Vele malen keer vergroot zien de insectenvleugels er prachtig uit.
Vele malen keer vergroot zien de insectenvleugels er prachtig uit. Foto: Maddy van Holland

De lippen van Angelina Jolie

Wat hebben de lippen van Angelina Jolie te maken met een stukje over de natuur, zult u zich afvragen. Heb geduld. Ik kom daar aan toe, ik wil het spannend houden.

Insecten, kleine kriebelbeestjes daar gaat het hier over. In het begin van jaar zijn we opgeschrikt door berichten over hun drastische afname en de gevolgen hiervan voor de natuur en ons. Ik weet dat ze met hun enorme aantal aan de basis staan van het voedselweb, een onmisbare rol spelen bij de bestuiving van planten en dood materiaal verwerken. Vogels, vleermuizen, reptielen en vele andere dieren zijn voor hun voedsel afhankelijk van insecten; zonder insect geen overleving.

Ik durf het nauwelijks te bekennen maar ik vind die beestjes ergerlijk en vaak behoorlijk eng. Sommige zien er griezelig uit, ze kruipen overal in, ze verrassen je en zoemen rond je hoofd en vooral: ze BIJTEN! Ik doe er echt mijn best voor om insecten net zo leuk te vinden als vogels, planten en landschappen. Maar eigenlijk vind ik hen en de rest van de hele groep geleedpotigen (duizendpoten, garnalen, rivierkreeften, spinachtigen) gewoon onaantrekkelijk.

Het vraagt moed om hier voor uit te komen, zeker als je lid bent van IVN, dé club voor natuureducatie! Daarom heb ik besloten dat er een eind moet komen aan deze malle afweer.

Ik spreek mijzelf streng toe, ik rationaliseer, ik volg lezingen, ben actief in de Groene Cirkel Bijenlandschap, doe mee aan de Nationale bijentelling, volg Nederland Zoemt, ga naar lezingen over insecten en op kriebelbeestjessafari's - en het helpt! Mijn waardering is toegenomen, mijn angst verminderd. Vooral met betrekking tot de bijen, hommels en zweefvliegen is dit goed gelukt. Ik kijk nu graag naar ze, vind ze leuk, mooi en zo heerlijk actief. En niet onbelangrijk: in principe steken ze niet. Tenzij je ze in het nauw brengt. Zonder hen geen aardbeien, kersen, peren appels, tomaten, paprika's, aubergines, sla, kool, peen en uien!

Vlinders waren voor mij nooit een probleem; die zijn sprookjesachtig mooi. De libellen, juffertjes en kevers blijken ongevaarlijk en prachtig. (Hoewel, die kaken!) Maar er zijn nog steeds soorten waarbij ik moet slikken.

De afgelopen weken was ik op vakantie. Ik deed bijna alles buiten, had er ook graag geslapen, ware het niet dat… U begrijpt het: de muggen en andere 'plaagdiertjes' zoemen, kriebelen, prikken of bijten. Hoe kan ik ze leren te waarderen nu mijn hals, armen, benen en enkels vol jeukende bulten zitten?

Nou, ik ben die diertjes gaan bekijken. Voorzichtig, niet meteen de spinnen maar wel torretjes, kevers, vleugels van dode vlinders en het insect dat ik in mijn hor vond. Vele malen keer vergroot zagen de vleugels er prachtig uit. Het lange lijf leek op een stapeltje in elkaar geschoven mooi versierde ringen. En het kopje? Dat was zacht geel gekleurd met een donkerbruin vlekkenpatroon, zo mooi. De ogen waren moeilijk te onderscheiden, maar wat ik wel zag was een mond, of hoe heet zo iets bij insecten? Een mond met dikke, omgekrulde lippen; de lippen van Angelina!

Tekst en foto: Maddy van Holland