Afbeelding
Foto: PR

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Gevaarlijke situaties door verdwijnen fietspad

Zoals bekend hebben de gemeenten Leiden en Leiderdorp bij verkeersbesluit het fietspad aan de noordzijde van de Zijlbrug opgeheven ten behoeve van de aanleg van de Leidse Ring Noord. Tijdens de zomervakantie is het pad verdwenen. Het fietsverkeer wordt nu geconcentreerd. Alle fietsers van het drukste pad op de brug moeten nu op het zuidelijke pad achter Huisman Fietsen & Scooters langs. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties. Fietsers raken in de knel of vallen om.

Ik heb vrijdagochtend geobserveerd op het kruispuntje van Huisman. Er zouden verkeersregelaars zijn, maar die heb ik niet gezien. Op de foto is te zien hoe een mevrouw vanuit de Merenwijk moet worstelen om de rij fietsers te 'doorkruisen' en vervolgens linksaf de brug op te gaan.

De eerste woon-werkfietsers Leiden-Leiderdorp laten al weten voortaan met de auto te gaan. En mijn reporter bakfiets richting Leiderdorp laat weten dat het onveilig voelt met alle tegenliggers.

In mijn afgebroken telling van 7.45 tot 8.12 uur gebeurde er teveel en foto's maken vond ik belangrijker, maar er kwamen al 501 fietsers en 21 brommers brug af en brug op.

Er waren twee 'near-accidents' als gevolg van vallen. Er viel een telefoon en een tengere scholier (11 of 12 jaar) met een te zware schooltas.

Zo ontzettend veel fietsers, oud en jong, die met een vaart vanaf de brug komen en door oranje/rood suizen over de Sumatrastraat.

Scholieren steken niet de Willem de Zwijgerlaan over, want zoals die meisjes riepen, rechtdoor is sneller. Dus met zijn allen de bottle-neck in, die daar ligt. Een fietspad van 2,50 m. breed.

Op naar de Kooilaan rotonde. En de Marnixstraat. En ook nog de Schipholweg?

Dit doet zich voor op iedere dag dat de scholen open zijn. En op iedere dag dat je naar je werk gaat.

Ik ben een WOB procedure gestart en heb net als een aantal anderen bezwaar gemaakt. Op 11 september begint die procedure. Het fietspad aan de noordzijde had niet verwijderd moetenworden zonder een doelmatig alternatief gelet op de aantallen fietsers. Oude schoenen zijn weggegooid zonder nieuwe te hebben.

         Wilna Lubbers, Leiden