Ook de Leiderdorpse vestiging van Alrijne Ziekenhuis heeft vrijwilligers nodig. | Foto: C. v.d. Laan
Ook de Leiderdorpse vestiging van Alrijne Ziekenhuis heeft vrijwilligers nodig. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Vrijwilligers gevraagd

n voor activiteiten op gebied van zorg, welzijn en dienstverlening

PLUSPUNT n Deze rubriek is samengesteld door Pluspunt voor Welzijn en Dienstverlening. Voor algemene vragen op het gebied van vrijwilligerswerk kunt u terecht bij Pluspunt, tel. (071) 5413536 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of via info@pluspuntleiderdorp.nl.

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Leiden en omgeving zoekt vrijwilligers die het mede mogelijk maken voor mensen in hun laatste levensfase om deze thuis in de eigen vertrouwde omgeving af te sluiten. Als vrijwilliger wordt u ingezet om familie en mantelzorger(s) te ontlasten. U neemt de zorg dan enkele uren over, zodat familie even tijd voor zichzelf heeft. Uw taak is aanvullend op die van de mantelzorger(s) en de thuiszorg. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een dagdeel per week beschikbaar zijn. U volgt trainingen en krijgt ondersteuning om dit werk te kunnen doen.

Meer informatie: Annette Kemerink (coördinator), T. 06-51002071, E. info@vptzleidenenomgeving.nl, W. www.vptzleidenenomgeving.nl

ActiVite zoekt vrijwilligers die kunnen helpen op de dementieafdeling in De Ommedijk:

• Gastvrouwen/mannen die in de huiskamer voor een gezellige sfeer, koffie en thee schenken, eventueel een spelletje spelen en een warme maaltijd koken. Inzet in onderling overleg.

• Actieve vrijwilligers die de bewoners met dementie op allerlei manieren aan het bewegen helpen? Denk aan wandelen (di.middag) duofietsen, attributen-doorgeefspel, begeleiding en meedoen met Zumba (do.morgen).

• Vrijwilligers die de bewoners naar en van restaurant De Dijk brengen voor de koffie (10.00 – 11.15) en de warme maaltijd (12.00 – 13.30 uur). Hulp bij het schenken van koffie en bij de maaltijd, vooral op woensdag, is ook welkom.

Meer informatie: Annemieke Kloet, E. vrijwilligerswsc@activite.nl

Eva zoekt buddy's. Onder meer voor mevrouw K. (79) uit Tsjetsjenië. Ze spreekt nog niet goed Nederlands, maar begrijpt wel veel. Het is dus een leuke uitdaging om mevrouw te ondersteunen bij de Nederlandse taal, samen boodschapjes te doen en haar meer bij te brengen over de Nederlandse cultuur en gebruiken. Daarnaast is het leuk om zelf meer te weten te komen over haar Tsjetsjeense achtergrond. Mevrouw heeft osteoporose en maakt voor uitstapjes gebruik van een scootmobiel. Afspreken kan heel flexibel in de week, gezien mevrouw een klein netwerk heeft en nog niet veel activiteiten onderneemt. Graag een wekelijks contact voor een paar uurtjes.

Meer informatie: Marja den Hollander, T. (071) 5161445, E. m.d.hollander@wijzijneva.nl

Woonlocatie Hans Vonkstraat zoekt voor een sociale, vriendelijke, rustige dame (rookt) van 54 jaar met niet-aangeboren hersenletsel een rustige spontane vrijwilliger die samen met de cliënte een eenvoudige kookactiviteit vorm wil geven. De activiteit is vooral gericht op 'het samen doen' van de boodschappen in het Winkelhof. De cliënte heeft enige vaardigheden om de maaltijd te bereiden, maar het is toch gewoon gezelliger om dit samen met iemand te doen

Meer informatie: Mirte Heuzen, Hanneke van Delft of Monique Otten, tel. (071) 7200850, E. wvhansvonkstraat@gemiva-svg.nl

Home-Start zoekt vrijwilligers, die opvoedingsondersteuning, praktische hulp en emotionele steun bieden aan ouders met tenminste één kind t/m 6 jaar of 7 tot 14 jaar. De vrijwilligers bezoeken de gezinnen een halve dag per week tijdens een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar. Home-Start biedt vrijwilligers maatschappelijk zinvol werk, een gecertificeerde cursus, goede begeleiding en deskundigheidsbevordering, gezelligheid/collega's, onkostenvergoeding en verzekering, levenservaring verbreden.

Meer informatie: Örpen Duregger (coördinator van Home-Start Leidse regio), T. 06 10 98 56 73, E. o.duregger@humanitas.nl, W. www.home-start.nl

Het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp vraagt:

Vrijwilliger extra aandacht kwetsbare ouderen. Maandag t/m zaterdag van 09:30 – 13:00 uur / 15:00 tot 18:30 uur. Werkzaamheden: Aan de hand van de werkmap kwetsbare ouderen het programma uitvoeren volgens de HELP afspraken: Activiteiten (het maken van een praatje, spelletje o.i.d. aanbieden), Oriëntatie (het wie, wat, waar), Bewegen (Oefen- of loopprogramma), Voeding (ondersteuning/stimuleren bij eten en drinken) Functie-eisen: Servicegerichte en een klantvriendelijke houding, Affiniteit met ouderen, Zelfstandig kunnen werken, Goede beheersing Nederlandse taal, Rustige en geduldige uitstraling, Minimaal 1 dagdeel per 2 weken beschikbaar / minimaal 6 maanden, Bereidheid voor het volgen van de introductie (halve dag) en de scholingsdag.

Vrijwillige brancadier. Diensten op doordeweekse dagen van 08.30 – 12.30 of 12.30 – 16.30/17.30 uur. Werkzaamheden: Patiënten brengen en halen van verpleegafdelingen naar een andere afdeling voor een onderzoek of operatie. Dit gebeurt in een bed of een rolstoel een enkele keer aan de arm. Als vrijwillige brancardier voldoe je aan de volgende functie-eisen: een enthousiaste, servicegerichte- en klantvriendelijke instelling;, een goede beheersing van de Nederlandse taal, zelfstandig kunnen werken, je werkt graag in een team, je bent goed ter been en hebt geen fysieke beperkingen, je maakt nl. flink wat kilometers tijdens je dienst.

• Vrijwilliger activiteitenbegeleiding /huiskamer op woensdagochtend van 10.00 tot ca. 12.00 uur.

Werkzaamheden: Patiënten begeleiden naar de huiskamer en terug, patiënten in de huiskamer koffie, thee of fris aanbieden, meedoen met de aangeboden activiteiten in de huiskamer, taken van de activiteitenbegeleiders 'promoten' bij de patiënten (flyer), patiënten motiveren naar de huiskamer te komen. Functie-eisen: Een servicegerichte instelling, zelfstandig kunnen werken, wen goede bewegingsvaardigheid, een beschikbaarheid van minimaal 1 dagdeel per week.

Meer informatie over één van deze functies: Pauline Hidding of Els Gruijs (coördinator vrijwilligerswerk Alrijne Ziekenhuis), E. pphidding@alrijne.nl of esgruijs@alrijne.nl

Kernteam Kerstafette zoekt: Mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. Kerstafette vindt plaats van 13 t/m 16 december op verschillende locaties in Leiderdorp. Er is van alles te doen, van een kerstmarkt tot optredens, van een hardloopwedstrijd tot een lichtjestocht. Er zijn 3 soorten vrijwilligersnodig:

• Evenementbegeleiders. Zij ontvangen gasten en artiesten. Controleren plaatsbewijzen, begeleiden mensen die moeilijk ter been zijn, verzorgen de catering en regelen de communicatie tussen het podium en de artiesten;

• Chauffeurs, zij rijden mensen van en naar de evenementlocaties en halen mensen die weinig mobiel zijn op en brengen hen thuis;

• Bouwers. Zij bereiden de locaties voor: bouwen podia, zetten dranghekken, marktkramen. is veel sleepwerk, maar ook rijden om spullen op te halen en af te leveren. Verder is er binnen het kernteam ook nog plaats voor een penningmeester. De tijdsinvestering bestaat uit: Een vrijwilligersbijeenkomst voorafgaand aan het evenement. Hier worden taken besproken en verdeeld.

Alle andere taken zijn enkele uurtjes per activiteit. Afhankelijk van de persoonlijke keuze, een evaluatiebijeenkomst. Dagen: Donderdag 13 t/m 16 december, 's ochtends, 's middags of 's avonds. Meer informatie: John Peters, T. 0618669987, E. jpeters@scwleiderdorp.nl

Hospice Issoria zoekt kookvrijwilligers. Vrijwilligers in Issoria werken als team. Je kookt minimaal één keer per week en per toerbeurt af en toe in het weekend. Vrijwilligers worden ingewerkt en krijgen scholing. In Issoria is geen dag hetzelfde; we verwachten dat vrijwilligers flexibel zijn in wisselende situaties in de hospice.

Meer informatie: (071) 5142275, E. info@issoria.nl, W. www.issoria.nl, F. Hospice Issoria

Verpleeghuis Leythenrode zoekt:

• Een vrijwilliger die op maandagmiddag wilt helpen bij activiteit Hersengymnastiek van 14.15-16.15 uur. De werkzaamheden bestaan uit het ophalen/terugbrengen van bewoners en in een ontspannen sfeer meedoen.

• Extra handjes die willen helpen bij de avondboterham en koffieschenken hierna, op vrijdag van 16.30-20.00 uur.

• Een vrijwilliger die het leuk vindt om met bewoners van de pg-afdeling eenvoudige houtwerkjes te maken, onder begeleiding van een activiteiten-begeleidster. Dag en tijd in overleg.

• Een vrijwilliger voor de Beweeg-activiteit in de oneven weken, van 10.00-12.15 uur, een vrijwilliger die het leuk vindt om in ontspannen sfeer bewoners te stimuleren in beweging te komen.

• Voor de zaterdagmorgen (9.45-12.00 uur) een vrijwilliger die het leuk vindt om met bewoners 'in gesprek' te gaan, tijdens een gezellige activiteit waarbij ook de krant gelezen wordt en een quiz gespeeld wordt.

• Een vrijwilliger voor de vrijdagmorgen (10.00-12.00 uur) die wil helpen bij een activiteit waarbij kleine lekkernijen gebakken worden.

• Vrijwilligers die om de week op vrijdagmiddag willen komen helpen bij de gezamenlijke kerkdienst. De dienst begint om 15.00 uur en voorafgaand drinken we eerst koffie/thee met elkaar.

Meer informatie: Melinda Voerman (coördinator vrijwilligerswerk), T. (071) 5817830, E. mavoerman@alrijne.nl

Activiteitencentrum Gading zoekt:

• Computervaardige topper. Bent u computervaardig, sociaal, geduldig, beheerst u de Nederlandse taal goed en staat u open voor feedback? Dan zoeken wij u! We zoeken ondersteuning voor verschillende dagdelen. Hoeveel en welke dagdelen wordt natuurlijk in overleg besloten.

• Sportieve vrijwilliger. We zoeken iemand die het leuk vind om te fietsen en sociaal is. Onze cliënten zijn niet in staat om zelfstandig met de fiets het dorp in te gaan. Door gebruik te maken van speciale fietsen met trapondersteuning kunt u met onze cliënt op pad. Wij zoeken een fietsmaatje op verschillende dagen.

• Digitaal Ontwerptalent (InDesign/Photoshop/Illustrator). Bij Design@Gading werken dagelijks circa 10 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, een stoornis in het autistisch spectrum en/of niet-aangeboren hersenletsel. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die onze clienten kan ondersteunen bij het ontwerpen in Indesign, Illustrator en/of Photoshop. Heeft u ervaring met 1 of meerdere van deze programma's en bent u creatief, geduldig, heeft u inlevingsvermogen, beheerst u de Nederlandse taal goed en staat u open voor feedback, dan zijn we op zoek naar u! We zoeken ondersteuning van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00. We gaan graag in gesprek om de mogelijkheden te bespreken, want een dagdeel ondersteunen is ook mogelijk.

• Een vrijwilliger die het leuk om samen met een cliënt te wandelen en is het geen probleem vindt om een rolstoel te duwen. Cliënten willen graag wandelden van maandag t/m vrijdag tussen 10.30 en 12.00 en tussen 13.30 en 16.00. Wanneer en hoe vaak u, uw talent inzet is vrijblijvend en in overleg.

• Keukenprins(es) die het leuk vindt mensen met een beperking te ondersteunen bij hun werk in de koffiekeuken. Wat kunt u verwachten: Een praatje met cliënten of medewerkers, samen met cliënten lunchkarren klaar maken, de keuken schoon houden, koffie en thee karren opruimen, boodschappen doen. Wij zoeken ondersteuning op donderdag en vrijdag. Hoeveel dagdelen wij gebruik mogen maken van uw talent bespreken we altijd in overleg.

In Gading kunnen mensen met een beperking terecht voor veel verschillende activiteiten. De locatie heeft veel expertise op het gebied van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en een lichamelijke handicap. Maar ook mensen met autisme, een chronische ziekte als Parkinson, een psychiatrische of verstandelijke beperking behoren tot de doelgroep. Activiteitencentrum Gading is onderdeel van de Gemiva-SVG Groep en is te vinden aan de Griffioen 15, 2352 SH te Leiderdorp.

Meer informatie: Esther Trago, T. (071) 589 82 02, E. esther.trago@gemiva-svg.nl