

Leidse Ring Noord

Dat het noordelijke fietspad zou verdwijnen, is overigens al in 2016 besloten. Het is onderdeel van de de aanpassingen aan de Willem de Zwijgerlaan en de Oude Spoorbaan wanneer deze wegen deel gaan uitmaken van de Leidse Ring Noord. Op de plek van het fietspad komt dan een geluidswering ten behoeve van de wijk Driegatenbrug, die pal aan de Oude Spoorbaan ligt. Het fietspad aan de zuidkant krijgt dan een tunnel onder de Engelendaal door.

Joosten: "Het sneue aan dit verhaal is dat het einddoel altijd is geweest om één veilige fietsroute van Kaag en Braassem via Leiderdorp naar Leiden te maken. Alleen zitten we nu langer in een tussensituatie omdat de provincie het opknappen van de Zijlburg naar voren heeft gehaald."

Die tussensituatie gaat nog zeker twee jaar duren. Het werk aan de Leidse Ring Noord ter hoogte van Leiderdorp start volgens planning in de tweede helft van 2020.


Leiderdorp snel in beantwoorden e-mail

Door: Corrie van der Laan

onderzoek n Leiderdorp springt er goed uit bij het laatste onderzoek van belangenorganisatie 'Wij Verdienen Beter' naar de bereikbaarheid van gemeenten per e-mail. De test-mail werd door de gemeente Leiderdorp binnen twee dagen beantwoord. 62 procent van de 380 gemeenten in Nederland deed het een stuk slechter, van 24 gemeenten werd zelfs helemaal geen antwoord ontvangen.

Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten werd voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. Alle Nederlandse gemeenten kregen per e-mail een eenvoudige vraag voorgelegd. De vraag ging dit jaar over waar de gemeentebegroting is te vinden. In de e-mail gedragslijn voor overheden staat dat zo'n vraag binnen twee werkdagen beantwoord moet worden. Maar die termijn werd maar door 38 procent van de gemeenten gehaald.

In de regio Holland Rijnland lukte dat behalve Leiderdorp ook Zoeterwoude, Voorschoten en Noordwijkerhout. Noordwijk en Nieuwkoop waren iets minder snel maar antwoordden wel binnen een week. Oegstgeest, Leiden en Alphen hadden meer dan een week nodig om de testmail te beantwoorden, maar deden dat wel binnen een maand. Van Hillegom en Kaag en Braassem kwam na ruim een maand, nadat een herhalingsmail was verzonden, een antwoord. Katwijk en Lisse deden het nog slechter, deze gemeenten hadden meer dan twee maanden nodig om de simpele vraag te beantwoorden. Teylingen spande de kroon en was een van de 24 gemeenten in Nederland die helemaal niet antwoordden.


De Witte Schaar start stomerijservice

Tekst en foto: Frans Brocken

zakelijk n Naaiatelier 'De Witte Schaar' in winkelcentrum Winkelhof is een begrip in Leiderdorp en omstreken. Sinds kort is het mogelijk daar behalve herstelgoed ook stoomgoed in te leveren.

"Naaiatelier en stomerij zijn een perfecte combinatie. Het gaat in beide gevallen om kleding", zegt de uit Turkije afkomstige eigenaar Ümit Arslan. "De wens een stomerijservice te beginnen bestond bij mij al langer. Maar zo lang niet vast stond wat er met het leegstaande pand van stomerij Abbink op de buitengalerij zou gebeuren, was dat niet mogelijk. Sinds kort is bekend geworden, dat er een zaak in gezondheidsartikelen komt zodat de weg vrij is voor mijn klanten een stomerijservice te beginnen."

De Witte Schaar is sinds 2009 gevestigd in Winkelhof. Aanvankelijk dat het bedrijf aan de buitengalerij, op nummer 13. Daarna verhuisde hij naar de entree op nummer 23. Tenslotte kwam hij terecht in de huidige vestiging waar de voormalige modezaak van Patrick in was gevestigd. Dat is overigens niet Con Amore gegaan. "Het was tegen mijn zin. Ik moest verhuizen van Wereldhave. Ik heb geen flauw idee wat me te wachten staat. Als supermarkt Dirk gaat uitbreiden dan moet ik hier weer weg."

Voor het stoomgoed werkt Arslan samen met Stomerij Van Leeuwen uit Voorburg. Die samenwerking bevalt hem uitstekend. "Zij leveren perfect stoomgoed tegen een betaalbare prijs. Binnen twee dagen ontvang ik het terug. Perfect gewassen en gestreken. Mijn klanten zijn er uiterst tevreden over. Ze laten dat ook weten."