Wethouder Jeff Gardeniers neemt een eerste hap stenen weg uit een parkeerplaats van het ovaal.
Wethouder Jeff Gardeniers neemt een eerste hap stenen weg uit een parkeerplaats van het ovaal. Foto: Johan Kranenburg

Deel Leyhof gaat 40 cm omhoog

project n "We gaan hier ruim twee jaar toch wel wat rommel maken." Wethouder Jeff Gardeniers (CDA) van openbare werken wond er maandagochtend 20 augustus geen doekjes om. De megaklus om het noordelijke deel van de Leiderdorpse wijk Leyhof op te hogen, gaat zeker overlast geven voor de bewoners. De wethouder gaf maandag het startsein voor het werk door met een shovel een hap stenen van een parkeerplaat in het zogeheten ovaal, aan het eind van de Dijkwacht, te verwijderen.

Door: Corrie van der Laan

Nodig: 15.000 kuub zand en 3.500 kuub teelaarde

Het ophogen is hard nodig. Op sommige plekken zijn de straten meer dan veertig centimeter verzakt zodat bewoners een flinke opstap moeten maken naar hun voordeur. Het de bedoeling de straat weer terug te brengen naar het niveau van rond de eeuwwisseling, toen dit jongste deel van de wijk werd gebouwd. Daarvoor is in totaal 15.000 kuub zand (zes olympische zwembaden vol) nodig, plus nog eens 3.500 kuub teelaarde voor de plantsoenen en perken, vertelt Rob van der Meer, omgevingsmanager van aannemingsbedrijf Van der Meer uit Benthuizen dat de klus gaat klaren.

Veel van de bewoners in het projectgebied zullen hun tuin ook moeten ophogen. Zand en teelaarde daarvoor levert de gemeente gratis maar dat moet wel vooraf aangevraagd worden (kijk voor meer informatie op www.leiderdorp.nl/leyhof).

Bewoners hoeven niet bang te zijn dat hun voordeur tijdens de werkzaamheden onbereikbaar wordt. "We leggen kunststof loopschotten neer, dus mensen kunnen altijd hun woning in", verzekert Van der Meer.

De aannemer heeft een directiekeet geplaatst ter hoogte van de kruising Schildwacht-Dijkwacht en houdt hier elke woensdag van 13.00 tot 14.00 uur inloopspreekuur voor bewoners. "Maar wie dringende vragen heeft, moet daar vooral niet op wachten", zegt Rob van de Meer. "Bel me via 06-16195682 of mail naar leyhof@vdmbv.com."

Lees verder op P13