De Vriendenfeesten werden uitgeluid door het razend populaire Unity NL on Tour. | Foto: J.P. Kranenburg
De Vriendenfeesten werden uitgeluid door het razend populaire Unity NL on Tour. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Drie dagen ontmoeting, muziek en gezelligheid

feestweekend n "Alle dagen zijn in hele goede harmonie verlopen, dat vind ik het belangrijkste." Voorzitter Fried de Rave van de Stichting Vrienden van het Oude Dorp kijkt tevreden terug op de Vriendenfeesten in park De Houtkamp die afgelopen weekend duizenden mensen trokken.

Door: Corrie van der Laan

Het begon vrijdagavond 7 september met de Vriendenquiz, die met 28 teams helemaal volgeboekt was. Terwijl de regen af en toe roffelde op het tentdoek, was de sfeer binnen opperbest.

Zaterdag begon rustig, te rustig naar mening van de organisatoren. Niet zo vreemd, want de eerste Jaarmarkt Leiderdorp, die plaats vond net naast het park op de Laan van Berendrecht, was een grote concurrent. "Die dag moeten we volgend jaar misschien, in overleg met de organisatie van de Jaarmarkt, anders invullen", kijkt De Rave alvast vooruit.

'Dit is nu echt een mooi feest voor Leiderdorp'

In de namiddag liep het feestterrein van de Vrienden weer vol toen daar de Waarderingsactie Vrijwilligers 2018 werd gehouden (zie ook pagina 3). En 's avonds was de Terug naar de Koets O'Theek discoparty een doorslaand succes. "We wilden een dansfeest voor dertigplussers neerzetten en dat is helemaal gelukt. Van de bezoekers viel 95 procent in de doelgroep. De reacties waren ook heel positief, 'Dit is nu echt een mooi feest voor Leiderdorp', kregen we te horen."

De basis van de Vriendenfeesten was ooit het Klootschietfestijn, dat zondag alweer voor de zevende keer werd georganiseerd door de Vrienden. De belangstelling voor de wedstrijd, waarbij teams een balletje in zo weinig mogelijk worpen langs een parcours gooien, neemt de laatste jaren echter af. Dit keer hadden slechts tien teams zich ingeschreven. "We gaan evalueren of we het Klootschietfestijn nieuw leven in gaan blazen of dat we het eerste deel van de zondag op een andere manier gaan invullen", kondigt De Rave alvast aan.

Het was een korte stilte voor de storm want tussen 3 en 6 uur zondagmiddag, bij de afsluiting van het weekend met Unity NL on Tour stond het feestterrein weer hutjemutje vol. "Dat is altijd weer een prachtig feest, iedereen gaat er happy vandaan", aldus De Rave.


Burendag in Leyhof en wijk Ouderzorg

contact n Burendag, zaterdag 22 september, wordt in Leiderdorp op heel wat plekken gevierd. In de wijken Leyhof en Ouderzorg maken actieve bewoners er een echt wijkfeest van.

In de Leyhof is het Burchtplein de plek waar het allemaal gebeurt. Daar staat om 14.00 uur de koffie/thee/limonade met wat lekker erbij klaar. Dat lekkers is vooraf thuis door kinderen gebakken, die het ook zelf rond mogen delen. Vervolgens staat er een wandeling op het programma. Een prima manier om bij te kletsen, maar gelijktijdig is het de bedoeling in een stukje van de wijk het zwerfafval op te ruimen. Om 15.30 uur start een spelmiddag voor de kinderen. De Burendag wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel met een hartig hapje.

Bij slecht weer gaat de burendag in de Leyhof niet door. Meer informatie is te vinden op de www.leyhof.org.

In de wijk Ouderzorg hebben bewoners van de straten Rijnenburg, Rosenburg, Boekenburg, Brittenburg, Splinterlaan en Van der Valkbouwmanweg de handen ineen geslagen en organiseren ze Burendag voor de allereerste keer gezamenlijk. Het feest voor de wijkbewoners wordt op de Boekenburg gevierd. Die straat wordt vanaf 12.00 uur afgesloten voor verkeer, het programma loopt van 15.00 tot 23.00 uur. De bewoners kunnen deelnemen aan diverse workshops en activiteiten. Er zijn spelletjes voor jong en oud om elkaar beter te leren kennen en vanaf 17.00 uur kan iedereen na- en bijpraten bij de barbecue.

De jaarlijkse Burendag wordt ondersteund door het Oranje Fonds en Douwe Egberts. Doel is het onderlinge contact tussen bewoners in buurten te verbeteren.

Een deelnemer aan het Klootschietfestijn in actie. | Foto: J.P. Kranenburg