De uitbeelding van een beroemde scene uit het boek Olivier Twist, waarin de weesjongen in het werkhuis vraagt om meer eten. | Foto: J.P. Kranenburg
De uitbeelding van een beroemde scene uit het boek Olivier Twist, waarin de weesjongen in het werkhuis vraagt om meer eten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Vijf dagen zang, dans en toneel

Musicalweek n Het was een bijzondere laatste week van de zomervakantie voor de 23 kinderen die meededen aan de Musical Summer Week van de Leiderdorpse toneelvereniging Toverlei. Vijf dagen lang waren ze in het minitheater van Toverlei in gebouw De Sterrentuin van half tien tot half vijf intensief aan het repeteren. Waarbij het plezier maken natuurlijk niet werd vergeten. Onder leiding van docenten Norman van Huut en Annette Mandos leerden ze zingen, dansen en toneelspelen. Basismateriaal daarbij was de musical Oliver Twist, die Van Huut voor de gelegenheid zo had bewerkt dat er voor iedere deelnemer een rolletje was. Aan het eind van de week waren er twee voorstellingen waar vooral familieleden vol bewondering keken naar de prestaties van deze groep.

Het was de tweede keer dat Toverlei de Musical Summerweek voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar organiseerde.


Hele avond horrorfilms kijken

Filmfestival n Leiden heeft er een nieuw filmfestival bij: op vrijdag 28 september vindt in bioscoop Lido 'The Nightmare Before Halloween' plaats.

Liefhebbers van enge films kunnen op deze dag van 15.30 uur tot diep in de nacht in het Lido, aan de Steenstraat 39, terecht.

Het programma begint met Tim Burton's The Nightmare Before Christmas, geschikt voor de hele familie, en duikt daarna al snel in de écht enge horrorfilms. Op het programma is ruimte voor klassiekers als Dawn of the Dead, recente horrorhits die niet in de Nederlandse bioscoop verschenen zijn (The Witch, Hounds of Love) en een exclusieve voorpremière van Mandy, een psychedelische horrorfilm met Nicolas Cage.
Naast de hoofdprogrammering is op het festival ook ruimte voor korte horror-voorfilms en zullen enkele speciale gasten acte de présence geven. Meer informatie hierover wordt binnenkort via social media bekendgemaakt.

Tickets voor The Nightmare Before Halloween zijn nu verkrijgbaar via www.bioscopenleiden.nl.


Leiden heeft nu OV-museumlijn

busjes n Sinds zondag 26 augustus is Leiden een nieuwe buslijn rijker: OV-museumlijn 10. De OV-museumlijn verbindt de musea op het Bio Science Park met de binnenstad van Leiden en de daar gevestigde musea, horeca en winkels.

De busjes zijn te herkennen aan hun opvallende ontwerp waarin de Leidse musea vertegenwoordigd zijn. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland, wethouder Yvonne van Delft van Leiden en directeur Martijn van de Weijer van Arriva maakten zondag de eerste officiële rit.

Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer): "Deze museumlijn maakt het nog aantrekkelijker om voor museumbezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik ben er trots op dat Arriva, de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland samen deze bijzonder mooie en opvallende bussen kunnen introduceren en nodig iedereen uit de museumbus te pakken naar één van de Leidse musea."

De OV-museumlijn rijdt dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur een vaste route langs acht haltes gelegen in de nabije omgeving van de Leidse musea. Uiteraard is het OV-knooppunt Leiden Centraal in de route opgenomen. Iedere twintig minuten vertrekt er een bus. Passagiers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart of een losse buskaart kopen. Het Studenten OV Vrij Reizen-abonnement is niet geldig. Voor de OV-museumlijn worden in eerste instantie zogenaamde midibussen ingezet. Deze hebben twaalf zitplaatsen en zeventien staplaatsen. De bussen hebben een lage instap en zijn rolstoeltoegankelijk.

De OV-museumlijn is een samenwerking tussen Arriva, provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. Het is een proef om ervaring op te doen met kleinschalig openbaar vervoer. De proef wordt na een jaar geëvalueerd. Daarbij is niet alleen het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de lijn een criterium, ook wordt gekeken naar de tevredenheid onder reizigers en musea en het aantal reizigers dat een combinatiebezoek brengt aan museum en binnenstad. Als de proef een succes blijkt, wordt bekeken hoe de OV-museumlijn kan worden voortgezet.

V.l.n.r. gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland, wethouder Yvonne van Delft van Leiden en directeur Martijn van de Weijer van Arriva maakten zondag de eerste officiële rit. | Foto: Buro JP.