De ophoogklus is maandag gestart in het ovaal, aan het eind van de Dijkwacht. | Foto: J.P. Kranenburg
De ophoogklus is maandag gestart in het ovaal, aan het eind van de Dijkwacht. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bodem Leyhof blijft nog jaren zakken

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Oorspronkelijk was de planning dat het werk in maart dit jaar zou starten. Het uitstel is een gevolg van extra onderzoek naar de staat van de ondergrondse leidingen. Daaruit is gebleken dat die in prima in orde zijn, kon wethouder Gardeniers melden.

Over 20 jaar nogmaals ophogen

De werkzaamheden zijn verdeeld in vijf fasen en worden naar verwachting in augustus 2020 afgerond. De gemeenteraad heeft voor het hele project 4,5 miljoen euro uitgetrokken. Als alles straks klaar is, kan de Leyhof er weer een tijdje tegen, maar één ding is zeker: het verzakken zal ook de komende jaren nog doorgaan. Wat alles te maken heeft met de ondergrond die bestaat uit veen. Als daar druk op staat, wordt het water eruit geperst en klinkt het in. Vandaar dat nu al rekening gehouden wordt met een nieuwe ophoogronde over zo'n 20 jaar. "Dan moet ook de riolering vervangen worden", geeft Gardeniers aan. Dit keer wordt gewoon zand gebruikt om de straten op niveau te krijgen, de volgende keer wordt waarschijnlijk gekozen voor puimsteen (bims), een poreus en daardoor heel licht gesteente. "De kans dat de grond dan nog verder inzakt is klein, dus dan kan je kiezen voor een definitieve, maar wel duurdere, oplossing."