Jonge schaatsers hopen dat de 333 meterbaan werkelijkheid wordt. | Foto: PR
Jonge schaatsers hopen dat de 333 meterbaan werkelijkheid wordt. | Foto: PR Foto: PR

Laatste loodjes en lootjes voor 333 meter ijsbaan

schaatsen n Het wordt lastig, heel lastig, maar de Stichting Schaatshal Leiden geeft het nog niet op. De acties om geld in te zamelen voor een 333 meter-variant van de nieuw te bouwen ijshal in Leiden, gaan door tot het laatste moment.

Zaterdag 22 september sluit de loterij actie. Hiervoor kunnen nog tot en met vrijdag loten, voor € 3,33 per stuk, gekocht worden via de website 333m.nl. Er zijn prijzen te winnen die met schaatsen te maken hebben, zoals bijvoorbeeld clinics van topsporters als Mark Tuitert en VIP-deck kaarten voor het KPN NK Schaatsen, maar ook algemenere prijzen: weekendjes weg, verrassingsdiners, geldprijzen en waarde-cheques.

Andere acties, waarbij de steun bestaat uit bijvoorbeeld het adopteren van zonnepanelen, het doneren van vierkante meters ijs of het kopen van groene obligatieleningen, lopen door tot 1 oktober.

Op die datum moet 3,2 miljoen euro bij elkaar zijn gebracht. Dat geld is nodig om in plaats van de 250 meter baan die Leiden bekostigt een ijsbaan van 333 meter aan te leggen. De teller staat nu op 620.000 euro dus er is nog een lange weg te gaan.

De stichting Schaatshal Leiden had gehoopt dat de gemeenten in de regio Holland Rijnland significant zouden bijdragen aan de langere baan. Er is geld toegezegd door Teylingen (225.000 euro), Kaag en Braassem (172.000 euro) en Zoeterwoude (55.000 euro) maar de twee grootste gemeenten, Alphen aan den Rijn en Katwijk, willen niet meebetalen. Ook uit Oegstgeest kwam er een 'nee'. Leiderdorp heeft hier nog geen besluit over genomen, dat gebeurt pas in november, bij de behandeling van de begroting 2019.


Aquadraat vrouwen geven visitekaartje af in 2e klasse

Waterpolo n Na de degradatie van afgelopen seizoen gaven de dames van de Leiderdorps/Kouderkerse waterpolovereniging Aquadraat zaterdag een stevig visitekaartje af in de tweede klasse. Katwijk werd in het Leiderdorpse zwembad De Does met 6-3 verslagen.

Tegen het fysiek sterke Katwijk kende Aquadraat een moeizame start in aanvallend opzicht. Weliswaar werden er voldoende kansen gecreëerd maar het schortte in het afmaken; van de vijf opgelegde kansen werden er drie gemist. Wel kon door geconcentreerd te verdedigen Katwijk ver van het doel worden gehouden en werden tegendoelpunten voorkomen.

Halverwege de wedstrijd stond er een krappe 2-1 voorsprong op het bord maar dat werd in het tweede deel van de wedstrijd sterk verder uitgebouwd. Anouk Rietveld nam hierin het voortouw met maar liefst vijf van de zes gescoorde doelpunten.

Met een verdiende 6-3 overwinning werden de eerste 3 punten in huis gehouden.

Verlies voor Heren 1

Voor het noodzakelijk nog verder verjongde Heren 1 team van Aquadraat zat er geen overwinning in tegen Gouwe uit Waddinxveen. Met het stoppen van Stan Hogenboom en Melvin Noordover kende de ploeg van de zomer een flinke aderlating en zal het opnieuw moeten gaan bouwen. De Gouwe was de afgelopen jaren een tegenstander waar steeds van werd gewonnen, deze keer echter had Heren 1 moeite aanvallend voldoende kracht uit te oefenen en kansrijk te worden. De hard werkende ploeg hield onder leiding van de sterk keepende Quinten van Buul de score tot driekwart van de wedstrijd uitzicht op een beter resultaat maar in de laatste periode gaf Gouwe extra gas en sloot het de wedstrijd af met een 3-8 overwinning.


GlibberTreel dwars door Leiden

hardlopen n De Leiden Road Runners Club organiseert op zondag 23 september de tweede editie van de Leidse GlibberTreel.

Deelnemers ontdekken Leiden op een bijzondere wijze tijdens een uniek hardloopparcours van 6,2 km dwars door en langs de mooiste plekken van de binnenstad.

Start en finish zijn net als vorig jaar bij de Burcht, maar onderweg komen de lopers veel nieuwe verrassingen tegen. Een horloge is niet nodig want plezier is belangrijker dan een goede tijd. Inschrijven kan via www.glibbertreel.nl.