Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) tekende het convenant namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C.v.d.L.
Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) tekende het convenant namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C.v.d.L. Foto: Corrie van der Laan

Samenwerken tegen schulden

convenant n De gemeenten Leiden en Leiderdorp gaan met diverse organisaties samenwerken om schulden vroegtijdig te signaleren en op te lossen. Daartoe hebben vertegenwoordigers van alle samenwerkingspartners vrijdag 31 augustus in het gemeentehuis van Leiden het convenant 'Snelle Hulp bij Schulden' getekend.

De ervaring is dat inwoners zich nu pas melden voor schuldhulpverlening als de schuld is opgelopen tot 40.000 euro. Het is dan heel lastig om een regeling te treffen met schuldeisers. Het doel van het convenant is dan ook om inwoners met schulden eerder in beeld te krijgen en te helpen.

De werkwijze is dat aangesloten partners betalingsachterstanden of inkomensbeslag bij inwoners melden bij het vroegsignaleringsteam 'Snelle Hulp Bij Schulden', een team dat bestaat uit medewerkers van de Stadsbank en de Sociale wijkteams. Het vroegsignaleringsteam legt vervolgens een huisbezoek af. De inwoner krijgt hulp bij het aanvragen van inkomensondersteuning en het ordenen van de thuisadministratie. Als er achterliggende problemen zijn, worden die ook aangepakt. Het doel is om zo snel mogelijk de lopende rekeningen te betalen en een oplossing te vinden voor de achterstand, maar ook om de oorzaken van de schuldenproblematiek weg te nemen.

Leiden is al een jaar aan het proefdraaien met deze werkwijze en dat bevalt goed. Leiderdorp stapt er nu pas in. "Het is belangrijk om schulden snel te signaleren en aan te pakken, ook al omdat ze vaak onderdeel zijn van een complexere problematiek", zegt Angelique Beekhuizen, de Leiderdorpse wethouder van welzijn. "Voor ons was het gunstig dat Leiden al een pilot had lopen waar we bij kunnen aansluiten."

Sinds 1 september wordt conform het convenant gewerkt. De bedoeling is dat het aantal partijen dat melding wil maken van betalingsachterstanden verder zal toenemen en meer partijen aansluiten bij het convenant. Onder de huidige samenwerkingspartners zijn, naast de gemeenten Leiderdorp en Leiden, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, SVB, Rijnhart Wonen, Woonzorg Nederland, GGD Meldpunt Zorg & Overlast en Stichting Huisvesting Werkende Jongeren.