Arie Roest (links) en Ad Helder bij een van de paddocks van Liethorp. | Foto: C. v.d. Laan
Arie Roest (links) en Ad Helder bij een van de paddocks van Liethorp. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Manege Liethorp start tweede halve eeuw goed

n Grote stappen in duurzaamheid en diervriendelijkheid

ontwikkelingen n De Leiderdorpse manege Liethorp is de tweede halve eeuw van haar bestaan goed begonnen. Afgelopen voorjaar zijn de asbesthoudende daken van de gebouwen vervangen, waarbij de nieuwe daken meteen voorzien zijn van zonnepanelen. Daarnaast is het bestuur druk in onderhandeling met de gemeente over het huren van extra ruimte in sport- en recreatiepark De Bloemerd, zodat de paarden vaker buiten kunnen staan. "Uit oogpunt van dierenwelzijn willen we ze zo weinig mogelijk op stal zetten", licht bestuurslid Ad Helder toe.

Door: Corrie van der Laan

Het zijn een paar mooie opstekers na wat toch een moeilijke periode genoemd kan worden. Het jubileumjaar 2017 was namelijk wat minder feestelijk dan gehoopt. De paardenziekte droes gooide roet in het eten. "Voor het eerst in het 50-jarig bestaan van de manege kregen we een serieuze uitbraak van een besmettelijke ziekte. Dat was dramatisch", kijkt Helder terug. "Het begon in juni en pas in december was het weer helemaal over. De geplande feestelijkheden konden wel doorgaan, maar de demonstatie carrousel rijden (waarbij met groepen ruiters figuren gereden worden, red.) hebben we moeten afblazen. Dat kon niet in verband met het besmettingsgevaar."

Asbest eraf

Ook het vervangen van de daken, wat eigenlijk gepland stond voor december 2017, moest uitgesteld worden. Maar in 2018 is dat weer voortvarend opgepakt. "Het was een klus die we al een tijdje aan zagen komen; in 2024 moeten alle asbesthoudende daken in Nederland verdwenen zijn", vertelt penningmeester Arie Roest. "Wij hebben besloten het al eerder te doen. Dat was mogelijk doordat de Stichting Ruiterschool Liethorp, de eigenaar van de manegeaccommodatie, onder de nieuwe sportnota geen erfpacht meer hoeft betalen. Dankzij de 12.500 euro jaarruimte die daarmee in onze begroting kwam, kon een lening voor nieuwe, goed geïsoleerde daken aangevraagd worden. Met hulp van een gemeentelijke stimuleringsregeling en de provinciale actie 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' was het bovendien financieel haalbaar om meteen 195 zonnepanelen te installeren."

Die zonnepanelen leveren een indrukwekkende 48.000 kWh per jaar op. Roest: "Ons verbruik is zo'n 25.000 kWh dus we leveren flink wat terug aan het net. We willen nu gaan kijken of we een deel van die overtollige elektra kunnen inzetten om het gas de deur uit te doen."

Het was wel een enorm klus, die dakvervanging. "Als manege lagen we tien dagen in de eerste helft van april helemaal plat. Alle paarden moesten natuurlijk uit de stal. We konden er 34 onderbrengen in een grote tent op het parkeerterrein, de rest is verdeeld over stallen in de regio." Wat dat betreft was het een geluk bij een ongeluk dat de manege als gevolg van de droes wat minder pensionpaarden huisvestte dan normaal. Al hoopt het bestuur dat de lege boxen, het zijn er momenteel een stuk of vijf, snel weer gevuld worden. "Daarom hebben we momenteel ook een aanbieding: wie zijn paard een jaar bij ons stalt, betaalt de eerste maand de halve prijs."

Extra buitenruimte

De paarden, zowel de eigen dieren van de manege als de pensiongasten, gaan zoveel mogelijk naar buiten. Daarvoor heeft Liethorp enkele weiden en paddocks, uitloopgebieden met ondergrond van grof zand die goed gedraineerd worden zodat ze ook bruikbaar zijn in natte perioden. Binnenkort hoopt het bestuur daar nog meer buitenruimtes aan toe te kunnen voegen. "Er ligt achter de manege nog een stuk land met kreupelhout waar we nog een paar paddocks willen maken. En aan de oostrand van de Bloemerd willen we de weidegrond uitbreiden op de landtong die daar ligt. Dan kunnen er meer paarden tegelijk naar buiten om gewoon lekker te bewegen", zegt Helder.

Open dag

Wie nieuwsgierig is hoe de manege eruit ziet na alle veranderingen, kan zondag 23 september een kijkje nemen. Dan is het van 10.00 tot 16.00 uur open dag. 's Morgens en 's middags wordt tweemaal ponyles gegeven, waarbij kinderen eens kunnen uitproberen hoe het is om op een pony te zitten. De hele dag door geeft het bestuur rondleidingen aan belangstellenden. En rond het middaguur kunnen bezoekers genieten van een demonstratie carrousel rijden.

Meer informatie over de manege is te vinden op de website www.liethorp.nl.


12 april 2018: de nieuwe dakplaten worden bevestigd. | Foto: Ad Helder