Er wordt nog volop gewerkt aan de isolatie van de nieuwe glijbaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Er wordt nog volop gewerkt aan de isolatie van de nieuwe glijbaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Foto:

Nog maandje wachten op nieuwe waterglijbaan

zwembad n Het gaat zeker tot eind september duren voor de nieuwe waterglijbaan in het Leiderdorpse zwembad De Does open gaat. Het 45 meter lange gevaarte staat er al wel, maar de afwerking heeft nog een aantal weken nodig.

Door: Corrie van der Laan

Aanvankelijk was de planning dat de glijbaan in de eerste week na de zomervakantie operationeel zou zijn, maar dat was een te optimistische inschatting. "Er wordt nog volop gewerkt aan de isolatie en ook het tegelwerk is nog lang niet klaar", vertelt manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp, de uitbater van het zwembad.

De nieuwe glijbaan volgt hetzelfde traject als de oude maar een ritje wordt een totaal andere ervaring. Dat dankzij instelbare licht- en geluidseffecten, een tijdmeting die aanmoedigt om glijrecords te breken en ingebouwde 'touch points' waarbij het de bedoeling is er zoveel mogelijk van aan te raken onderweg naar beneden. De glijbaan kan overigens ook 'prikkelarm' worden ingesteld voor gebruikers die dat prettiger vinden.

Behalve de vervanging van de glijbaan is er deze zomer nog veel meer gebeurd in het zwembad. De Does was gesloten van 30 juli tot en met 12 augustus en heeft toen een flinke opknapbeurt gehad. Op de rand van het recreatiebad spannende speeltoestellen neergezet: een Bloomin Soaker, twee Splash Blasters en een Sneaky Soaker 3. Speciaal voor oudere bezoeker zijn in een van de circels van het recreatiebad massagejest toegevoegd. Raamfolie met afbeeldingen van tropische stranden geven het hele zwembad heeft een exotische uitstraling.


Inspiratiecafé voor buurtideeën

wensen n Leiderdorpers die een goed idee hebben om hun buurt te verbeteren, kunnen dat inbrengen tijdens het inspiratiecafé dat Fonds 1818 op dinsdag 25 september organiseert in Brasserie Park. Het fonds wil ook helpen – praktisch en financieel – om bij haar doelstelling passende wensen uit te voeren.

Om haar tweehonderdste verjaardag luister bij te zetten, heeft Fonds 1818 het jubileum-initiatief Verrijk je Buurt opgezet. Doel van het initiatief is om ideeën van bewoners die nuttig, bijzonder of leuk voor hun directe leefomgeving zijn om te zetten in een werkbaar plan en vervolgens ook uit te voeren. Alles wat een straat of buurt een beetje beter of gezelliger maakt, komt in aanmerking.

Tijdens het inspiratiecafé op 25 september kunnen inwoners van Leiderdorp direct met hun buurtidee aan de slag. Er is aandacht voor succesvolle voorbeelden, ervaringen én er zijn leuke brainstorms. Ook worden er handige hulpmiddelen verstrekt via de Verrijk je Buurt Box, die na het inspiratiecafé achterblijft. Aanvullend bevat de website verrijkjebuurt.fonds1818.nl ook extra informatie en een online toolbox om aan de slag te gaan.
Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt komen na beoordeling van het fonds ook in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000.

Brasserie Park ligt aan de Van Diepeningenlaan 2 in Leiderdorp. De bijeenkomst van 25 september begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en duurt tot 21.30 uur.


Servicepunt 3 October Vereeniging weer open

Tekst en foto: Frans Brocken

OPENING n Op de stoep van de Stadsgehoorzaal Leiden werd afgelopen zaterdag een feestje gevierd. De officiële opening van het zogeheten Servicepunt van de 3 October Vereniging trok de nodige belangstelling. De opening markeert de start van de viering en herdenking van het beleg en ontzet van de Spanjaarden ik 1574.

Voorzitter Rik Kamps was verhinderd de opening bij te wonen. Hij had een brief van twee kantjes geschreven waarin hij vooruit blikte op de komende viering, dat zoals gebruikelijk weer bol staat van de festiviteiten. De brief werd voorgelezen door de historische figuur Cornelis Joppensz uitgedost met pan met peen en uien ooit door hem ontdekt aan de inmiddels door de Spanjaarden verlaten Lammenschans.

Het Servicepunt in de hal van de Stadsgehoorzaal is geopend op woens- en zaterdag. Het word georganiseerd door de Joffers en een aantal vrijwilligers. De openingstijden zijn te vinden op de website van de Vereeniging.

Afbeelding