De dansvoorstelling Hellend Vlak van Vloeistof Alledaagse Dans. | Foto: Anja Reinhardt
De dansvoorstelling Hellend Vlak van Vloeistof Alledaagse Dans. | Foto: Anja Reinhardt Foto: Anja Reinhardt

Muziek, theater, poëzie en dans bij de vijver

optredens n Het Van Rijn Festival komt zondag 16 september naar Leiderdorp. Een middag en avond van muziek, theater, poëzie en dans, grotendeels geconcentreerd bij en in de grote vijver aan de noordrand van park De Houtkamp.

Toeschouwers kunnen 's middags tussen 15.00 en 17.00 uur genieten van optredens van stadsdichter Marianne van Velzen, Han Ruigrok, de leerlingen van de Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) en leden van het kunstenaarscollectief Fields of Wonder. Waarbij 'water' de grote gemene deler is. Balletschool Giselle More Than Dance sluit daar vloeiend op aan met een dansworkshop voor kinderen van 4 tot 7 jaar die als titel heeft meegekregen: 'Hoe dans je water'. Deze is van 14.30 tot 15.15 uur. Een eindje verderop, bij De Hollandsche Tuyn in de Hoofdstraat, kunnen liefhebbers mee met een rondvaart over het water van de Oude Rijn, waarbij Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Leiderdorp en haar verbondenheid met de rivier. De afvaarten zijn om 15.00 en om 16.00 uur. 's Avonds om 20.00 uur is er een grote finale met de dansvoorstelling 'Hellend Vlak', waarbij vier dansers een drijvend dak in de vijver als podium hebben.

Het Van Rijn Festival is bedacht door Geert van der Velden, artistiek leider van het Leiderdorpse talentencollectief Fields of Wonder. De Oude en Nieuwe Rijn waren de inspiratiebron voor een vernieuwend cultureel festival voor Leiden en de wijde regio, vertelt hij. "De Rijn is in essentie de reden dat Leiden, Leiderdorp en de andere gemeenten in het stroomgebied bestaan. Tussen Leiden en Leiderdorp is de rivier de scheidingslijn, maar tegelijkertijd ook een verbindende factor. Het daagt uit om culturele samenwerkingen aan te gaan."

Die samenwerkingen verschillen in elke gemeente waar het festival neerstrijkt. Dit jaar is dat in Leiden waar de kick-off was op 23 juni, in Oegstgeest waar het Van Rijn Festival plaatsvindt op zondag 9 september en in Leiderdorp op 16 september. "Het is een meanderend festival, met vaste elementen maar ook in elke gemeente een eigen inbreng."

Het is de bedoeling dat het Van Rijn Festival in de komende jaren uitbreidt naar andere gemeenten in de regio, als Zoeterwoude, Voorschoten en Katwijk. Hoe het festival er dan uit gaat zien, weet Van der Velden ook nog niet. "Er is nu een kiem gelegd, die zich verder moet gaan ontwikkelen. Als hulp daarbij vragen we aan bezoekers om hun herinneringen aan de Rijn met ons te delen. Die kunnen dan weer als inspiratie dienen voor een volgende editie."

Zie de website fieldsofwonder.nl voor het volledige programma van het Van Rijn Festival Leiderdorp.


Sport en spel in de beeldende kunst

lezing n Dinsdag 11 september opent Kunstkring Leiderdorp het nieuwe seizoen met de lezing 'Sport en Spel in de beeldende kunst'.Het onderwerp past in bij de activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek, die plaatsvindt van 15 tot en met 29 september. Kunsthistorica Odette Breijinck zal de lezing verzorgen.

In vogelvlucht geeft Odette Breijinck voorbeelden van sport en spel in de kunst door de eeuwen heen, te beginnen bij de Oudheid, met de Olympische Spelen als belangrijk hoogtepunt. Veel van de sporten uit die tijd kennen we nu nog steeds.

Groot is het verschil als we de positie van de atleet van toen vergelijken met die van nu. Op het schilderij 'Kinderspelen' van Pieter Brueghel de Oudere uit 1565 worden allerlei spelletjes getoond, de spelletjes buitenshuis van het gewone volk. Wat later blijkt uit schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw, van onder anderen Jan Steen, dat kegelen en dansen favoriete vrijetijdsbestedingen zijn.

Daarna wordt het opvallend stil ten aanzien van sport en spel en dat duurt tot de 19e eeuw. De schilder trekt voor het eerst naar buiten met palet, verf en schildersezel. Buiten vinden paardenraces, zeilwedstrijden en dansfestijnen plaats. Een uitdaging om deze sportimpressies vast te leggen. De overgang van de 19e naar de 20e eeuw levert de grootste verzameling afbeeldingen van sport en spel op. Men heeft meer tijd en middelen tot zijn beschikking, er worden grote stappen gezet op industrieel gebied en dit alles resulteert in nieuwe sporten zoals fietsen, golfen en autoracen. Als in de Art Nouveau (1900-1915) het affiche een populair medium wordt om reclame te maken, zien we bijzondere afbeeldingen met als stijlkenmerk de sierlijkheid. Ook de abstracte kunstenaar gaat zijn bijdrage leveren aan het onderwerp 'Sport en Spel'.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Niet-leden betalen 8 euro.

Een Art Nouveau affiche met fietsreclame.