Leerlingen van DC Dance verrassen het winkelend publiek in  Winkelhof met een flashmob. | Foto: J.P. Kranenburg
Leerlingen van DC Dance verrassen het winkelend publiek in Winkelhof met een flashmob. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

DC Dance presenteert zich met flashmob

dansschool n Het winkelend publiek in Winkelhof werd zaterdag 25 augustus verrast met een flashmob. Op deze wijze liet 'DC Dance Leiderdorp' weten dat de dans- en theaterschool volgende week een vestiging in Leiderdorp opent. DC Dance startte in 2011 in Katwijk, enkele jaren later volgde vestigingen in Valkenburg en in Leiden-Noord. Die laatste vestiging verhuist nu naar de Rietschans 67 in Leiderdorp. Hier komt 700 vierkanter meter dans-, acteer- en zangplezier, zo laat oprichter en directeur Dion Hoppenbrouwer weten.

Wethouder Jeff Gardeniers verricht zaterdag 1 september de openingshandeling. Dat hele weekend zijn er gratis workshops. Kijk op www.dc-dance.nl voor meer informatie.


'Aanbod jeugdhulp moet beter'

onderzoek n Uit onderzoek van de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp (RKC) blijkt dat gebrek aan passend aanbod als grootste knelpunt wordt ervaren door verwijzers naar jeugdhulp.

De oorzaken hiervan zijn het bestaan van wachtlijsten, het ontbreken van contracten met de juiste zorgaanbieders en het niet beschikbaar zijn van passende zorg. Volgens de RKC is er nader onderzoek nodig om het verschil tussen vraag en aanbod in de jeugdhulp goed in kaart te brengen. Pas als bekend is waar zorg wordt gemist en tot welke problematiek dat leidt, kan gekeken worden naar maatregelen om dit op te lossen.

Verder beveelt de RKC de raad aan om de professionals vooral de ruimte te laten om met elkaar afspraken te maken. Scherpere kaders gaan niet helpen.

Het aantal verwijzingen is sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 sterk gestegen. Voor de gemeenteraad is het lastig sturen op jeugdzorg omdat de juiste informatie vaak niet op het juiste moment komt.


Potpourritentoonstelling in Leiderdorps Museum

collecties n Na de zomersluiting opent het Leiderdorps Museum zaterdag 1 september om 10.30 uur met een bijzondere najaarsexpositie: een 'potpourritentoonstelling' onder het motto 'voor ieder wat wils.

Er zal een grote verscheidenheid aan collecties te zien zijn. Zoals postzegels, munten, aquarellen, Chinees porselein uit de VOC-tijd, KLM-huisjes, maatkannetjes, oude atlassen, plateel aardewerk en parafernalia uit het rijke Roomse leven.

De potpourritentoonstelling was aanvankelijk bedacht als overbrugging: het Leiderdorps Museum zou dit najaar van de huidige stek in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan verhuizen naar het gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitwet. Ter voorbereiding moesten de bestaande collectie uit de vitrines worden gehaald en zorgvuldig worden ingepakt. Aan de medewerkers van het museum werd daarop de mogelijkheid geboden om in het najaar van 2018 een collectie of verzameling van eigen keuze in de leeggekomen vitrines ten toon te stellen.

De gemeente heeft echter de plannen voor de Sterrentuincarrousel voorlopig stilgezet en voor het museum is het momenteel niet duidelijk of en wanneer er wordt verhuisd en waar naartoe.

De potpourritentoonstelling is te zien tot begin 2019 en zal worden gevolgd door de grote archeologische tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon', waarin gefocust wordt op de nederzetting die in de vroege middeleeuwen gevestigd was op de locatie van het huidige Leiderdorp. Tijdens de opgravingen op het Samsomveld in 2013 zijn veel artefacten uit die periode plus een enorme hoeveelheid aanwijzingen over de levenswijze van de vroegere bewoners verzameld.

Het Leiderdorps Museum is geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Kijk op www.leiderdorpsmuseum.nl voor meer informatie.

Een van de vitrines staat vol  KLM-huisjes. | Foto: J.P. Kranenburg