Arie en Wil van Duijvenbode-de Wit op hun trouwdag, 14 augustus 1968.
Arie en Wil van Duijvenbode-de Wit op hun trouwdag, 14 augustus 1968. Foto:

Gouden paar geniet volop van het leven

n Arie en Wil Van Duijvenbode-de Wit hebben altijd wat omhanden

huwelijksjubileum n Ze hebben gewoond in het uiterste westen, noorden en oosten van Nederland, maar vonden dertig jaar geleden hun ideale woonstek in de Leiderdorpse Kerkwijk. Daar vierden Arie en Wil van Duijvenbode-de Wit onlangs hun 50-jarige huwelijksfeest. Op 14 augustus kwam locoburgemeester Willem Joosten het gouden paar feliciteren namens de gemeente.

Door: Corrie van der Laan

Arie van Duijvenbode woonde in Katwijk, Wil de Wit in Valkenburg toen ze elkaar in begin 1967 ontmoetten bij vrienden. De klik was er meteen en anderhalf jaar later waagde het jonge stel – ze waren allebei 20 – de grote stap. Op 14 augustus 1968 maakten ze eerst de gang naar het Katwijkse gemeentehuis, daarna gaven ze elkaar het ja-woord in de prachtige Witte Kerk (Andreaskerk) aan de Boulevard.

Verhuizingen

Woonruimte was niet zo makkelijk te vinden dus trokken ze in bij de ouders van mevrouw van Duijvenbode in Valkenburg. Daar werd ook hun eerste kind geboren. Toen mijnheer van Duijvenbode, psychiatrisch verpleegkundige, een baan vond in Groningen, vertrokken ze naar het hoge noorden. Twee jaar hebben ze daar gewoond en wat mevrouw van Duijvenbode betreft was dat ruim genoeg. "Ik vond het er vreselijk." Haar man had inmiddels een extra opleiding gevolgd en solliciteerde met succes naar een betere baan als afdelingshoofd in een Katwijks verzorgingshuis, waarbij ook nog een dienstwoning inbegrepen was. Zodat het gezin, met inmiddels twee kinderen, terugverhuisde naar het westen van het land.

Zeven jaar woonden ze in Katwijk, waar ze werden verblijd met nog twee kinderen. Toen kwam de volgende verhuizing, dit keer naar Groesbeek, vlakbij de Duitse grens. Mijnheer van Duijvenbode was daar aangesteld als afdelingshoofd van een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meteen thuis in Leiderdorp

In 1988 volgde een nieuwe carrièrestap met het aanvaarden van een baan in het Leidse verzorgingshuis Haagwijk. Het betekende ook de laatste verhuizing, dit keer naar Leiderdorp. "We hebben uitgebreid rondgekeken in de omgeving en dit huis gevonden. Het voelde meteen goed aan", vertelt de gouden bruidegom.

De kinderen waren inmiddels wat groter en mevrouw van Duijvenbode ging aan de slag in de gezinszorg. Daarna kreeg ze een baan in Swetterhage in Zoeterwoude, waar ze ook de nodige opleidingen volgde voor het werken met verstandelijk beperkten.

Mijnheer van Duivenbode stapte nog enkele keren over naar andere zorginstellingen waar hij steeds afdelingshoofd was. Ruim tien jaar geleden zijn ze allebei met pensioen gegaan. "Werken in de zorg is zwaar, het was voor ons hoog tijd om te stoppen", kijkt mevrouw van Duijvenbode terug.

Als pensionado's vervelen ze zich geen moment. Ze hebben het nog steeds enorm naar hun zin in hun gezellige straat en hebben altijd wel wat omhanden. Mijnheer van Duijvenbode is gek op klussen. "Ik ben ooit als timmerman begonnen en vind hout nog altijd een prachtig materiaal. In mijn huis heb ik onder meer een zoldertrap gebouwd, en dat leidde ertoe dat ik ook bij zeven van onze buren een trap naar zolder gemaakt heb."

Hij heeft ook nog drieëneenhalf jaar via het uitzendbureau Ervaren Jaren als klusjesman/huismeester bij verzorgings tehuis Driehoorne in Alphen aan de Rijn gewerkt. "De leukste baan die ik ooit heb gehad."

Met de camper door heel Europa

Allebei houden ze van puzzelen, zowel kruiswoordraadsels als legpuzzels zijn populair. Mevrouw van Duijvenbode, die vroeger de kleding voor haar kinderen zelf maakte, is nog altijd zeer bedreven met breipennen en naald en draad.

Momenteel leert ze ook Spaans. Wat alles te maken heeft met een andere liefde die de echtelieden delen: reizen. Ze trekken met hun camper door heel Europa, waarbij de twee hondjes steevast meegaan. Twee jaar geleden waren ze zo nog in een reisprogramma van Omroep Max te zien. Ze zijn ook regelmatig in Spanje, in de buurt van Alicante waar een van hun zoons woont.

En dan zijn er natuurlijk de kinderen en zes kleinkinderen. "We zijn razend trots op ze", wil het gouden paar nog even luid en duidelijk gezegd hebben.

Locoburgemeester Willem Joosten kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg