Direct vanaf de opening om 13.00 uur was het razend druk op de Jaarmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg
Direct vanaf de opening om 13.00 uur was het razend druk op de Jaarmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Topdrukte op eerste Jaarmarkt

succes n "Waar komen al die mensen vandaan? Het lijkt wel of we hier naast het Centraal Station zitten, steeds komt er weer een nieuwe golf."Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum, had duidelijk niet verwacht dat het al meteen na de opening zó druk zou zijn bij de allereerste Jaarmarkt Leiderdorp, op zaterdag 8 september. Rond half twee liep er al een dichte menigte langs de honderd kramen op de Laan van Ouderzorg, waar de kraam van het museum er een van was. In de loop van de dag werd het nog veel drukker. Ook op het grasveld voor winkelcentrum Winkelhof, waar vanaf kwart over één non-stop optredens waren, verzamelden zich steeds meer bezoekers. Dat bereikte een climax toen de zussen Lisa, Amy & Shelley, samen O'G3NE, kort na vijf uur het podium betraden.

Door: Corrie van der Laan

Organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Rudeboy Media kijken tevreden terug. "We hadden gehoopt op tienduizend bezoekers, het zijn er tussen de vijftien- en twintigduizend geworden", zegt Slappendel. "We hebben veel positieve reacties gehad, niet alleen van de bezoekers, maar ook van de marktkooplui; die waren heel tevreden over hun omzet."

Van Meurs prijst de groep van dertig vrijwilligers die hebben geholpen met op- en afbouwen van de markt en gedurende de dag hielpen om alles in goede banen te leiden. "We hadden echt een topteam, heel zelfsturend. En super enthousiast, sommigen begonnen zaterdag om 6 uur 's ochtends en waren en tegen middernacht nog."

Dat de Jaarmarkt Leiderdorp in 2019 zijn tweede editie gaat beleven, staat als een paal boven water. Al zullen er dan zeker wel wat dingen aangepast worden. Van Meurs: "Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Volgend jaar beginnen we eerder met de markt, om een uur of elf, en dan stoppen we ook eerder, om zes uur. De topact bij Winkelhof plannen we dan aansluitend, zodat de markt ook meteen leeg is."

Wellicht komen er op de markt zelf nog meer verkoopkramen. Bezoekers zouden dat op prijs stellen, heeft Slappendel opgemaakt uit de reacties op Facebook. "We gaan de dag nog uitgebreid evalueren met alle betrokkenen, zodat we nog wat goede puntjes op de i kunnen zetten voor volgend jaar."

Zie ook de foto-terugblik op P7.