Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers. Doel is om gezamenlijk

werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. Inmiddels is Job Buddy ook actief in Zoeterwoude.

De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van Promo071.nl. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Dit keer gaat Astrid in op het personeelstekort in verschillende sectoren en de kansen die dit biedt voor werkzoekenden.

Personeelstekort biedt scala aan kansen

Uitpuilende klassen, leerlingen die naar huis worden gestuurd, onbevoegde leraren voor de klas – we gaan het vaker zien na de zomervakantie. Ook in de zorg wordt het personeelstekort nijpender. Veel ziekenhuizen sluiten een of meer afdelingen omdat ze hun roosters niet meer rond krijgen. Er worden 'bindingspremies' uitgedeeld aan werknemers in schaarse functies die toezeggen dat ze de komende jaren blijven, zo lees ik op 21 augustus in het NRC.

Het personeelstekort biedt zeker ook kansen; en dan met name voor werkzoekenden met een middelbaar en lager niveau. Werkgevers krijgen subsidies voor het uitvoeren van een plan waarin zij beschrijven hoe zij het personeelstekort gaan oplossen. De subsidie wordt vooral besteedt aan het (om)scholen van nieuw personeel. Heb je als werkende of als werkzoekende altijd al in de zorg of het onderwijs willen werken, dan is dit de kans om het waar te maken.

Een goede keuze want medewerkers in de overheidssector ervaren hun werk bijzonder zinvol. De stelling 'Ik doe zinvol werk' wordt door deze medewerkers beoordeeld met een 8,1. Dat blijkt uit een recent, grootschalig onderzoek uitgevoerd door Effectory. De ondervraagde medewerkers zijn werkzaam bij gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. Zingeving en maatschappelijke betrokkenheid scoort het hoogst in de zorgsector, hierna volgt de onderwijssector. Belangrijke ingrediënten om je werk met plezier te doen en een voldaan gevoel over je werk te krijgen.

Dat werkgevers regelmatig met de handen in het haar zitten, merk ik wekelijks tijdens mijn werk. Als loopbaancoach kom ik vaak over de vloer bij mijn opdrachtgevers. Aangezien ik ook een HR achtergrond heb werd ik benaderd door Ron, eigenaar van een infra/wegenbouwbedrijf in Noord Holland. Hij verzorgt vooral kleinschalige bestratingen en onderhoud aan paden en grootschalige reparaties, renovaties, nieuwbouw en reconstructie van wegen en terreinen. De crisis is voorbij en hij heeft veel werk. Helaas kan hij niet alle opdrachten aannemen omdat hij gewoonweg de handjes niet heeft.

We hebben samen koffie gedronken en de situatie besproken. Met inspiratie ben ik terug naar Leiderdorp terug gereden en ben ik voor Ron aan de slag gegaan. Zo heb ik de verschillende mogelijkheden onderzocht om zijn probleem op te lossen. Om een tipje van de sluier op te lichten; het gaat om vinden en binden – waar en hoe werven van nieuw personeel – en de voor- en nadelen van het werken met ZZP'ers. Binnenkort gaan samen we alle mogelijkheden doornemen en bekijken we hoe ik hem met mijn bedrijf Stimulanszz hierin kan ondersteunen.

Het UWV heeft het op werk.nl over 'overstapberoepen'. Per opleidingsniveau wordt aangegeven in welke sectoren de grootste kansen liggen voor werkzoekenden in deze periode. Zeker de moeite waard om daar eens te kijken.

In september ontmoeten de werkvinders en buddy's elkaar weer in Brasserie Park waar we de maandelijkse borrel 'Job@Park' organiseren. Heel benieuwd hoe een ieder de zomer is doorgekomen en of we weer vrolijk mogen proosten omdat een deelnemer een baan heeft gevonden. Meer informatie over Job Buddy en over de werkzaamheden van Stimulanszz is op te vragen bij Astrid. astrid@jobbuddy.org. Of kijk eens op de website www.jobbuddy.org

Voor de groep die we gaan starten in Zoeterwoude zoeken we nog werkzoekenden en buddy's. Informatie en aanmeldingen via conny@jobbuddy.org.


Open podium voor Leiderdorps talent

optredens n Theater Toverlei organiseert zaterdagavond 6 oktober en zondagmiddag 7 oktober een Open Podium voor en door Leiderdorpers in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Dansers, zangers, muzikanten, musicalartiesten, toneelspelers, cabaretiers, filmmakers, etc. tonen hun talenten. Alle deelnemers zijn 18 jaar of ouder. Toeschouwers zijn welkom. Mail naar openpodiumleiderdorp@gmail.com voor meer informatie.